Budja Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Koliko sam ja pratila, Torlak je sistematski unisten da bi neko zaradio uvozenjem vakcina, a ne da bi se spustila cena Torlaka. Prvo je uklonjen dugogodisnji direktor koji je imao silne veze naokolo (iz vremena kad je Torlak snadbevao Indiju vakcinama), a onda je krenulo ukidanje proizvodnje vakcina pod izgovorom neke modernizacije od cega nista nije bilo.Dugogodisnji direktor je doprineo da vakcina vise ne bude (ako si mislila na poznatog JUL-ovca koji je jedno vreme bio u 'apsu Tomislava Jankovica, mislim da nisam pogresio ime).
đorđe geprat Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Posao je dobio "VELEFARM" ne Hemofarm.Robu je Torlak unazada godinama prodavao po dogovoru sa Fondom. Nisam siguran da li je ranijih godina uopste bilo tendera, ili ako je bilo moguce da su bili "satro" tenderi.Ide prica da je i sada sto po automatizmu a sto po usmenom dogovoru sa fondom Torlak narucio ove vakcine.Mislim, ne verujem da je direktor bas toliki kreten da uradi tako nesto a da nije bio siguran u ishod.Sto se privatizacije tice, zaboravi. Torlak ide na dobos. Nema tamo sta da se privatizuje.jedno misliš, drugo kucaš. odsutnost.ja sam čuo za privatizaciju. da nešto vredi. ovo sa dobošem mi je opet mutno. ipak, tamo ima objekata i terena, ako ništa drugo.uzdravlje
dig_chohano Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Malo skrećem sa tekuće priče, al koga zanima kakav je svinjac u našem zdravstvu nek baci pogled na sajt Stomatološke komore Srbije, posebno na komentare članova klik
cedo Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 (edited) Optuženi za smrt Anje GrahovacTužilaštvo je podiglo optužnicu protiv četvorice odgovornih za smrt Anje Grahovac koja je preminula posle operacije katarakte na klinici "Perfekta".Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da se lekari Dejan Milutinović (43), Stanoje Glišić (72) i Božidar Ilić (73) terete za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, a Milan Vasiljević (75) za pomaganje u izvršenju ovog dela. Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine na privatnoj klinici "Pefekta", a preminula je 4. juna usled oštećenja izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji. Prema navodima optužnice, oftalmolog Ilić, vlasnik klinike "Perfekta" Milutinović i anesteziolog Glišić postupali su očigledno "nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja". "Milutinović nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i pripadajuću bezbednosnu opremu, niti je obezbedio proveru kvaliteta medicinskih gasova kiseonika i azot-suboksida", rekao je Zorić i dodao da je uprkos tome vlasnik "Perfekte" dozvolio operaciju Anje Grahovac. Kako je utvrđeno, u operaciji je korišćen aparat za anesteziju koji je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju. "U toku operacije došlo je do poremećaja snabdevanja mozga pacijenta Anje Grahovac kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa", naveo je Zorić i dodao da Ilić nije reagovao sve dok srce Anje Grahovac nije usporilo rad, a lice pacijenta promenilo boju. Optužnica navodi da je anesteziolog Glišić "da bi prikrio nesavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju" naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto. Devojčica, koja je bila u komi tri sata posle vremena kada je trebalo da se probudi, sanitetskim kolima Instituta za majku i dete prevezena je u tu bolnicu, gde je dve nedelje kasnije preminula usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije. Vasiljević se tereti da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju. Zaprećena kazna za teško delo protiv zdravlja ljudi je od dve do 12 godina zatvora.Da li je normalno da ljudi od 70 i kusur godina rade neshto. Ja mogu da razumem da postoje izuzetci, ali trojica od cetvorice su zagazili u 80-te.Kako se uopshte daju dozvole za rad lekara? Ima li starosnih ogranichenja? Edited April 22, 2009 by cedo
đorđe geprat Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 (edited) lična priča iz ove sedmice.stara dementna gospođa geprat, u 97 godini, pala je sa kreveta i zaradila čvorugu koja je rezultirala podlivom dobrog dela lica sa te strane. sledeće noći pala je ponovo, ovog puta na mekše, ipak sa baricom krvi iz nosa. zovemo hitnu pomoć za savet, daju nam ga ljubazno (lekovi, položaj tela......) i dodaju da u jutro obavezno pozovemo lokalni dom zdravlja. zovemo, dolaze vrlo brzo, daju sredstva za umirenje, za izbacivanje tečnosti, smeštaju u krevet, pišu nalog za hitnu pomoć i urgentni centar. ubrzo dolazi vozilo, prebacuju u urgentni centar, kompletan pregled sa skeniranjem glave i rentgenom od dva sata (bez praznog hoda), nalaze ožiljak moždanog