אַף אֶחָד Posted March 5, 2021 Posted March 5, 2021 Hehehe, sad sam shvatio da mi je tu Posle 20 godina, a u Beogradu Vikont. Mislio sam da je obrnuto. Slikacu posle knjigu... to za moje oci nije, a ni moje naocare za citanje ne pomazu. Mislim, mogu da citam i procitam, ali ubija mi svako zadovoljstvo.
namenski Posted April 3, 2021 Posted April 3, 2021 Kakvi se sve biseri ponovo otkriju kopajuci po zanemarenim, skrajnutim kupusarama....
I*m with the pilots Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 On 3.4.2021. at 14:02, namenski said: Kakvi se sve biseri ponovo otkriju kopajuci po zanemarenim, skrajnutim kupusarama.... Moze li malo vise o knjizi ili piscu, ne nalazim nista guglanjem?
jms_uk Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 1 hour ago, I*m with the pilots said: Moze li malo vise o knjizi ili piscu, ne nalazim nista guglanjem? Francis Ryck, Loaded Gun (original title: Drôle de pistolet), (HarperCollins, 1971)
namenski Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 1 hour ago, I*m with the pilots said: Moze li malo vise o knjizi ili piscu, ne nalazim nista guglanjem? Evo ga @jms_uk To je to, tesko da ti mogu nesto vise, lik je svojevremeno bio dosta dobro upisan, uostalom - ako je to neka referenca - izdavac mu je bio Gallimard... A sto se knjige tice, ne volim da ocenjujem, hocu reci svako za sebe i to mi izgleda kao jedini pravi nacin, ponajvise kada je nesto vise od gole preporuke u pitanju, ali: kada bih morao da pravim top 10 listu najboljih spijunskih romana, ovaj bi se nasao na njoj, bez da se mislim...
I*m with the pilots Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 3 minutes ago, namenski said: Evo ga @jms_uk To je to, tesko da ti mogu nesto vise, lik je svojevremeno bio dosta dobro upisan, uostalom - ako je to neka referenca - izdavac mu je bio Gallimard... A sto se knjige tice, ne volim da ocenjujem, hocu reci svako za sebe i to mi izgleda kao jedini pravi nacin, ponajvise kada je nesto vise od gole preporuke u pitanju, ali: kada bih morao da pravim top 10 listu najboljih spijunskih romana, ovaj bi se nasao na njoj, bez da se mislim... Dobro, makar to, da znam malo o cemu je Hvala i @jms_uk 1974, mass market paperback reprint edition, Fawcett, NY. 192 pages. A Russian spy asks the British for a new identity. But others in the world might well want him very dead. "A terse, tightly plotted novel of espionage. .. excellent and exciting."
jms_uk Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Da, spijunski i krimi romani. Odavde: Quote auteur de romans policiers et d'espionnage
namenski Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 9 minutes ago, I*m with the pilots said: Dobro, makar to... Evo se, kopajuci po zabacenim, skoro zaboravljenim kupusarama, a kada smo vec na problematici , dokopah i lika po imenu Paul Erdman, svojevremeno je bio dosta popularan, bivsi pravi pravcati svajcarski bankar i to poprilicno visokog cina, koji je zbog neceg zglajznuo i bogami i odrobijao. Prevodjen je poprilicno i na ovdasnje jezike, vlada, barata finansijskom materijom, a kako i ne bi, tek The Crash of '79 i The Last Days Of America, da ne nabrajam dalje su i danas vredni citanja... (sram ga bilo ko ovu preporukutm na bilo koji nacin poveze sa modernim antiamerikanizmom i slicnim glupostima)... Obaska The Swiss Account, na temu potrage za jevrejskom imovinom zaturenomtm po svajcarskim bankama... Ali, eto nama - mislim na citanje - vracanja u rikverc...
Milošica Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 @namenski Zaboravio sam da ti se zahvalim za "Naš čovek u Havani" Grahama Grina. Sjajna je.
