February 14Feb 14 Jel može neko da preporuči neku knjigu koja se bavi nastankom i istorijom SAD.Ne mora da bude suva dokumentarna moževi sa osvrtima na dogadjaje.Može i na engleskom.
February 14Feb 14 1 jos uvek klasik, mozda malo mator, utoliko sto ne obuhvata najnoviju istoriju, koja doduse i nije neka:Ali, obavezno, ravnoteze radi i:Pride, i pogled iznutra, pravi memoarizabavno, ali ilustrativnotm
February 16Feb 16 On 15. 2. 2026. at 0:09, Frank Pembleton said:Jel može neko da preporuči neku knjigu koja se bavi nastankom i istorijom SAD.Ne mora da bude suva dokumentarna moževi sa osvrtima na dogadjaje.Može i na engleskom.
February 22Feb 22 Cerka mi puni 17 god. dajte neku preporuku. Izazovi zrelosti, put u bijeli svijet, trbuhom za kruhom nesto tako. Hvala.
February 25Feb 25 5 hours ago, garcia said:@kipo zar nije Potpalublje od Arsenijevića to što tražiš?Cini se da jeste Hvala.
March 28Mar 28 Ni potentnijetm teme, ni veceg upropascivanja, zajebah se ljuto:Istorija u kojoj mladom Adolfu saopstavaju da je na beckoj slikarskoj akademiji iznad crte, malo paralelnog, Adolf kod cika Frojda koji u sve resava i otvara oci u svega 2-3 seanse....Lose napisana, jos losije komponovana, jednom recju zasrana toliko da se covek kome je trebalo da je ovako pise, a jos vise pita sta renomiranom ovdasnjem izdavacu bi da je uopste prevede i izda.
April 8Apr 8 Kakvi spijunski trileri, kakvi bakrači: memoari ovog lika, vodje verovatno najuspesnije spijunske mreze u 20. veku, direktno zaposlenog u ГРУ, spijunskoj firmi nad firmama, neprevazidjenoj do danas, koja je, uostalom, Mosadu dala prve kadrove, one kadre stici i uteci i na strasnom mestu postojati...Karijera takozvanog profesionalnog revolucionara, ucesce u neuspelim evropskim revolucijama neposredno posle Prvog svetskog rata, ali i studije i uz i posle njih neverovatan smisao za biznis, toliki da je cela njegova spijuska organizacija bila finansirana poslovima njegove svajcarske firme iz koje je, tokom celog Drugog svetskog rata radio i spijunirao...Sinulo mu je da, kao diplomirani geograf, pocne da snabdeva novine onim karakteristicnim novinskim geografskim kartama u kojima se citateljstvu prikazuju ratovi, putevi, taj rad...Prosirio posao skontavsi da je buducnost u vazdusnom saobracaju i, kao prvi u svetu, poceo da izradjuje specijalne vazduhoplovne karte...Druzio se sa izvesnim Hermanom Geringom u ta vremena jednim od direktora Lufthanse zaduzenim za istrazivanje novih linija i njihovo uvodjenje, leteli zajedno...Itakodaljeitakoredom...Tzv Crvena kapela, orkestar, nazvan tako od strane nemackih radio operatera zaduzenih za slusanje, prisluskivanje radio saobracaja, koji su nocima prepoznavali orkestarsko i orkestrirano kuckanje mreze radio stanica sirom probljene Evrope, a kojima je dirigovao ovaj covek...Prvim sovjetskim avionom koji je iz oslobodjenog Pariza poleteo za Moskvu, poleteli su i njega...Da bi, uredno, odsedeo svojih 10-ak godina u Sibiru...Vratio se u Budimpestu, profesorovao i ucinio Budimpestu prestonicom svetske kartografije: naime, u ona predinternetska vremena, svako koga nije mrzelo da na kartama recimo Nacionalne geografije ili Enciklopedije britanike potrazi ona sitna, najsitnija slova, mogao je da vidi budimpestansko poreklo...I, da:I ovaj CIA snimak i onaj gore na omotu Yu izdanja njegovih memoara ne ostavlja ni tracak sumnje: sve ekranizacije na stranu, predlozak Le Carre-ovog Smiley-a mogao je da bude, i bio je - ovaj covek.Mali, celav, smotan, trapav...A zajeban, zajebaniji od Rambatm...
