Jump to content

Featured Replies

Hvala ljudi, istražiću predloženo

I od mene preporuka za WiiM, s tim da ja imam pro verziju. Povezao sam ga kablom sa pojačalom preko kojeg ide na zvučnike, kao i sa televizorom preko Bluetootha i sa računarom preko WiFija uz Plex server za fajlove sa hard diska. Nemam nikakve zamerke.

• 2 months later...

nova postavka...

IMG_8832.jpeg

vec nekoliko godina planiramo da ortak dodje i napravi/namesto mi zvucnike... i konacno se desilo.

ja kod sebe nikada nisam cuo da muzika bolje zvuci.

za tehnicare... pre i posle:pre i posle.jpg

i ovo pre sam voleo 15 godina... ali novi sistem je drugi nivo. da li se to moze (pred)videti iz merenja, ne znam...

Ček, daj malo više detalja. Šta je urađeno?

Ovo neke DIY kutije? Daj i o njima info.

ovo si upeglavao sa nekim room correction?

ili barem digitalnom skretnicom?

Edited by Eleniko

On 18. 1. 2025. at 20:11, 3opge said:

6152PmqmilL._AC_SX679_.jpg

juče sam kupio, treba da mi stigne danas.

za primitivnu namenu - da radi sa aktivnim zvučnicima na ostrvu kao background izvor, sa mobilnog /radio garden/ ili laptopa.

izvestiću utiske, benchmark mi je squeezebox touch za koji sam morao da nađem zamenu zbog poznatih problema /logitech izgasio server/

9900 rsd plus slanje iz sabatke

@kurdi Još da magičnu krpu utegneš kao što si frekventni odziv i puslica!

Daj malo detalja o zvučnicima, da li je razvijano od nule i koji je softver korišćen, ili je neki projekat bio uzor, koji su drajveri, itd...

@Ardian @Eleniko @Ras

probacu nekim logicnim redom da odgovorim ono sto znam (a mogu vise da pitam ortaka ako treba), nisu pitanja istog nivoa...

1. sve je digitalno, skretnice i filteri za sobu + zvucnike (ne zna se sta je sta, osim ona jedna rupa sto je ostala je nesto u mid zvucniku, jer je nema na istom mestu u sobi sa starim zvucnicima). to na (moju) zalost znaci da je i gramofon digitalizovan... ali nema drugog resenja koliko ja razumem. u principu je nemoguce da to nesto kvari, ali kod muzike nista nije nemoguce. konacni ishod mi na osnovu dva dana slusanja deluje da je cd mnogo bolji a gramofon nisam siguran... jesu detalji bolji a za ukupan osecaj ne znam jos... u svakom slucaju se odnos promenio jer je cd unapredjen vise nego gramofon.

2. svi analogni ili digitalni signali idu u miksetu koja je kao za snimanje muzike (samo sto umesto milion reglera je samo kutija sa ACDs, DACs i gomilom ulaza i izlaza, koja se kontrolise kompjuterom), pa ona sve digitalno salje u kompjuter, gde je jedan (miksetin) program za miksovanje kanala, koji onda predaje samo dva kanala (levi i desni) programu koji primenjuje skretnice i filtere. taj program vraca 6 kanala mikseti (u program koji to onda salje fizickoj mikseti) - levi i desni bas, mid, tweet. onda mikseta nezavisno primeni 6 DAC-ova i izbaci 6 analognih kanala. i onda to ide u principu na 6 mono pojacala za 6 drivera... s tim da su u mom slucaju 2 aktivna suba i dva stereo pojacala z aukupno 6 kanala.

3. sub su aktivni, SVS SB 100 Pro, tako da tu i ne znas sta je frekventni odziv zvucnika a sta njegovog internog pojacala (a sta sobe), ali po mid i tweet-u se vidi da su pojacala skroz ravna (kad recimo zamenis pojacalo na tweet-u posto je sve vec ispeglano, i dalje je ispeglano osim ociglednog stepenika na mestu gde je skretnica posto razlicita pojacala imaju razlicita pojacanja, ali nezavisna od frekvencije)

4. kod njega (u raznim sistemima, bilo 3- bilo 4-way) subovi nisu aktivni nego samo kupi drivere i radi se isto kao mid i tweet, ali ovo je bio neki razumni gamble na osnovu recenzija i merenja koja su ukazivala da je ok prosto kupiti te (relativno nove?) SVS sub-ove. ovo je bilo motovosano i time sto je on dosao iz amerike i slao ili donosio ovde sve komponente koje ja nisam vec imao (a imao sam samo 2 pojacala)... ne znam sta su bile alternative, ali u svakom slucaju je prelomio da samo naruci da kod mene direktno stignu sub-ovi.

