namenski Posted October 27, 2021 Posted October 27, 2021 Vreme za redovnu sezonsku obnovu gradiva: Roman koji je porodio takozvanu modernu cesku knjizevnost, sa sve svojevrsnim nastavkom: 1
namenski Posted December 7, 2021 Posted December 7, 2021 Na racun price sa @Poludziber-om na Kini: Ni stranitm jezici se nisu pretrgli na temu/teme Kine, ako se ne racunaju takozvane strucne, istoricarske knjige, tek: prica o 1 Kini, mozda ne toliko litararno vredna, koliko kao neka vrsta svedocenja iz prve ruke rasnog novinara, inace Danca. Vredna citanja u svakom slucaju, obaska i zabavna i dobro napisana...
namenski Posted February 7, 2022 Posted February 7, 2022 Do sada najobimnija Kolumbo knjiga na srpskom, potrebna i vredna, dobro napisana i vec standardno okljastrena prevodom Prevodjenatm i transkribovana licna imena i toponimi, prevodilac se trudio, nije da nije, ali - ne znam sta kazu pravopisi i konvencije, ako nam je do srpskog i cirilice, krajnje je vreme da se uvede pravilo da se u zagradi navodi originalan pojam/ime. Ako nista drugo, danas u doba Interneta bilo bi lakse ne toliko snaci se, nego naprosto identifikovati o kome/cemu se radi. Strucni, narocito pomorski izrazi - uobicajena katastrofa. Obaska sto je nedopustivo da ova vrsta knjiga nema indeks(e)... Prevod sa spanskog, Cigota, 2015. 1
namenski Posted April 11, 2022 Posted April 11, 2022 (edited) Negde sam je vec preporucivao, ali - hvala Kupindo-u - posto uspeh da dobavim bukvalno neotvoren primerak knjige izuzetno trapavo prevedenog naslova koji u originalu glasi: The White House Papers of Harry L. Hopkins... Ili, fenomenalno dobro napisane (i, osim naslova odlicno prevedene) knjige sto nije ni cudo s obzirom da je pisac, Robert E. Sherwood, inace Ruzveltov pisac govora, dobitnik 4 Pulicera (jedan i za ovu knjigu) i cini mi se 2 Oskara za scenario... Knjiga o (izgubljenoj) borbi za kapitalizam sa ljudskim likom, ili o tome kakva je Amerika mogla da bude... Ali i pre svega, cak i za one koje takozvana istorija ne interesuje, knjiga koja se cita onako, bas, bas... O ljudima kojima su i najveci neprijatelji priznavali da imaju cistocu Sv. Franje Asiskog kombinovanu sa lukavom prevejanoscu njuskala na konjskim trkama... Cija su deca ginula u ratu i koji su iz javne/drzavne sluzbe izlazili siromasniji nego sto su bili kada su u nju usli.... Edit: izdanje Drzavno izdavacko poduzece Hrvatske, Zagreb, 1952... Edited April 11, 2022 by namenski 2
autsajder Posted May 1, 2022 Posted May 1, 2022 (edited) Mali presjek najboljih preporuka koje sam poslušao, preporučioci će se prepoznati: Dino Bucati - Tatarska pustinja Đorđe Lebović - Semper idem Borislav Pekić - 1999 Dona Tart - Češljugar Nikolo Amaniti - Dolazim po tebe i vodim te sa sobom Kristian Novak - Ciganin, ali najljepši Mišel Turnije - Kralj vilovnjak Liju Cisin - Problem tri tela / Mračna šuma / Kraj smrti Edited May 1, 2022 by autsajder 8 1
Profesionalac Posted May 1, 2022 Posted May 1, 2022 8 hours ago, autsajder said: Mali presjek najboljih preporuka koje sam poslušao, preporučioci će se prepoznati: Dino Bucati - Tatarska pustinja Đorđe Lebović - Semper idem Borislav Pekić - 1999 Dona Tart - Češljugar Nikolo Amaniti - Dolazim po tebe i vodim te sa sobom Kristian Novak - Ciganin, ali najljepši Mišel Turnije - Kralj vilovnjak Liju Cisin - Problem tri tela / Mračna šuma / Kraj smrti Jel si te audio knjige pronašao u bespućima interneta, ili je sve po pe esu? 1
centrifuga Posted May 1, 2022 Posted May 1, 2022 3 minutes ago, Profesionalac said: Jel si te audio knjige pronašao u bespućima interneta, ili je sve po pe esu? Mislim da misli poslušao kao savet a ne preslušao 1 1
Profesionalac Posted May 1, 2022 Posted May 1, 2022 Debil Uopšte mi ta misao nije opteretila um Verovatno je bilo ono "što je babi milo..." 1
duda Posted May 17, 2022 Posted May 17, 2022 (edited) pitanje da li je neko čitao Žeroma Ferarija i kakvi su utisci ? kakva je ta nagrađena knjiga ''Beseda o padu Rima'' ? stidim se , ali tek danas čula za čoveka, zvuči mi zanimljivo hvala @autsajder na ovom koncentratu preporuka ima li šta ovoga da se pazari za džabaka u formi pdf ? ed. i da, da li je neko čitao Dijega Fuzara ? Utisci ? Edited May 17, 2022 by dùda
autsajder Posted May 17, 2022 Posted May 17, 2022 Ja ih imam sve u formatima za e-book čitače (epub i azw3) i tu mogu da pomognem ako i dalje koristiš Kindle, ali nemam PDF. 1
3opge Posted September 3, 2022 Posted September 3, 2022 sta uzeti od nasih pisaca a da je bar priblizno dobro kao Semper Idem?
Papovac Posted September 3, 2022 Posted September 3, 2022 nekog miljenka jergovica, pristojno koristi biografske podatke u svojim knjigama 1
Sandens Posted September 5, 2022 Posted September 5, 2022 sto papovac kaze, moze jergovic, npr. dvori od oraha, saga o porodici sikiric-delavale iz dubrovnika kroz ceo 20. vek.
Papovac Posted September 5, 2022 Posted September 5, 2022 nije ni rod rdjav, a i otac je pristojno delo na tu temu.
Recommended Posts