Jump to content
IGNORED

Najbolje preporuke

Marvin (Paranoid Android)

Recommended Posts

Posted

Hehehe, sad sam shvatio da mi je tu Posle 20 godina, a u Beogradu Vikont. Mislio sam da je obrnuto. Slikacu posle knjigu... to za moje oci nije, a ni moje naocare za citanje ne pomazu. Mislim, mogu da citam i procitam, ali ubija mi svako zadovoljstvo.

• 4 weeks later...
Posted

Cudnovato-oruzje-Fransis-Rik.jpg

Kakvi se sve biseri ponovo otkriju kopajuci po zanemarenim, skrajnutim kupusarama.... :fantom: 

Posted
On 3.4.2021. at 14:02, namenski said:

Cudnovato-oruzje-Fransis-Rik.jpg

Kakvi se sve biseri ponovo otkriju kopajuci po zanemarenim, skrajnutim kupusarama.... :fantom: 

Moze li malo vise o knjizi ili piscu, ne nalazim nista guglanjem?

Posted
1 hour ago, I*m with the pilots said:

Francis Ryck, Loaded Gun (original title: Drôle de pistolet), (HarperCollins, 1971)

Posted
1 hour ago, I*m with the pilots said:

Evo ga @jms_uk :) 

To je to, tesko da ti mogu nesto vise, lik je svojevremeno bio dosta dobro upisan, uostalom - ako je to neka referenca - izdavac mu je bio Gallimard...

A sto se knjige tice, ne volim da ocenjujem, hocu reci svako za sebe i to mi izgleda kao jedini pravi nacin, ponajvise kada je nesto vise od gole preporuke u pitanju, ali: kada bih morao da pravim top 10 listu najboljih spijunskih romana, ovaj bi se nasao na njoj, bez da se mislim... :) 

Posted
3 minutes ago, namenski said:

Evo ga @jms_uk :) 

To je to, tesko da ti mogu nesto vise, lik je svojevremeno bio dosta dobro upisan, uostalom - ako je to neka referenca - izdavac mu je bio Gallimard...

A sto se knjige tice, ne volim da ocenjujem, hocu reci svako za sebe i to mi izgleda kao jedini pravi nacin, ponajvise kada je nesto vise od gole preporuke u pitanju, ali: kada bih morao da pravim top 10 listu najboljih spijunskih romana, ovaj bi se nasao na njoj, bez da se mislim... :) 

Dobro, makar to, da znam malo o cemu je :) Hvala i @jms_uk

1974, mass market paperback reprint edition, Fawcett, NY. 192 pages. A Russian spy asks the British for a new identity. But others in the world might well want him very dead. "A terse, tightly plotted novel of espionage. .. excellent and exciting."

Posted

Da, spijunski i krimi romani.

Odavde

auteur de romans policiers et d'espionnage

Posted
9 minutes ago, I*m with the pilots said:

Dobro, makar to...

:) 

Evo se, kopajuci po zabacenim, skoro zaboravljenim kupusarama, a kada smo vec na problematici :D, dokopah i lika po imenu Paul Erdman, svojevremeno je bio dosta popularan, bivsi pravi pravcati svajcarski bankar i to poprilicno visokog cina, koji je zbog neceg zglajznuo i bogami i odrobijao.

Prevodjen je poprilicno i na ovdasnje jezike, vlada, barata finansijskom materijom, a kako i ne bi, tek The Crash of '79 i The Last Days Of America, da ne nabrajam dalje su i danas vredni citanja... (sram ga bilo ko ovu preporukutm na bilo koji nacin poveze sa modernim antiamerikanizmom i slicnim glupostima)...

Obaska The Swiss Account, na temu potrage za jevrejskom imovinom zaturenomtm po svajcarskim bankama...

Ali, eto nama - mislim na citanje - vracanja u rikverc... :) 

Posted

@namenski

Zaboravio sam da ti se zahvalim za "Naš čovek u Havani" Grahama Grina.

Sjajna je.

Posted

Milošice, ako ti se svideo Graham Greene, da ti i ja preporučim nešto, kratku priču koja se zove The Destructors. Govori o klasnim odnosima u Engleskoj posle rata, ali suštinski o čovekovoj težnji ka (samo)uništenju i razaranju.

• Hvala 1
  • 2 weeks later...
Posted

Paricia-Highsmith-1942.jpg

Patricia Highsmith, 1942...

(Foto Rolf Tietgens)

• Wub 1
Posted

Pretres'o i obnovio Patriciju, em neverovatno moderna i danas, neki dojmovi skroz razliciti od svojevremenih citanja dok je bila trilerkinjatm, obaska sto je sama biografija vredna 1 dobrem dobre knjige...

