Jump to content

Stanje u zdravstvu(TM)

Featured Replies

On 10.5.2018. at 23:53, djordje geprat said:

drugo, zbog čega postoje liste čekanja? nema dovoljno ljdstva, prostora, opreme. toga svega ima u privatnim klinikama/ambulantama. zbog čega boldovan zakon ne dozvoljava da da obaviš pregled/intervenciju u privatnoj klinici umesto da čekaš mesecima na pregled u državnoj? pa neki put i ne dočekaš taj termin.

Ima tu jedna caka - postoji propis da ukoliko pacijent ne može da zakaže prvi pregled u roku od 30 dana može da ode kod privatnika i da mu socijalno refundira lovu. Sitna slovca kažu da posle socijalno taj račun ispostavi ustanovi koja nije mogla da primi pacijenta. Zato je u ustanovama uglavnom kažnjivo smrću napisati potvrdu da se prvi pregled ne može odraditi u roku od 30 dana. 

On 11.5.2018. at 5:32, MilenaS said:

citiraću našu poznatu kvazi doktorku Danicu Grujičić. 

da su liste čekanja zbog neupotrebe kapaciteta 100%, da se mašina koristi 2 sata od predviđenih 12 dnevno.

Dana malko kaki. Ona ima 2 skenera i MR na 155 kreveta. A npr Klinički Centar Kragujevac ima jedan skener i jedan magnet na 1250 kreveta. Odatle liste čekanja. 

Problem sa srpskim zdravstvom je što je potpuno naopako organizovano i postavljeno, kao i što je centralizovano u potpunosti tako da se gotovo sav kvalitet nalazi u manje od 100 milja oko Beograda. 

7 hours ago, steins said:

Dana malko kaki. Ona ima 2 skenera i MR na 155 kreveta. A npr Klinički Centar Kragujevac ima jedan skener i jedan magnet na 1250 kreveta. Odatle liste čekanja. 

Problem sa srpskim zdravstvom je što je potpuno naopako organizovano i postavljeno, kao i što je centralizovano u potpunosti tako da se gotovo sav kvalitet nalazi u manje od 100 milja oko Beograda. 

Malko...?? Ona je sva u teorijama zavere.

Ona je kao rekla da kod nje na hiljde pacijenata iz celog regiona dolazi.

kaobajagi oni ne umeju da se organizuju u Kragujevcu. lupam...

Naravno da kenja, rođaka mi radi u kliničkom, i kaže mi da je da bi dokazala "kako sve može kad se hoće" terala zaposlene da rade i 30-50% prekovremeno.
Nateže statistiku sa postojećim osobljem jer ne može / ne sme da zapošljava i ova moja kaže da zaposleni tamo onako već na ivici snage i boji se da otaljavaju samo da ispune brojke...

...shiit has hit the fan....

Moja žena više ne šalje svoje neurološke pacijente Dani Grujičić kada joj treba konsultacija neurohirurga (kojih nema u Vršcu). Kaže da je ona ranije bila izvrstan lekar, ali da je u poslednjih par godina potpuno prolupala, i da je par puta od nje dobijala takve gluposti koje se graniče sa zdravim razumom, a i pacijenti su joj se žalili na loš i potcenjivački tretman. Sva je sreća, pa u BG-u ima još drugih ozbiljnih neurohirurga.

• Author

Žena je budaletina, to sam ukapirao još kad je držala tiradu o tome kako je bolje da pacijenti protiv bolova uzimaju morfijum nego ulje od kanabisa.

chinjenica je da kod kanabisa nije praktichno regulisano doziranje i tu jeste u pravu. opet, nije neshto shto ne bi moglo da se reshi. ali kad je to u pitanju, ona ima pravila kojih mora da se pridrzava.

sent from bubamoto

• Author
7 minutes ago, gospa buba said:

chinjenica je da kod kanabisa nije praktichno regulisano doziranje i tu jeste u pravu. opet, nije neshto shto ne bi moglo da se reshi.

Cinjenica je i da se od THC-a i CBD-a nikad niko nije overio, a da od morfijuma mnogi jesu.

i to, naravno. ali mi (valjda) govorimo o kontrolisanom doziranju, koje nije definisano. overavanje je pak privatna stvar.

i eksperiment ako bi se radio ima svoje uslove i metodologiju. i to mora da se uradi.

sent from bubamoto

• Author
2 hours ago, gospa buba said:

i to, naravno. ali mi (valjda) govorimo o kontrolisanom doziranju, koje nije definisano. overavanje je pak privatna stvar.

i eksperiment ako bi se radio ima svoje uslove i metodologiju. i to mora da se uradi.

Ma naravno, ne moze svakom obolelom po dzoint pa neka se snalaze, zna se i kako i sta treba da se radi, a ima i dosta iskustva po svetu...

16 hours ago, JozoMujica said:

Žena je budaletina, to sam ukapirao još kad je držala tiradu o tome kako je bolje da pacijenti protiv bolova uzimaju morfijum nego ulje od kanabisa.

-1

Sačekaćemo mi još dugo da se nađe kvalitetna zamena za morfin. 

Edited by desboj

Edited by desboj
Kad omane post tri puta ne mož da nije istina

• Author
4 hours ago, desboj said:

-1

Sačekaćemo mi još dugo da se nađe kvalitetna zamena za morfin. 

Kvalitetna u smislu dejstva ili bezbednosti?

Što se tiče prvog, ne vidim zašto bi neko ko želi da koristi kanabis a ne želi morfijum bio primoravan na to.

Što se tiče drugog, statistika je neumoljiva: vutra 0 mrtvih : morfijum mnogo mrtvih.

Baš moja doktorka je na Institutu za neurologiju držala predavanje o preparatima na bazi kanabisa. I, svakako da mogu da pomognu kod bolova ali ne i kod onih baš jakih bolova. Postoje verzije multiple koje jesu bolne a češće je konstantnost bola veći problem nego intenzitet. A tu su i utrnulost i stezanja i svašta još. Tu bi ulje moglo da pomogne. Meni nije, jbg, ali, to je bilo neprecizno testiranje. 

34 minutes ago, Bujodrag said:

Baš moja doktorka je na Institutu za neurologiju držala predavanje o preparatima na bazi kanabisa. I, svakako da mogu da pomognu kod bolova ali ne i kod onih baš jakih bolova. Postoje verzije multiple koje jesu bolne a češće je konstantnost bola veći problem nego intenzitet. A tu su i utrnulost i stezanja i svašta još. Tu bi ulje moglo da pomogne. Meni nije, jbg, ali, to je bilo neprecizno testiranje. 

bujo, nisam odavno ovde zalazila, izvni ako si pisao , nadam se da ne trpiš bolove :cry: