No7 Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 Још једном поглед на стадион Петровскиј у доњем углу се види и дворана,До неког следећег пута,
No7 Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Jedan izgubljeni randevuNe znam ko je rekao: pogledaj kakva groblja ima narod, pa ćeš ga prepoznati. Na Piskarevskom groblju, u Lenjingradu, ja sam video vašu sliku, draga Tanja, video sam vaš dnevnik, jedan od najpotresnijih tekstova u istoriji čovečanstva,i ja vam, evo, pišem ovo sa jednog ugla Nevskog prospekta. U Lenjingradu je proleće, mila moja, uskoro počinju bele noći mostovi se otvaraju kao ruke uperene u nebo... Čekao sam vas sinoć na Fontanki, pre tri dana tražio sam vas sav lud od Ladoge do Finskog zaliva, jurio sam pokraj Neve taksijem osamdeset kilometara. A vi ste umrli.Ovo je moj izgubljeni randevu.Da sam sreo neku ženu kojoj je sada trideset osam godina, a liči na vas, pozvao bih je u „Angleter“ gde je umro moj brat po pesmi Sergej Jesenjin, obešen o jednom kaminu, poručio bih dve votke od po sto grama i dve kafe. Vi biste popili kafu, ja obe votke i ja bih vas voleo, ljubio bih vam dlanove, mila moja, jer ste me tako rasplakali da nikad neću zaboraviti Lenjingrad.Počelo je četvrtog septembra 1941. Hitler je štampao pozivnice za bal u „Astroji“ povodom osvajanja Lenjingrada. A nikad ga nije osvojio: 872 dana trajala je blokada. U vašem dnevniku čitam: Ženja umrla 28. decembra u 12,30 časova 1941.Babuška umrla 25. januara 42. Leka umro 17. marta u pet časova 1942. Ujka Vasja 13. aprila u dva časa noću. Ujka Ljoša je u 4 časa 1942. Mama u 7,30 ujutro 13. maja 1942.Svi Savićevi su umrli. Ostala samo Tanja. Umrli svi.Devet listova iskinutih iz notesa. Jedna od najpotresnijih istorija.A na Piskarevskom groblju leži više od milion ljudi zajedno sa vašom mamom, babuškom, braćom, sestrama, ujacima. Vi ste umrli, kako mi ovde kažu, na Putu života, na ledu Ladoškog jezera, i ja vas uzalud čekam ove noći po ulicama Lenjingrada, tražim vaše oči u očima žena koje prolaze, vaš osmehu osmehu devojke koja u metrou čita Ljermontova, u gužvi onih što traže kartu više za teatar imena Kirova, gde ne gledam Žizelu nego vas kako se dižete iz groba... Tanja.Prever je rekao: rat je zaista jedna strana svinjarija, ali to je najmanje što se o tome može reći. Osećam da bih vas voleo, pio votku, skakao u Nevu,imao s vama decu, a od svega samo mi u ušima zvone stihovi Olge Bergolc„Niko nije zaboravljen i ništa nije zaboravljeno“.Dvadeset šest hektara mrtvih.Ispod zemlje čudna neka muzika koja mi razvija živce i dovodi me do ludila.I jedno srce koje kuca iz zemlje, ljudsko.Gledam fotografije iz opsade: dečak nalik na skelet, lep kao moj sin, sa očima od neba. Ljudi koji čine poslednje korake na zemlji i umiru od gladi.Deset hiljada i četrdeset tri čoveka u jednom danu.Tanja, ne mogu da vam opišem kako Lenjingrad izgleda danas.Ja sam nekad govorio da je Pariz najlepši na svetu, a sad se stidim. Svaki put kad dođem u Rusiju doneću vam cveće. I kako je naš jedini randevu izgubljen, propao, nema ga, dajem vam reč da ću svoju decu naučiti da mrze rat i da budu dobri ljudi.Drugo, sem votke, sem suza... stvarno ne umem.Miroslav Mika Antic
No7 Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 (edited) Москва-Мост Живописниј, новоизграђени мост који иде изнад националног парка Сребрна шума који се налази у оквиру Москве.После тога иде су у новоизграђени Северо-Западни тунел, 4 градски тунел по дужини у Европи(2.8 километара). Иначе је анправљен на два нивоа. Једним иде аутопут а другим метро.Пут иде од центра Москве ка Риги и Балтику.Иначе Сребрна шума или Сребрни Бор је популарно излетиште Московљана и страних Амбасада као и некада КГБ. У питању је вештачко острво које је настало на завоју реке Москве. Edited July 21, 2010 by No7
No7 Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 (edited) Панорама МосквеПоглед са Swissotelа на МосвкуПоглед са ContinentalаПоглед са Империје Куле Edited July 21, 2010 by No7
No7 Posted July 29, 2010 Posted July 29, 2010 (edited) Тријумфална капија Москве, посвећена Руској победи над Неполеоном. Изграђена је 1834. године.Налази се на Котузовсском проспетку, који је један од најважнијих сабраћајница Москве и налазисе у западном округу Москве. Edited July 29, 2010 by No7
No7 Posted July 29, 2010 Posted July 29, 2010 Царско СелоНалзи се у месту Пушкин које је удаљено 25 километара од Питера али се води под област Питера.Увршћено у Светску културну баштину UNESCOa.То је некадашња резиденција Руске царске породице.Многи руски владари су градили и дограђивали огромни простор. У Другом светском рату је доживео велику пљачку и уништавање па ни дан данас није потпуно обновљен као комплекс.Већина зграда је грађена у барокном стилу а окружене су парковима и језерима.Унутрашњост Јекатерининог дворца,
banecare1 Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 (edited) odlicna serija fotografija o zivotu u rusiji. vecina je iz SPBпожалуйстаmislim da su ovo novije Edited December 17, 2011 by banecare1
banecare1 Posted April 5, 2012 Posted April 5, 2012 dobra klima u moskvi. moze li se pozeleti bolje vreme 5. aprila
Recommended Posts