April 9Apr 9 42 minutes ago, Ayatollah said:Tako da hajde da ne pričamo priče...Izvini, mislim da je bolje prebaciti ovde, iako mozda pripada tamo na istoriji bese nekim popularnim istorijskim knjigama, taj rad...1 takozvani kapitalac: partizani su dobili svog Tomasevicatm, a knjiga, mada joj cena malo udara po usima, predstavlja, za nadati se podvlacenje profesionalne crte na temu CvP. Vredna svake pare, sinteza je, ni po babu ni po stricevima, partizanskog pokreta ne izbegavajuci, naravno ni nedela, ali postavljajuci stvari u istorijsku perspektivu, a ne moderna ovdasnja bulaznjenja raznih istorijskih instituta, forum da ne pominjem ...Tek, za iole zainteresovane, ma kojih i ma kakvih (pred)ubedjenja bili - obavezno stivo:
April 12Apr 12 On 10. 4. 2026. at 1:48, namenski said:Izvini, mislim da je bolje prebaciti ovde, iako mozda pripada tamo na istoriji bese nekim popularnim istorijskim knjigama, taj rad...1 takozvani kapitalac: partizani su dobili svog Tomasevicatm, a knjiga, mada joj cena malo udara po usima, predstavlja, za nadati se podvlacenje profesionalne crte na temu CvP.Vredna svake pare, sinteza je, ni po babu ni po stricevima, partizanskog pokreta ne izbegavajuci, naravno ni nedela, ali postavljajuci stvari u istorijsku perspektivu, a ne moderna ovdasnja bulaznjenja raznih istorijskih instituta, forum da ne pominjem ...Tek, za iole zainteresovane, ma kojih i ma kakvih (pred)ubedjenja bili - obavezno stivo:Hvala na preporuci, bas ovako nesto sam trazio, porucio.
April 15Apr 15 https://thebookerprizes.com/the-booker-library/features/everything-you-need-to-know-about-flesh-booker-prize-2025-winnerDavid Szalay Fleshmeni je ovo jako odgovaralo, kratke recenice i ogoljeni do banalnosti dijalozi a ipak sadrzajni i potpuni.
May 12May 12 Vernon Trodon trilogijaViržini Depent mi nije strana, sećam se kada sam kao klinac-tinejdžer i gledao Kresni me (Baise-moi) film, u kojem je učestvovala kao režiserka i scenaristkinja (bazirano je po njenoj knjizi koju je izdala Laguna) i dobro mi je to ostalo u sećanju kao ludi gonzo film sa pregršt nasilja i golotinje.Godinama kasnije, nisam ništa čuo o njoj i jedan kolega donese na posao prvi tom Vernona Trodona. Svideo mi se naziv i omot i upitam ga jel valja, na šta se on nadovezao i spomenuo nju, da je svašta prošla u životu, bila kurva, radila u prodavnici ploča, radila kao novinarka (radila uz Lemija iz Motorhead-a njegovu biografiju) snimala taj famozni film itd, i rekoh dovoljno kupljeno! Odmah znaš da će vožnja da bude luda!Čim sam krenuo da čitam, prvi tom sam prešao za 5 dana, a danas je čitanje knjiga postalo teško, što zbog hiljadu stvari koje moraš da završiš sa strane, i jako je malo slobodnog vremena na hobije i slične aktivnosti. Ubrzo posle toga je pao drugi tom koji sam čitao dve nedelje i poslednji koji sam isto odložio na tri nedelje, jer jednostavno nisam hteo da se priča završi.Pratimo Vernona Trodona, 45 godišnjaka koji živi u Parizu i ostaje bez krova nad glavom i pokušava da se šalta kod poznanika i prijatelja dok se ne snađe.Imamo uvid u stanje života Pariza iz raznih klasa. Dok su mu neki prijatelji, a većina želi da mu se da prostite usere u život zbog njegovog poznanstva sa andergraund rok zvezdom Aleksom Bilčom. Bilć mu je ostavio problematične snimke u amanet. Na njima se nalaze dokazi, koji dovode u nebrano grožđe poznatog filmskog producenta.Depentova piše muške likove bolje nego što bi ijedan muškarac to mogao da opiše, odlično je uhvatila našu psihologiju, ego, mnoštvo nesigurnosti, ili momenat čiste kurcobolje.I sama je rekla da je stavila da glavni junak bude žensko, niko ne bi čitao knjigu. Ima tu istine. Velike istine.Neverovatno je što je stil skoro pa dokumentaristički, iako nisam bio u Parizu od detinjstva, čini mi se da je sjajno uhvatila te razne izmešane kulture i to brdo dinamita koja se gradi od raznih sitnih netrpeljivosti, buktajućeg rasizma i nedaćama koje snađu ljude koji tamo žive.Ima dosta šokantnih momenata, ali naspram većine šok radi šoka pisaca (Palahniuk mi sada prvi pada na pamet), ovo ima zaleđe i smisao i zaista je osvežavajuće iščitavati i uživati u svakom delu knjige gde se malo izbacimo iz tih naših sigurnosnih zona i zamislimo šta bi bilo da se ovo nama desi u životu i da shvatimo da smo i mi deo ovakvih priča i raznih boljki koje današnje moderno društvo kultiviše svojom nebrigom i životom unutar sopstvenih sigurnih mehura.Uz sve to Depentova ima dosta muzičkih referenci koje sam Vernon Trodon bira dok kompilira svoje didžej setove. Skoro savršena setlista se skriva u sva tri toma. Skidam kapu i na tome jer se vidi veliko muzičko znanje, a takvih je ljudi sve ređe. Čak sam posle čitanja knjige pravio liste da bih slušao sve odabrane pesme i zaista je Depentova ubola neverovatni gruv i prolaz kroz veliki deo muzičke istorije.Video sam da su napravili seriju u nekom trenutku, ali nešto ne želim da je gledam jer sam video kužne ocene, a i ne bih da kvarim knjige kojima ću se zasigurno ponovo vratiti u nekom trenutku. Edited May 12May 12 by hajde_bajder