Jump to content
IGNORED

Hi-Fi

yolo

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, napadaj said:

Nisi probao pre kupovine?

Ja sam pre dve godine otišao u Player i seo na kauč koji imaju u radnji, pa su mi stavljali nekoliko pari zvučnika. Tek četvrti su zvučali onako kako meni odgovara za koju slušam, sve pre toga je zvučalo loše, iako se radi o sjajnim zvučnicima. Tu sam skapirao da treba probati pre nego što kupiš, jer su razlike ogromne.

Bio sam i sedeo pola sata. Zvučalo je sve brutalno. 

Međutim tamo je prostorija mnogo veća nego moja, kući mi je zid 35 40 cm a bas šiba pozadi, nemam pojma. 

Ovaj bas je toliko jak da osetim bukvalno fizički da mi smeta. 

• +1 1
Posted (edited)
32 minutes ago, Mil@n said:

Problem je bio što sam skinuo metalne oplate misleći da se koriste samo za biwiring, ali je situacija obrnuta, koriste se samo kada se kače dva kabla tj jedan kabl + i -. 

Nego, stigli mi juče zvučnici.

Ne znam da li sve radi kako treba, visoki se čuju perfektno ali bas me UBIJA. Prejak je, čim su niski tonovi počinje ne baš naivno brujanje... Ne znam da li sam se zajebao, soba je oko 18, 20m2, oko 3 metra su od mesta slušanja. 

Čak i pošto sam smanio baseve na minimum, isto sranje... 

Ako sam dobro shvatio ti si bio skinuo metalne jumpere sto spajaju ulaze tweetera i woofera, obavezno vrati te jumpere, valjda si to i uradio.

Proveri obavezno dvm-om izlaze na pojacalu da nemas neki DC, volume pot na minimum, nista okaceno na ulazima, ukljuci zvucnike bez prikljucivanja zvucnika i onda meri DC napon na zvucnickim izlazima, ne sme da bude vise od nekih max 10 mV. 

Druga mogucnost je da imas moguce i neki low freq broom na izlazu, izmeri i AC na izlazima u svakom slucaju.

Edited by 3opge
Posted
11 minutes ago, napadaj said:

Nisi probao pre kupovine?

Ja sam pre dve godine otišao u Player i seo na kauč koji imaju u radnji, pa su mi stavljali nekoliko pari zvučnika. Tek četvrti su zvučali onako kako meni odgovara za koju slušam, sve pre toga je zvučalo loše, iako se radi o sjajnim zvučnicima. Tu sam skapirao da treba probati pre nego što kupiš, jer su razlike ogromne.

to sto zvucnici zvuce dobro u radnji ne znaci da ce zvucati dobro u tvojoj sobi osim ako akusticki nije slicna radnji i ako ne sedis u istom polozaju u odnosu na zvucnike kao u radnji.

• +1 1
Posted
1 minute ago, 3opge said:

to sto zvucnici zvuce dobro u radnji ne znaci da ce zvucati dobro u tvojoj sobi osim ako akusticki nije slicna radnji i ako ne sedis u istom polozaju u odnosu na zvucnike kao u radnji.

Slažem se, ali ja sam uzimao 2.0 zvučnike i nisu bili pojačani na maksimum kad sam ih slušao, tako da su perfekni i u mojoj sobi, iako je manja nego prostorija u Playeru.

Posted
Just now, 3opge said:

Ono za oplatu, to se ticalo srednjeg i to sam rešio.

Kapiram sve, pitao sam lika koji tamo radi, rekao je da "njegov drug ima iste u još manjoj sobi i nema nikakvih problema". 

Položaj sedenja i zvučnika je praktično isti. 

Ovo što si napisao iskreno nisam razumeo a još manje mislim da bi mogao da izvedem u praksi. :D

Posted
36 minutes ago, Mil@n said:

Ono za oplatu, to se ticalo srednjeg i to sam rešio.

Kapiram sve, pitao sam lika koji tamo radi, rekao je da "njegov drug ima iste u još manjoj sobi i nema nikakvih problema". 

Položaj sedenja i zvučnika je praktično isti. 

Ovo što si napisao iskreno nisam razumeo a još manje mislim da bi mogao da izvedem u praksi. :D

Probaj da pomeraš zvučnike po sobi bez obzira koliko neprirodan položaj bio! Pomeri ih od zidova u slobodan prostor ka sredini sobe. Ukoliko eliminišeš problem sa basom imaš odgovor: soba ti je najverovatnije neodgovarajuća za te zvučnike i tu neće biti pomoći.

