Indy Posted July 8, 2021 Posted July 8, 2021 34 minutes ago, Tale said: GRUB pokvario posle nekog WIN10 update, Krivicu snosi samo Windows, on nije rodjen za 1 suzivot. Zato, gde god je to moguce (posebno na desktopima) svaki OS treba staviti na odvojeni drajv, i - mir na zemlji. 1
Velocipede Posted July 8, 2021 Posted July 8, 2021 Ne bi trebalo da je WIN10 pokvario GRUB. Ako je sve dobro instalirano i koristi se UEFI, na EFI particiji postoje dva bootloadera, jedan Windowsov i GRUB. Grub "zna" da prepozna i pokrene i Windows, zato se on bira kao default, a iz njega možeš da biraš OS koji podižeš (mada može da se podesi i Windows bootloader da pokrene Linux). Windows update verovatno samo pokvari redosled, pa "nametne" svoj bootloader, samo treba vratiti prioritet GRUB-u.
Indy Posted July 8, 2021 Posted July 8, 2021 (edited) Pa da, onaj super grub software upravo to i radi (mislim). Za krajnjeg korisnika taj dual boot jeste pokvaren. Nije pogresno reci da ga je Windows pokvario. Tj. svasta, to je opste mesto na internetu: Dual boot with Windows 10 broken after update (search...) Edited July 8, 2021 by Indy
Velocipede Posted July 8, 2021 Posted July 8, 2021 (edited) Meni se to nikad nije desilo, redovno se Windows update-uje. Evo sad sam baš pokrenuo opcioni update na verziju 21H1, sve je instalirano Windows nije pipnuo EFI particiju, osim možda "svog" dela na /EFI/Microsoft. I dalje se normalno boot-uje GRUB sa EFI particije u okviru koga mogu da izaberem Windows boot manager ako želim. Redosled bootovanja sa EFI particije se podešava u Biosu i nikad mi Windows to nije promenio. edit: secure boot je kod mene disable-ovan, ako je to bitno Edited July 8, 2021 by Velocipede
Indy Posted July 8, 2021 Posted July 8, 2021 I ja isto nemam tih problema (ne koristim dual boot - razdvojio sam ja to odavno)... za one koji imaju problema sa dual bootom, evo ga Chris Titus na tu tematiku:
אַף אֶחָד Posted August 26, 2021 Posted August 26, 2021 Jel neko podesavao module pod linuxom? https://modules.readthedocs.io/en/latest/ Ja jesam, pre 6-7 godina i secam se da sam par puta ozbiljno zabrljao sa putanjama dok ih nisam namestio, a ne secam se vise ni sta je bila caka, ni u cemu je bio problem. Sad bih to da ponovim na masini na kojoj bas ne bi valjalo da nesto zajebem. Ako neko ima neki jako user-friendly guide, bio bih veoma zahvalan.
JozoMujica Posted December 30, 2021 Posted December 30, 2021 Osim ovoga da su distrubucije stare po 15 godina, nista pogresio nije.
salerokada Posted December 31, 2021 Posted December 31, 2021 Pa i Windows će da ti radi na kompu starom 15 godina. Eno stoji jedan takav kod moje keve, sve radi.
Avatar Posted December 29, 2023 Posted December 29, 2023 Ja skoro pređoh 99% na Linux, malo vremena dok se ne setuje sve kako treba, ali sam baš zadovoljan. Evo radi i jedan mali kućni cloud server u dnevnoj sobi, plus desktop i čak MacBook Air M1 sa Asahi Fedorom Da ne kažem - I use Arch BTW 2
Avatar Posted December 30, 2023 Posted December 30, 2023 Inače, ako je nekome do dobre literature za male pare, Humble Bundle daje sjajnu kolekciju Linux knjiga za 16tak EUR: https://www.humblebundle.com/books/become-linux-master-packt-books?hmb_source=&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=mosaic_section_1_layout_index_2_layout_type_threes_tile_index_3_c_becomelinuxmasterpackt_bookbundle
bags Posted March 31 Posted March 31 Samo da kazem da je KDE 6 fantastican i pored toga sto ima ima jos uvek problema sa prelaskom na Wayland. Ja koristim Manjaro privatno i posle ovog update bukvalno prvi put mi sve radi (pre imao probleme sa fingerprintom i bezicnim misom) a uz to i baterija je indenticna kao Win 11. 1
bags Posted May 3 Posted May 3 Dobar tekst o modernom linux desktopu: https://crepererum.net/linux-2023/ 1 1
Avatar Posted May 6 Posted May 6 On 31. 3. 2024. at 19:41, bags said: Samo da kazem da je KDE 6 fantastican i pored toga sto ima ima jos uvek problema sa prelaskom na Wayland. Ja koristim Manjaro privatno i posle ovog update bukvalno prvi put mi sve radi (pre imao probleme sa fingerprintom i bezicnim misom) a uz to i baterija je indenticna kao Win 11. I ja sam jako zadovoljan sa KDE 6, pokušavam da budem stalno na Waylandu sada, još zeza malo Nvidia sa driverima i podrškom, ali mi se čini da je svakim updateom sve bolje. Gaming isto tako jako dobar. Moj distro je Arch + KDE koji sam kastomizovao koliko je bilo realno za sada
bags Posted May 6 Posted May 6 Ja se trudim da minimizujem customizaciju. Mozda par sitnica da vise lici na Windows na koji sam ipak najvise navikao. KDE je inace u tom aspektu najbolji na svetu jer bukvalno mozes sve da promenis iz UI. Zanimljivo je pratiti i razvoj KDE: https://pointieststick.com/2024/05/03/this-week-in-kde-looking-towards-plasma-6-1/ 1
Recommended Posts