5. kompjuter sve vreme mora da radi i na njemu se menja sta svira i koliko glasno. to se za moje potrebe lako namesti da isti regler kontrolise levi i desni kanal istog izvora (recimo gramofona), ali u principu bi mogao da pustas sta hoces istovremeno... tipa mid-range levog gramofonskog kanala i bas desnog CD kanala itd.

nastavljam kasnije....

1. ono moje "pre" su Linn Sara 9, vozene samo jednim Musical Fidelity A5, mada jesu bi-wirable. Pre nego sto smo bilo sta ozbiljno radili smo samo dodali jedan sub (za sub je stereo realno nebitan, posto su talasne duzine vece nego razmak izmedju zvucnika) i to jeste primetno poboljsanje. vidi se na slikama koliko nize idu sub-vi, ali za slusanje sa sub-om nismo ni merili nista, samo na sluh. ti komercijalni sub-ovi imaju jednostavnu aplikaciju gde biras snagu, low-pass filter, i "room compensation" sto je zapravo high-pass filter. na sluh je bilo najbolje ono sto oni preporucuju za snagu (njegovih -10dB pod pretpostavkom da kacis na sito pojacalo, mada naravno ni ne znaju senzitivnost tvojih zvucnika), crossover (low-pass) grubo oko 100Hz, i high-pass je malo bolje ako se stavi na 30Hz (mada posle merenja i svega, vidite da smo pustili i ispod 30... to jos mogu da se igram da li je cistije ako odsecem na 30)

2. mid i tweeteri su DIY i ne znam mnogo o njima, mogu da pitam. to sami drajveri su tipa 50-150 dolara... odabrani su na osnovu destina probanja u njegovim sistemima. ja sam kada sam bio kod njega odabrao neke koji su bili u jednom sistemu, ali to su razlike koje cujes samo kad direktno radis A/B, tesko ih je zapamtiti. na kraju je on doneo tweetere koje sam ja tada odabra, a mids je promenio jer je bio siguran da neki novi koje je nasao ne mogu manje da mi se svide, a njemu se svidjaju vise.

3. ovi tweeteri su neki "compression drivers" ili tako nesto, koji se koriste za PA sisteme i slicno... jako senzitivni (115dB/W)... i oni u standardnoj konfigiuraciji idu sa hornama (i tako sam ih ja cuo kada su mi se svideli kod njega), koje su mi isto stigle i imam ih tu u kutiji. on je u medjuvremenu otkrio da mu je bolje kad skine horne, ali to jos mogu nekada da probam da stavim (bez merenja, posto mikrofon nemam, a i taj softver ne umem da koristim). grubo: njegov utisak je da je sa hornama bolje ako hoces da se divis sta zvucnici rade, ali da je bez horni bolje osecaj delokalizacije, da ne osecaj da muzika dolazi iz zvucnika.

4. mada jedan softver (koji se zove Cakewalk, poslacu slike kasnije) komunicira sa miksetom i "primenjuje" crossovere i filtere/korekcije, za snimanje i dizajniranje filtera se koristi drugi (ukupno treci, racunajuci i miksetu) softver koji se zove valjda BandLab.... zasto je to posebno, ne znam. Taj softver napravi fajl i onda se taj simljeni fajl poziva iz Cakewalka. I taj softwer mora nesto da se plati i malo je zajebancija... kupujes licence pa ih imas ogranicen broj, da bi ga kopristiuli ovde morao je da pise tom austrijancu da dod amoj kompjuter u bazu, a skine licence sa nekog drugog.... Taj softwer se nadam nikada vise da ne koristim, mada ko zna kako se covek moze navuci.

5. Posto nisam bio tu dok je ortak peglao detalje, ne znam kao bi zvucalo bez BandLab korekcija.... ali u principu sa 3 para zvucnika razlicitih senzitivnosti polazna tacka je gora nego da kupis 3-way zvucnike sa razumno optimizovanim analagnim crossoverima

6. Jos jedno otvoreno pitanje je sto ja za gramofon i dalje koristim phono pre-amp (neki Project Bex SE, koji drzim u MM modu sa denon dl 110, koja je high-output MC)... to je mozda nepotrebno jer posle digitalni signal mozes da pojacas... ali 40dB mi deluje mnogo pa se nisam zajebavao menjajuci i to. Ovako kako je, gramofon je i dalje oko 10dB tisi od cd-a, sto regulisem reglerima na mikseti... u sustini isto kako sam i pre na pojacalu menja pre-amp kad menjam izvor

7. dodao sam kao treci izvor i WiiM Pro... ali meni to nije stvarno za redovno slusanje, nemam nikakav high-res streaming itd... nego eto tek da imam opciju da pustim neki mp3, demo snimke domacih bendova i slicne stvari koje drugacije nemam. Ako pustim mp3 kroz WiiM Pro to je definitivno gore od CD-a... sto mozda ne govori mnogo, ali rekao big i da je WiiM Pro DAC definitvno gori nego quedlix 5k koji koristim za slusalice... ovo je doduse isto malo indirektno merenje... jer nisam quedlix ukljucovao u ovaj novi sistem, nego smao u stari, i tade je razlika izemdju mp3-a i cd-a bila manja.