udara, pišu nalog za prevoz i uput u "svetog savu". dok sam došao do bolnice, gospođa leži na stolu, prikačena na cevčice i kabliće, posle mi lekarka kaže da je moždani udar od ranije, da je opšte stanje dosta loše, da iako objektivno nije za njih zadržaće je par dana na posmatranju. dolazim kući zadovoljan. svi brzi, ljubazni, profesionalci. milina.i onda, celu tu moju sliku (koja odranije uklljučuje i dom zdravlja savski venac) kvari ono što je u nadležnosti države, ministra. od toga da zbog ograničenih kapaciteta prvo pitaju za godine strosti, pa posle "hmmm" i ubeđivanja kažu - dobro, preko spiska šta sve od pribora treba da donesem u bolnicu, raznih istinitih priča o maltretmanu do ovog čedinog pitanja.EDIT: zaboravih, razlog za ovo boldovano je što osiguranje vozila pokriva samo medicinsko osoblje i pacijenta, ne i pratioca. da ne poveruješ na čemu štede.nevezano za ovu temu, više za kretensko pravosuđe, onom lekaru slaviku je odložen pretres u sudu jer je njegov advokat na službenom putu. tipujem na zastarevanje predmeta. Edited April 24, 2009 by djordje geprat
Merlak Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 yebeno me smarao sinoćnji nastup ministra u poligrafu. jes' da ga je ćosić navuko sa gostuje na temi o prevenciji od kancera, pa ga onda rafalno gađao pitanjima o slučaju nesrećne porodilje koja je umrla posle 3. porođaja nakon neviđenih komplikacija i nekoliko radikalnih zahvata, ali se ovaj tipično politikantskim sredstvima, žvakom o birokratskoj proceduri, konačnom izveštaju i ostalim tirivijalijama izvlačio i potrošio svoje i naše vreme. kreten.
pt 2.0 Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 malo sam off, ali sam mnogo pissed, pa se nadam da ce neko da mi odgovori.zasto lekari kod nas (bolnica, specijalisti, hirurzi, lop, itd) pacijentima saopstavaju detalje dijagnoze, neophodnih postupaka lecenja ili tretmana-zahvata u 1-2 kratke, proste recenice? zasto ne odgovaraju na suvisla pitanja i zasto razgovro sa njima traje do 2 minuta?drugim recima, zasto su nasi lekari haiku lekari?molim odgovor nekog lekara. mozda nesto ne kapiram a opravdano je.
srdjann Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 malo sam off, ali sam mnogo pissed, pa se nadam da ce neko da mi odgovori.zasto lekari kod nas (bolnica, specijalisti, hirurzi, lop, itd) pacijentima saopstavaju detalje dijagnoze, neophodnih postupaka lecenja ili tretmana-zahvata u 1-2 kratke, proste recenice? zasto ne odgovaraju na suvisla pitanja i zasto razgovro sa njima traje do 2 minuta?drugim recima, zasto su nasi lekari haiku lekari?molim odgovor nekog lekara. mozda nesto ne kapiram a opravdano je.Zato što je to posao lekara opšte medicine.
Isis Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 Zato što je to posao lekara opšte medicine.ti hoces da kazes da pacijent ne treba da ocekuje informacije od lekara specijaliste koji je dijagnostifikovao oboljenje, koji ce odluciti o daljem tretmanu pacijenta, koji ce sprovesti neophodne medicinske procedure i koji ce se baviti zdravstvenim stanjem tog pacijenta nakon sprovedenih procedura, nego se ima vratiti kod lekara opste prakse da mu ovaj to objasni, iako je njegova uloga bila ta da ga sprovede i uputi kod specijaliste jer se njegov opseg specijalizovanih znanja i mogucnosti lecenja tu zavrsavao.ovo je vrlo, vrlo, vrlo razlicito od onoga sto sam imala prilike da iskusim lecenjem u drugim zemljama i jos jedan primer da se lakse moze resiti cak i problem nedostatka skupe opreme nego krivo nasadjeni mentalitet.
pt 2.0 Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 Zato što je to posao lekara opšte medicine.:) kakav jednoslozan odgovor, da nisi lekar?cekaj covece, ako mi majku prime u urgentni centar, nakon sto joj je hitna pomoc spasila zivot (doslovno),pa joj tamo urade testove i pregleda je kardiolog on the spot, ti mi kazes da ja treba da odem u dom zdravlja milutin ivkovic i da popricam sa njenom lekarkom opste prakse o tome zasto zamalo nije umrla i sta dalje da preduzme?nije ovo jedini pimer koji imam, ali ostali nisu moji, pa je neumesno govoriti...drugo, zar lekari koji te sprovode na hitnu operaciju ne zele da cuju od tebe odredjene istorijske stvario organu koji operisu, a koji bi mogli biti od direktnog uticaja na ono sto treba da urade?and so on, and so on...ne govorim ja o caskanju.govorim o neophodnom prenosu informacija koji se ticu necijeg zivota sa jedne, i necijeg posla, sa druge strane.imam li ja kao pacijent pravo da mi specijalista kaze sta mi je nakon sto me je pregledao/intervenisao/operisao???i pravo da me pita neke stvari pre nego sto me pregleda/intervenise/operise?ili da odem sledece nedelje kod hirurga, gde me je poslao onkolog, i da tihujemo i on i ja???