Posted

Ova može i na soundtrack za proteste

Posted
32 minutes ago, Ras said:

Probaj da pomeraš zvučnike po sobi bez obzira koliko neprirodan položaj bio! Pomeri ih od zidova u slobodan prostor ka sredini sobe. Ukoliko eliminišeš problem sa basom imaš odgovor: soba ti je najverovatnije neodgovarajuća za te zvučnike i tu neće biti pomoći.

Već sam ih pomerio jedno 30 40 cm jćka unutrašnjosti i isto. 

Ne znam, možda je do sobe ali samo brujanje je toliko jako nisam siguran da je normalno, al šta ja znam... 

Gledam i kablove jbt bukvalno nema ni + ni - ni crno ni crveno, a nisam ih malo platio, 2x4mm msm probaću i njih da zamenim jer ovako ne znam, da li su dobro polarozivani.

Posted

Nemoj zbunjivati u opisu.

Brujanje je jedno.

Bas koji je toliko pojačan da prekriva druga područja je drugo.

Kablovi neće napraviti tu vrstu problema, ali treba proveriti kako su povezani. Koji kabl? Daj link!

• +1 1
Posted
14 minutes ago, Ras said:

Nemoj zbunjivati u opisu.

Brujanje je jedno.

Bas koji je toliko pojačan da prekriva druga područja je drugo.

Kablovi neće napraviti tu vrstu problema, ali treba proveriti kako su povezani. Koji kabl? Daj link!

Nije da imam nameru da zbunjujem :)

Ako bih morao da sumiram, to bi bilo: bas je mnogo jak, a kada su tonovi jako niski, imam utisak kao da previše to sve bruji i prerasta u buku iako nije previše pojačano.

Jbg, ne mogu bolje.

Staviću stare krš kablove, ovi koji su sada na njemu su u providnoj gumi i naravno vide se bakarne žice ali nema bilo kakvih naznaka na njima osim nekih crnih slova "hi def cable" blabla. 

Ovakav rad. Stigli su mi za centralni 1 metar i ima lepo crvena linija na jednoj žici.

https://www.avmarket.rs/kabl-za-zvucnike-kls-6t.html

Posted

Možda su ti slova na kablu samo na jednoj strani i zapravo predstavljaju oznaku pola.

Posted (edited)
44 minutes ago, Mil@n said:

Nije da imam nameru da zbunjujem :)

Ako bih morao da sumiram, to bi bilo: bas je mnogo jak, a kada su tonovi jako niski, imam utisak kao da previše to sve bruji i prerasta u buku iako nije previše pojačano.

Jbg, ne mogu bolje.

Staviću stare krš kablove, ovi koji su sada na njemu su u providnoj gumi i naravno vide se bakarne žice ali nema bilo kakvih naznaka na njima osim nekih crnih slova "hi def cable" blabla. 

Ovakav rad. Stigli su mi za centralni 1 metar i ima lepo crvena linija na jednoj žici.

https://www.avmarket.rs/kabl-za-zvucnike-kls-6t.html

da nisi slucajno prikljucio na phono ulaz nesto sto NIJE gramofon?

Edited by 3opge
Posted
4 minutes ago, 3opge said:

da nisi slucajno prikljucio na phono ulaz nesto sto NIJE gramofon?

Nope, nakačen 4k blu ray i nvidia shield preko HDMI i CD plejer preko optičkog, to je sve.

Posted

ostaje jos samo mogucnost da si nekako zakacio zvucnike na subwoofer izlaz pa imas samo bas

Posted
1 hour ago, 3opge said:

ostaje jos samo mogucnost da si nekako zakacio zvucnike na subwoofer izlaz pa imas samo bas

Ne, ne, čuje se sve jako lepo kada nema jako dubokih i dubokih basova kada krene jača buka.

Kablove sam zamenio i isto je. 

Eksperimentisaću još ovih dana, svakako ne rade do 08.01 a kada sam ih zvao danas za savet preko telefona mi rekoše da ni zamena eventualna za drugi model ne bi bila problem mada to se nikad ne zna

Inače sam kvalitetom zvuka jako zadovoljan. Veliki napredak u odnosu na ono što sam imao.