1. za mid je pojacalo neki entry level Nord Acoustics (mislim opvaj, ali mozda su malo menjali modele od kad sam ja kupio pre par godina https://nordacoustics.co.uk/product/nord-one-mp-nc502-stereo-power-amplifier/).. to je koliko j razumem bazirano nekom Hypex Class D modulu koji u pirncipu mozes da kupis i DIY i da dobije sustinski istu stvar jeftinije... samo Nord to solidno sve upakuje. Ja sam taj Nord poredio ranije (sa Sara-ma) sa mojim MF A5 i uverio se da Class D (moze da) radi isto ko Class A.

2. E za twetere ulazimo u domen hi-fi ludila... njima je u principu dovoljno tipa 1W i plan je bio da ih vozi novokupljeni Topping PA5 II, i da moj integrisani MF A5 bude slobodan za neki drugi sistem... taj topping je navodno cudo chi-fi tehnologije, i u principu za sekundarne sisteme bi mogao da vozi sve (sto mi je i dalje plan, da WiiM + Topping + Sara 9 budu neki sekundarni sistem).... Samo sticajem okolnosti smo uradili prvo povezivanje, merenje i peglanje sa mojim MF na tweeterima, i onda slusali to i bilo strava. onda je sa zakasnjenjem stigao Topping, zamenili, izmerili, i sve je izgledalo identicno osim sto je gain manji na Toppingu i vidis stepencu na dole na crossover tacki, i to onda samo dodas 5db za highs... (na izlazu iz miksete, mada bi to moglo i u Cakewalku, dosta toga je redundant sto se tice kontrole)... izmeris ponovo i dobije se identican response kao sa MF. ALI ja sam "siguran" da sve zvuci bolje sa MF na tweeterima nego sa Toppingom. Topping je mozda i cistiji, ali je moj emotivni response jaci sa MF. Posto sada kada je sve povezano mogu da menjam tamo vamo za 5-10 minuta sa tim cu jos da se igram...

1. Sa Sara-ma je sub bio (samo) lep bonus, ali ovi novi mids (5-6") su odabrani sa idejom da ce svakako biti sub-ovi, crossover je na 150Hz, i sad ako sub-ove iskljucim to zvuci ko tranzistior. ali u svakom slucaju mi je interesantno da mogu da se igram sada sa menjajem raznih stvari (sto uvek pogorsava, ali mi je interantno kako i koliko)

pogresno sam rekao neke stvari...

Cakewalk program je by BandLab, a onaj treci program za snimanje i pravljenje filtera je Acourate PRO64, vidi se firma na slici koju sam okacio.

I jos ono za relativnu snagu bass/mid/highs se zapravo menja u Cakewalku, ne u mikseti, mada bi verovatno moglo...

Kao je meni namesteno, u mikseti se menja snaga ulaza (cd, phono...) sto je znaci pre Cakewalka, mada bi verovatno moglo i posle... ali onda bi da pojacaj gramofon trebalo da pojacas nezavisno bass/mid/high... tako da je ovako logicnije... u mikseti menja sta slusas, i samo to zapravo redovno diras... a u Cakewalku mozes da se igras frekventnim profilima itd za sta god da trenutno svira.

mikseta se zove Motu, slika modela ispod... i ona ima svoj softver... kacim slike dva ekrana... jedan je povezivanje raznih kanala (routing), a drugi (aux mixing) je za jednostavno prebacivanje izvora i volume kontrol.

IMG_8837.jpegIMG_8838.jpegIMG_8839.jpeg

ovo ispod su mikseta (vecina stvari ne znam sta su) i tweeteri... mids moram da pitam posto se nista ne vidi kada su u kutiji.IMG_8835.jpegIMG_8836.jpeg

Podeli sliku onog zida preko, sa milion ploca i diskova :)

not my cup of tea, ali svaka cast thumbup visoki van kutije su tresnjica, mada pretpostavljam da je to iz prakticnih razloga kad se vec sve "pegla"