srdjann Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 Koj' vam je?Nisam rekao da specijalista treba da ćuti i da ništa ne kaže - specijalista kaže, kao što ste rekli, u par rečenica ono što je esencijalno i, što je mnogo mnogo važnije, o dijagnostici, toku lečenja i terapiji napiše izveštaj ili otpusnu listu, a za sve ostalo tu je lekar opšte medicine koji je glavni lečeći lekar i koji je dužan da posveti više vremena pacijentu i da mu objasni sve što mu nije jasno.Vaše shvatanje zdravstvenog sistema je da vam je lekar opšte medicine skretničar, "zlatna ribica" na usluzi i "mali od palube". Well, nije tako, lekar opšte medicine nije specijalista ali je završio fakultet i svakako je i kompetentan i vlastan da razume i objasni o čemu se radi u svakoj specijalističkoj i supspecijalističkoj grani medicine i u našem sistemu lekar opšte medicine je glavni lečeći lekar koji ima pravo i dužnost da po svom nahođenju, na osnovu objektivnih indikacija naravno, menja odluke lekara specijalista.
Isis Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 Koj' vam je?mozda onaj tvoj odyeb u jednoj recenici koji sublimira svu nakaradnost odnosa lekar-pacijent? Vaše shvatanje zdravstvenog sistema je da vam je lekar opšte medicine skretničar, "zlatna ribica" na usluzi i "mali od palube". Well, nije tako, lekar opšte medicine nije specijalista ali je završio fakultet i svakako je i kompetentan i vlastan da razume i objasni o čemu se radi u svakoj specijalističkoj i supspecijalističkoj grani medicine i u našem sistemu lekar opšte medicine je glavni lečeći lekar koji ima pravo i dužnost da po svom nahođenju, na osnovu objektivnih indikacija naravno, menja odluke lekara specijalista.ne podmeci. svojim prethodnim odgovorom si krajnje koncizno pokazao da je upravo tvoje shvatanje lekara opste medicine takvo. specijalista je tu da da prepisuje terapiju, sece, krpi, da glumi boga (vise ili manje uspesno). ne pitaj, ne trazi odgovore, lezi, skini se, cuti, istrpi, izadji. za informacije o tome sta ti je i sta su ti radili i sta je jos potrebno da se uradi i ostale trice i kucine, molim drugi salter levo - lekar opste medicine. specijalista se ne bavi caskanjem.
Nicol Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 zapravo, liječnik svake specijalnosti (pošto će uskoro i svi oni u ordinacijama obiteljske medicine biti specijalisti) ima pravo i obavezu komunicirati sa svojim pacijentom, to nije u vezi s radom u primarnoj, sekundarnoj ili tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti. druga stvar što ta pozicija, načelno govoreći, većini stvara nelagodu i vruću želju da se "chatanje" prebaci drugome. čudo da ženu nisu poslali psihihatru, koji je, prema ovdje prevladavajućim shvaćanjima, jedini obučen za razgovor s pacijentom. i to ne svaki, već onaj koji se bavi socijalnom i psihoterapijom...ali, da se maknemo od nesvrsishodnog optuživanja, i tenisa-s-pacijentom, mislim da izbjegavanje otvorene komunikacije ima svoje korijene u slaboj obučenosti za nošenje s profesionalnim i osobnim granicama znanja i prihvaćanjem terapijskog neuspjeha kao normalnog dijela rada i sl. tako da ovaj probem postaje očitiji što se radi o "težem" bolesniku i lošijoj prognozi. tu je jednostavno nužno proširivat kurikulume, u osnovni studij dodavati predmete koji se zovu doslovno "priopćavanje loših vijesti" (mislim da sam vidila kod engleza), makar i na uštrb izučavanja subatomskih razina, koje se komotno mogu ostavit za kasniju postdiplomsku edukaciju
Evi Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 Moje iskustvo sa specijalistom. Priprema za operaciju, prvo razgovor sa sestrom koja uredno zapisuje moju alergiju na baktrim. Zatim razgovor sa hirurgom koji mi postavi par pitanja, između ostalog za alergije (iako je imao izveštaj od sestre), ja opet kažem za baktrim. Onda krene da mi objašnjava operaciju, i druga rečenica "daćemo Vam baktrim". Koliko mi je pritisak skočio nakon toga, mislila sam da anestezija neće raditi. U čemu je stvar, operaciju sam radila privatno, pa su zato u klinici malo iskopirali ono zapadnjačko ćaskanje sa pacijentom, al čovek nema naviku da sluša pa nema.
Indy Posted April 25, 2009 Posted April 25, 2009 Pitam ja hirurga, otkud to da se (kod jedne mladje osobe) pojavio tumor u kostanoj srzi. Kaze, "ih, otkud... zasto Sunce sija?" I ja pitam svasta.(Novi Zeland, drugom polovinom 90-tih).
Recommended Posts