radisa Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 da li neko ima iskustva sa koriscenjem privatnog automobila na poslu? da li postoji neki princip kako se to obracunava odnosno kompenzuje, neka vrsta opsteprihvacene tarife ili je iskljucivo kako se ko dogovori sa poslodavcem? cak i ako je ovo drugo a imate iskustva sa naplatom, pisite koliko? u nemackoj postoji nesto sto se zove geldkilometer (kilometar money), nekada je bilo tipa 58 pfeninga po km, ne znam sada. Ja imam oko 100€ mesečno+ gorivo i putarinu, ako ti nešto znači... Pređem oko 2500 mesečno, u proseku... AKo ti treba zbog neke matematike....
yolo Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 hvala svima na konstruktivnim odgovorima, to je to.
renne Posted December 18, 2015 Posted December 18, 2015 ajd i ovde Kako beše pravilo kada se kupi neispravan proizvod, moraju odmah da ga zamene novim? Prilično mi je hitno
Lezilebovich Posted December 18, 2015 Posted December 18, 2015 to je valjda ovaj deo iz zakona o zastiti potrošača Zahtev za otklanjanje nesaobraznosti Član 52 Ako isporučena roba nije saobrazna ugovoru, potrošač koji je obavestio prodavca o nesaobraznosti, ima pravo da zahteva od prodavca da otkloni nesaobraznost, bez naknade, opravkom ili zamenom, odnosno da zahteva odgovarajuće umanjenje cene ili da raskine ugovor u pogledu te robe. Potrošač ima pravo da bira da nesaobraznost robe trgovac otkloni opravkom ili zamenom. Ako otklanjanje nesaobraznosti u skladu sa stavom 2. ovog člana nije moguće, potrošač ima pravo da zahteva odgovarajuće umanjenje cene ili raskid ugovora ako: 1) nesaobraznost ne može da se otkloni opravkom ili zamenom uopšte niti u primerenom roku; 2) ne može da ostvari pravo na opravku ili zamenu, odnosno ako prodavac nije izvršio opravku ili zamenu u primerenom roku; 3) opravka ili zamena ne može da se sprovede bez značajnijih nepogodnosti za potrošača zbog prirode robe i njene namene; 4) otklanjanje nesaobraznosti opravkom ili zamenom predstavlja nesrazmerno opterećenje za prodavca. Nesrazmerno opterećenje za prodavca u smislu stava 3. tačka 4) ovog člana, javlja se ako u poređenju sa umanjenjem cene i raskidom ugovora, stvara preterane troškove, uzimajući u obzir: 1) vrednost robe koju bi imala da je saobrazna ugovoru; 2) značaj saobraznosti u konkretnom slučaju; 3) da li se saobraznost može otkloniti bez značajnijih nepogodnosti za potrošača. Potrošač ima pravo da zahteva zamenu, odgovarajuće umanjenje cene ili da raskine ugovor zbog istog ili drugog nedostatka saobraznosti koji se posle prve opravke pojavi, a ponovna opravka je moguća samo uz izričitu saglasnost potrošača. Uzimajući u obzir prirodu robe i svrhu zbog koje je potrošač nabavio, opravka ili zamena mora se izvršiti u primerenom roku bez značajnih neugodnosti za potrošača i uz njegovu saglasnost. Ako se nesaobraznost pojavi u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača, potrošač ima pravo da bira između zahteva da se nesaobraznost otkloni zamenom, odgovarajućim umanjenjem cene ili da izjavi da raskida ugovor. Ako se nesaobraznost pojavi u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača, otklanjanje nesaobraznosti moguće je opravkom uz izričitu saglasnost potrošača. Sve troškove koji su neophodni da bi se roba saobrazila ugovoru, a naročito troškove rada, materijala, preuzimanja i isporuke, snosi prodavac. Za obaveze prodavca prema potrošaču, koje nastanu usled nesaobraznosti robe, prodavac ima pravo da zahteva od proizvođača u lancu nabavke te robe, da mu naknadi ono što je ispunio po osnovu te obaveze. Potrošač ne može da raskine ugovor ako je nesaobraznost robe neznatna. Prava iz stava 1. ovog člana ne utiču na pravo potrošača da zahteva od prodavca naknadu štete koja potiče od nesaobraznosti robe, u skladu sa opštim pravilima o odgovornosti za štetu. Rokovi i teret dokazivanja Član 53 Prodavac je odgovoran za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača. Ako nesaobraznost nastane u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača, pretpostavlja se da je nesaobraznost postojala u trenutku prelaska rizika, osim ako je to u suprotnosti sa prirodom robe i prirodom određene nesaobraznosti. Kod prodaje polovne robe, može se ugovoriti kraći rok u kome prodavac odgovara za nesaobraznost, koji ne može biti kraći od jedne godine. Rokovi propisani u st. 1. do 3. ovog člana ne teku u periodu koji prodavac koristi za otklanjanje nesaobraznosti. hm... 6 meseci valjda očigledno nisam pravnik, pa ti proceni da li je to to
Miralem Posted December 23, 2015 Posted December 23, 2015 jel zna neko dobrog kiroprakticara/ kostolomca/ manuelnog terapeuta u bg?
Desmond Bojčinski Posted December 24, 2015 Posted December 24, 2015 (edited) znam jednog u Šidu, i jednog u Bijeljini, ako se nijedan drugi ne javi edit - mislim na kostolomce. Jedan ćaletu nameštao leđa, drugi bratu skočni zglob Edited December 24, 2015 by desboj
renne Posted December 24, 2015 Posted December 24, 2015 Doktor Kičma Odličan kiropraktičar, odličan posao radi
Miralem Posted December 24, 2015 Posted December 24, 2015 ovo zvuci ko dr dusan kojic, ali provericu svakako posto mi je u komsiluku. fala!
renne Posted December 24, 2015 Posted December 24, 2015 Poznajem čoveka jako dugo, još dok je dvehiljaditih imao ordinaciju na 11.aprilu, ali sam ga uvek zvao Kičma, tako da zaista ne znam kako se zove
Razzmatazz Posted January 25, 2016 Posted January 25, 2016 (edited) Proverih da li sam upisan u birački spisak i to je sve okej. Tu na gov.prd.drk.rs sajtu su izdavili kao neko objašnjenje da je to samo lokacija upisa. Kao neki nedorečeni nagoveštaj da ne moram baš tu glasati? Kako to ide - ako sam u periodu izbora na radnom putovanju u Italiji (traje projekat duže), da li mogu tamo u konzulatu da se pojavim sa pasošem i najavim da ću na izborima glasati tu? Edited January 25, 2016 by Razzmatazz
aram Posted January 25, 2016 Posted January 25, 2016 koliko se secam, moras to obaviti najkasnije do pet dana pre izbora, tada se zakljucuju biracki spiskovi. mada mislim da to mozes obaviti i u nemackoj u amb/konzulatu, ako ti je lakse...
Razzmatazz Posted January 25, 2016 Posted January 25, 2016 Kako to misliš "mogu to i u de obaviti"? Glasati ranije ili prijaviti da ću u italijanskom konzulatu glasati?
aram Posted January 25, 2016 Posted January 25, 2016 prijaviti da ces biti u italiji i saznati koje ti je najblize glasacko mesto. ako ga bude
Razzmatazz Posted January 25, 2016 Posted January 25, 2016 Pa dobro, ako me pošalju na neko glasačko mesto na plaži uz koktel bar, šta da se radi.
Recommended Posts