Jump to content

Featured Replies

au @kurdi alaj si ga overindzenjeriso, ko svaba auto, bice uzivanje citati natenane sve sto si napisao.

sta je ovo ljubicasto iza tvitera, neki capacitor?

2 minutes ago, 3opge said:

au @kurdi alaj si ga overindzenjeriso, ko svaba auto, bice uzivanje citati natenane sve sto si napisao.

sta je ovo ljubicasto iza tvitera, neki capacitor?

da, kondenzator (high pass) za svaki slucaj valjda... pretpostavljam da je njegov cut-off ionako ispod cut-offa samog twetera, i u svakom slucaju ispod crossover tacke (1.3kHz), tako da ne znam koliko je neophodan, ali valjda je to neki good pracrtice... u svakom slucaju ukljucen je u merenje.

da, vidi se da je ogroman, kvaliteta, verovatno film. ne bi bilo dobro da se oslonio samo na cut off samog kondenzatora koji je verovatno nelinearan mada kazes da je cap's cutoff ispod samog tvitera. ovako ga lepo i pravilno spusta. zato imas tu frekventu krivu ispeglanu ko kosulju

9 minutes ago, Guuundogan said:

not my cup of tea

u kom smislu?

ja sam se godinama opirao iz raznih razloga (digitalizacija, kontrolisanje kompjutyerom, sta ako padne mreza, ili bude rat...).. dok nisam cuo kod ortaka da je stvarno bolje od onoga sto sam ja imao.

i nema vise beskonacnog pomeranja zvucnika za 5 cm is slicno... gde ih stavis tu meris, i to je to... makar kao polazna tacka, ti polse mozes namerno da kvaris da vidis sta ti se svidja... ali bitno je i to da sa digitalnim pristupm sve mozes da vratis kako je bilo.

naravno na kraju 80-20 princip i dalje vazi... bez obzira na relativno jeftine drivere, diy itd, sve zajedno nije jeftino (njemu, meni jeste :))... i ne racunajuci vreme koje je neplativo.

inace dve price jos koje se ne uklpaju u brojeve gore...

nedavno sam slucajno upoznao elektronicara koji je do pre par mesci bio sef razvoja/glavni inzenjer u cyrus-u (sad se parvi cyrus 40, a ja se secam cyrus 1, 2... is studentskih dana)...

i spomenem da mi dolazi ovaj ortak, i kako cemo za tweetere toppinga, a za mids mozda probamo i moj MF... i on mi kaze amko vec imas class A kod kuce, stavi njega na tweetere. a inace on je veliki fan Class D

druga stvar, rekao mi je da ima firma Dirac koja moze da ti proda nesto tako da bez velikog tehnickog znanja i zajebancije mozes da sam da radis room correction itd.. ali mislim da je to opet skupa opcija.

za poredjenja je korisceno primarno:

• videosex - ne cakaj na maj (ploca) - zbog glasa

• nick cave - tupelo, ona kisa na pocetku, pa koliko kapi moze da se izbroji (originalna ploca i novi remastered cd)

• donje strane munje (ploca) - onaj bubanj na pocetku, koji sam ja ranije zvao bas, a zapravo je uglavnom mid

• t-bone burnett - welcome home, mr lewis (ploca) - sto proverava sve akusticno, plus uzdisanje i mljackanje izvodjaca

• nina simone - stars, live at montreaux 1976 (cd) - za opsti emotivni dozivljaj

• hatful of hollow ploca original i 2012 press (uzasan), da se vidi kolika je razlika

• losing my religion ploca original

• bill evans - my foolish heart sa waltz for debby (ploca) - zbog onog pocetka gde se ljudi krecu po sobi, uzimaju pica, kaslju...

• roddy frame - wester skies (ploca) - zuborenje itd na pocetku, slicno kao kod tupelo i t-bona...

• new order - blue monday 12" (za stvarno bas)

... a onda kada se sve zavrsi, probas da pustis husker du... i i dalje zvuci (tehnicki) lose, mozda gore nego pre... to je zajeb.

