Jump to content

Klasična muzika

Valk
Message added by Valk,

Topik klasične muzike posvećen je predivnoj  @nezvanova koja se u junu 2022. vratila u svetlost od koje je bila satkana.

Nedostaje nam njen blag, vedar i srčan duh, radovanje sreći svakoga od nas i saosećanje u teškim trenucima.

Dobra si bila kao dobar dan, Danka naša draga, slava ti i pokoj duši.

Featured Replies

jao, ja samo malo u kolima cula kad je svirao partovu tabulu rasu sa dzeretom...

:sad: nema na tjubu taj snimak, evo ovog sa kameratom baltikom 

ti sviras u kamerati, ili samo ides na kocert gidona :tongue:

ja cu ih slusati na NOMUSu, 10tog, ti sutra javljaj kako je proslo na kolarcu!

Kad je to izvođenje malera? 

u subotu, 13. aprila

9 hours ago, nezvanova said:

ti sviras u kamerati, ili samo ides na kocert gidona :tongue:

ja cu ih slusati na NOMUSu, 10tog, ti sutra javljaj kako je proslo na kolarcu!

solo na pari za klimavu dasku i teflonsku podlogu

nećeš ti da mi određuješ gde ću da gledam kremera ;)

Danasnji dan, 1727. godine, i jedno od okazivanja Boga na Planeti Zemlji.

U liku Kapellmaister-a po imenu Jochan Sebastian Bach.

U jednoj od najmuzickijih tacaka Evrope, Thomaskirche, Lajpcig, strogoj, luteranskoj lokaciji koja je uknjizila i Vagnera i Mendelsona, ali pamti i propovedi Martina Lutera.

thomaskirche.png

thomaskirche02.jpg

On 5.4.2019. at 7:50, ToniAdams said:

dojaja je.

To mu je deo trilogije, tu su još Koyaanisqatsi i Satyagraha. Vrh Glasove muzike.

ja mislim da je toni mislio na mrdalicu iz spojlera :D

inaace, rase, sto se ne javljas, kakvi su ti utisci sa kamerate i kremera? 

ja moram da priznam da sam fascinirana kako taj orkestar zvuci, ali tu kobinaciju o smrti hajdna (sedam poslednjih hristovih reci) i sostakovicev gudacki kvartet 15 sam bas tesko ispratila, jer je po temi i sentencama koje su pratile ovo interasantno ukrstanje dva posve razlicita kompozitora i epohe, za mene, u ovom momentu, sve to bilo pretesko i preemotivno. sa druge strane, verovatno bas zbog tog mog stanja, bilo je i neke cudne magije i transcendentalnog dozivljaja.

a gidon je jedan tanani, prefinjeni, pametni i fenomenalni violinist, a orkestar je savrseno ustrojio. ta boja zvuka, ta uskladjenost, ujednacenost... retko sam imala priliku da cujem.

za mene jedan od najvelicanstvenijih dozivljaja u zivotu!

(nema snimka ove kombinacije koju su svirali, pa ide samo koncert sostakovica)

Nekako mi se dani, ispunjeni obavezama samo nižu jedan za drugim i ispalo je dobro što sam planirao odlazak u NS. Karta za beogradski koncert je bila dvostruko skuplja, a makar i kratko putovanje ume da okrepi. Nakon prognozirane kiše i jutarnjeg potopa u Beogradu, dan je ispao savršen, veče isto. Susreo sam se sa prijateljima, jedino sam malo omašio sa izborom mesta, skoro da sam mogao i u orkestar, a nije mi tako izgledalo na mapi prilikom izbora :)

U orkestru je puno baš mladih muzičara, što me je malo iznenadilo. Ne kažem začudilo, zato što interesovanje za pojavnost i vizualno kod mene dolazi naknadno i evo dan-dva nakon koncerta tragam za fotografijama (i ne nalazim ih).  

Sva zaostala napetost i umor kao rukom su odnešeni kada je orkestar zasvirao, um se izbistrio i samo sam počeo da upijam. Kao definitivni zavisnik o muzici i zvuku delim tvoje impresije o Kremerata Baltica. Očigledno je sve u službi muzike, sviraju kao jedan, a sam Gidon Kremer će biti u centru pažnje tek nakon što je glavni program završen - kada zasviraju na bis!

Program je komplikovan i ambiciozno zamišljen, pa sam citate između stavova koristio za mini reset i uprkos težini tema mislim da nisam skidao osmeh sa lica.

Sluša se:  Kremerata Baltica- Weinberg - Orchestral & Chamber Works

• 4 weeks later...

stos nisi javio :D ja sam bila ona lepa plavusa, sa jos lepsom sestrom brinetom, tamo desno... :sleep:

posle koncerta smo sasvim slucajno naleteli na gidona, kakav je slatkis taj cikica, a oci plave, duboke, prepametne... tako se blago nasmejao i potpisao mi se na programu koncerta - nisam nista pametnije smislila da ga bar na tren zaustavim, obratila sam mu se na ruskom i to ga je nasmejalo (mada u novom sadu dobar deo publike cine NISovski rusi koji su tu poslom). 

inace, na BELDOCSu 11. maja u kinoteci, film o njegovom drugaru, arvu partu

“Osećanje Arvoa Parta” (režija – Paul Hegeman, Holandija, 2019)

Gledao sam na pogrešnu stranu.

Javili mi već za film, moguće je da odem, a javi i ti ukoliko dolaziš.

Poprilično light, ali to ju muzika za film, pa je dozvoljeno. Par klavirskih nota koje se tu i tamo puta provuku kroz temu (9. sekunda: pa-pa-pa-pam!) snažno asociraju na Mizar Počesna strelba Почесна Стрелба.

Da li si nekada gledala Lp Duo uživo?

Edited by Ras