I:

Bajke-naroda-komplet.jpg

Zaboravljeno blago, bogatstvo.

Ostaci nekih davnih dorucaka ili ko zna kojih sve obroka, voca i povrca, za danasnje standarde neverovatna kolicina prolivene krvi i svake druge politicke nekorektnosti, ali i

tuzna pomisao koliko toga danasnjim klincima biva uskraceno...

• +1 1
Posted
On 24.4.2021. at 21:34, namenski said:

Pretres'o i obnovio Patriciju, em neverovatno moderna i danas, neki dojmovi skroz razliciti od svojevremenih citanja dok je bila trilerkinjatm, obaska sto je sama biografija vredna 1 dobrem dobre knjige...

I:

Bajke-naroda-komplet.jpg

Zaboravljeno blago, bogatstvo.

Ostaci nekih davnih dorucaka ili ko zna kojih sve obroka, voca i povrca, za danasnje standarde neverovatna kolicina prolivene krvi i svake druge politicke nekorektnosti, ali i

tuzna pomisao koliko toga danasnjim klincima biva uskraceno...

+1 za patrisu. riplijeva serija je vrhunska literatura. ostalo sam citao tu i tamo, dok su mi engleske knjige bile pri ruci, a vremena na pretek, bilo mi je teze i sporije da citam u originalu.

jel njena bila ona prica o pacovu u veneciji?

a bajke - isto i kod nas. stajale uvek pri ruci, pa se citale usput. doneo sam podmlatku spanske i grcke. i zaprepastilo me bas to koliko su surove i neuvijene. tek poneka je "decija". ostavili da citamo kad malo porastemo. moracu da proberem jos neke prilikom sledece posete bgdu.

na tu temu, iznenadilo me nedavno koliko je i stajnbekov artur krvolocan. prvi deo, gde opisuje borbe u vreme utera pendragona je na ivici da bude dosadan od silnog klanja naredjanog ko u imeniku. u stvari, skoro sve ono sto volim iz te knjige i cega se secam je iz drugog dela.

Posted
1 hour ago, chandra said:

+1 za patrisu. riplijeva serija je vrhunska literatura. ostalo sam citao tu i tamo, dok su mi engleske knjige bile pri ruci, a vremena na pretek, bilo mi je teze i sporije da citam u originalu.

jel njena bila ona prica o pacovu u veneciji?

a bajke - isto i kod nas. stajale uvek pri ruci, pa se citale usput. doneo sam podmlatku spanske i grcke. i zaprepastilo me bas to koliko su surove i neuvijene. tek poneka je "decija". ostavili da citamo kad malo porastemo. moracu da proberem jos neke prilikom sledece posete bgdu.

na tu temu, iznenadilo me nedavno koliko je i stajnbekov artur krvolocan. prvi deo, gde opisuje borbe u vreme utera pendragona je na ivici da bude dosadan od silnog klanja naredjanog ko u imeniku. u stvari, skoro sve ono sto volim iz te knjige i cega se secam je iz drugog dela.

Sta znam, ja sam je dugo - do poslednjeg citanja takoreci - tretirao kao plaznu literaturu: ponovno citanje, to valjda ide s godinama, dalo je neke malo drugacije rezultate, obaska sto sam naleteo i na jedan Grinov esej o njoj, mada se u principu klonim te vrste uticaja.

Bas kao i citanja raznih ucenih predgovora i pogovora.... :D 

Ripley me nije nikada nesto narocito kupio, ponajvise zahvaljujuci raznoraznim ekranizacijama, ali da mu kao literaturitm zamerke nema - nema.

The Bravest Rat in Venice -preporuka! :) 

Sto se tice bajki i njihove, i ne samo njihove krvolocnosti i uopste podvodjenja literature pod moderne PC pristupe - ostro sam protiv: bojim se da sredine nema - one su takve kakve su, odrazavaju to sto odrazavaju, upustati se u moderne korekcije :isuse: bio bi kulturni genocid par exellence, sve u svemu mislim da pristup bajkama ne sme i ne treba da bude uslovljen uzrastom i da njihova percepcija ne zavisi od njihovog sadrzaja nego od nekih drugih elemenata koji se ticu porodice.

Sto je manji problem.

Ticu se i drustva, okruzenja.

Sto je ogroman problem u kome smo svi.

Tako da - nisam pametan: izmedju bajki i, recimo, Sarojana ili Capeka, O. Henrija, da pomenem samo njih i njihovog humanizma i narodnih bajki - nema razlike.