Edited by kurdi

jeste, dirac košta mnogo više od ovoga ali cena odavno nije merilo ako znaš šta radiš, uostalom čuješ i sam

kond na tviteru obavezan zato što ti iseče niske frekvencije koje bi ti inače spalile drajver

phono preamp mislim da moraš imati zbog ispravljanja RIAA ekvalizacije, nisam se udubljivao u digitalnu tematiku i ne znam koja sprava to može da ti uradi u digitalnom domenu

tweeter RCF je inače iz pro domena, oznaka ND na njemu znači da je membrana od neodimijuma što je garancija za dosta dobrih stvari, najviše za frekventni odziv, dinamiku i rezoluciju. kapiram je tipa 50e komad, pro audio je keva za razliku od audiofilskog dranja kože sa leđa a sve inovacije u poslednjih 20 godina u home audio dolaze isključivo iz pro domena

ja sam inače bio nameravao da to napravim na sličnu foru kao ti samo sa ekstremnijim drajverima, nahrčkao sam razne beyme, fostexe, audaxe i slično ali me jebe estetika jer će to u mojoj sobi da izgleda kao instalacija sa buvljaka plus me život malo udaljio iz beograda

u svakom slučaju čestitam, sve si odlično odradio a najbolje tek dolazi, fine tuning u sobi. igranka bez kraja.

54 minutes ago, jms_uk said:

Podeli sliku onog zida preko, sa milion ploca i diskova :)

IMG_8841.jpeg

pišem gluposti - od neodimijuma je magnet a ne membrana

1 minute ago, Eleniko said:

pišem gluposti - od neodimijuma je magnet a ne membrana

sad vidim da su $110, ali svejedno nije bitno u celoj prici.

ako mikseta i computer rade, ne bi trebalo niske frekvencije ni da dodju to tweetera, ali kapiram da u prkasi moras da stavis kondenzatitre pre nego sto bilo sta povezes jer ce neki quais-DC signal da dodje vec pri povezivanju.

meni je ovo u kancelariji, gde srecom imam prostora... u porodicnom domu ne bi bilo sanse... tamo planiram wiim + topping + sare koje vec imam, jer tamo je cilj da se pobedi alexa + tv soundbar :)

30 minutes ago, Eleniko said:

phono preamp mislim da moraš imati zbog ispravljanja RIAA ekvalizacije, nisam se udubljivao u digitalnu tematiku i ne znam koja sprava to može da ti uradi u digitalnom domenu

da, to ima smisla...

ja sam izlaz iz phono pre-ampa stavljao u line-in na MF A5, umesto u phono (jer bi to bilo prejako, ali nisam ni razmiljao ranije da bi isto bilo suludo jer bi imao duplu RIAA korekciju!).. pa sam sad prevideo da u svakom slucaju u jednom (ni manje ni vise) koraku ides kroz nesto sto je specificno phono

1 hour ago, Eleniko said:

Parks Audio Puffin

Parks Audio Waxwing

moji novi mids driveri su 18 sounds 6ND430

26 minutes ago, Ras said:

sta bi ovo radilo?

to je i ADC (kad kaze optical out)?

nije da bi samo zamenilo moj pro-ject phono pre-amp?

ako je sigurno flat to bih mogao u principu sam da zamenim bez merenja sa mikrofonom itd?

a preporucujes?

Mučim se da pročitam ovo što je kurdi napisao a kamoli da razumem... cool

@kurdi Ne mogu da preporučim, nemam dodira sa napravom.

To je odgovor da postoji uređaj koji radi RIAA korekciju u digitalnom domenu i koliko sam pročitao vrlo je precizna,

On ima i druge brojne funkcije, filtere za uklanjanje pucketanja recimo, itd... pogledaj sajt.

Onaj stariji, Puffin ima samo analogne izlaze, mada je sam proizvođač postavio šemu kako dobiti digitalni izlaz. Waxwing to ispravlja.

Edited by Ras