Jeremija Posted April 11, 2021 Posted April 11, 2021 Milošice, ako ti se svideo Graham Greene, da ti i ja preporučim nešto, kratku priču koja se zove The Destructors. Govori o klasnim odnosima u Engleskoj posle rata, ali suštinski o čovekovoj težnji ka (samo)uništenju i razaranju. 1
namenski Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 Patricia Highsmith, 1942... (Foto Rolf Tietgens) 1
namenski Posted April 24, 2021 Posted April 24, 2021 Pretres'o i obnovio Patriciju, em neverovatno moderna i danas, neki dojmovi skroz razliciti od svojevremenih citanja dok je bila trilerkinjatm, obaska sto je sama biografija vredna 1 dobrem dobre knjige... I: Zaboravljeno blago, bogatstvo. Ostaci nekih davnih dorucaka ili ko zna kojih sve obroka, voca i povrca, za danasnje standarde neverovatna kolicina prolivene krvi i svake druge politicke nekorektnosti, ali i tuzna pomisao koliko toga danasnjim klincima biva uskraceno... 1
אַף אֶחָד Posted April 27, 2021 Posted April 27, 2021 On 24.4.2021. at 21:34, namenski said: Pretres'o i obnovio Patriciju, em neverovatno moderna i danas, neki dojmovi skroz razliciti od svojevremenih citanja dok je bila trilerkinjatm, obaska sto je sama biografija vredna 1 dobrem dobre knjige... I: Zaboravljeno blago, bogatstvo. Ostaci nekih davnih dorucaka ili ko zna kojih sve obroka, voca i povrca, za danasnje standarde neverovatna kolicina prolivene krvi i svake druge politicke nekorektnosti, ali i tuzna pomisao koliko toga danasnjim klincima biva uskraceno... +1 za patrisu. riplijeva serija je vrhunska literatura. ostalo sam citao tu i tamo, dok su mi engleske knjige bile pri ruci, a vremena na pretek, bilo mi je teze i sporije da citam u originalu. jel njena bila ona prica o pacovu u veneciji? a bajke - isto i kod nas. stajale uvek pri ruci, pa se citale usput. doneo sam podmlatku spanske i grcke. i zaprepastilo me bas to koliko su surove i neuvijene. tek poneka je "decija". ostavili da citamo kad malo porastemo. moracu da proberem jos neke prilikom sledece posete bgdu. na tu temu, iznenadilo me nedavno koliko je i stajnbekov artur krvolocan. prvi deo, gde opisuje borbe u vreme utera pendragona je na ivici da bude dosadan od silnog klanja naredjanog ko u imeniku. u stvari, skoro sve ono sto volim iz te knjige i cega se secam je iz drugog dela.
namenski Posted April 27, 2021 Posted April 27, 2021 1 hour ago, chandra said: +1 za patrisu. riplijeva serija je vrhunska literatura. ostalo sam citao tu i tamo, dok su mi engleske knjige bile pri ruci, a vremena na pretek, bilo mi je teze i sporije da citam u originalu. jel njena bila ona prica o pacovu u veneciji? a bajke - isto i kod nas. stajale uvek pri ruci, pa se citale usput. doneo sam podmlatku spanske i grcke. i zaprepastilo me bas to koliko su surove i neuvijene. tek poneka je "decija". ostavili da citamo kad malo porastemo. moracu da proberem jos neke prilikom sledece posete bgdu. na tu temu, iznenadilo me nedavno koliko je i stajnbekov artur krvolocan. prvi deo, gde opisuje borbe u vreme utera pendragona je na ivici da bude dosadan od silnog klanja naredjanog ko u imeniku. u stvari, skoro sve ono sto volim iz te knjige i cega se secam je iz drugog dela. Sta znam, ja sam je dugo - do poslednjeg citanja takoreci - tretirao kao plaznu literaturu: ponovno citanje, to valjda ide s godinama, dalo je neke malo drugacije rezultate, obaska sto sam naleteo i na jedan Grinov esej o njoj, mada se u principu klonim te vrste uticaja. Bas kao i citanja raznih ucenih predgovora i pogovora.... Ripley me nije nikada nesto narocito kupio, ponajvise zahvaljujuci raznoraznim ekranizacijama, ali da mu kao literaturitm zamerke nema - nema. The Bravest Rat in Venice -preporuka! Sto se tice bajki i njihove, i ne samo njihove krvolocnosti i uopste podvodjenja literature pod moderne PC pristupe - ostro sam protiv: bojim se da sredine nema - one su takve kakve su, odrazavaju to sto odrazavaju, upustati se u moderne korekcije bio bi kulturni genocid par exellence, sve u svemu mislim da pristup bajkama ne sme i ne treba da bude uslovljen uzrastom i da njihova percepcija ne zavisi od njihovog sadrzaja nego od nekih drugih elemenata koji se ticu porodice. Sto je manji problem. Ticu se i drustva, okruzenja. Sto je ogroman problem u kome smo svi. Tako da - nisam pametan: izmedju bajki i, recimo, Sarojana ili Capeka, O. Henrija, da pomenem samo njih i njihovog humanizma i narodnih bajki - nema razlike.
Recommended Posts