Jump to content
IGNORED

Najbolje preporuke

Marvin (Paranoid Android)

Recommended Posts

Posted (edited)
25 minutes ago, Strahan said:

gde ima na nemackom, neka knjizara u nas ?

Dok sam bio u Dortmundu bilo je u lokalnoj Mayersche Buchhandlung. U stvari, naručili su.

Edited by ToniAdams
Posted

Moze, danke!

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Posted

Fowles / Magus

(jedino sto pisac nije bas gola obscurentia)

On 5.10.2018. at 12:54, Host said:

Posto izgleda da nemamo topik za trazenje preporuka, zloupotrebicu ovaj. Hocu da poklonim knjigu koja u centar stavlja odnos izmedju likova, pozeljno sa malo igranja perspektivama i narativima, a da se odvija na zanimljivom mestu. Moze da ima malo seksija, ali ne previse. Neki krizanac Darela i Isigura bi bio sjajan kandidat kad bi samo postojao. Ne mora da bude poznat pisac, opskurnost je plus u ovom slucaju.

Posted

100-tinak stranica u tome^, i... mnogo mi se sviđa.

Posted

e da, stvarno vredna knjiga.

u jednom davnom periodu sam imala fowles fazu i iscitala sve sto sam uspela da nadjem od prevedenih dela, secam se da je poslednji bio danijel martin i tu sam vec pocela da posustajem - ali tek nakon niza upecatljivih romana, od kojih je carobnjak definitivno bio najznacajniji.

posle mnogo godina, relativno skoro, naletim u biblioteci na mantisu istog autora. i odustanem posle nekoliko strana.

sto nije posebno znacajna informacija, osim sto skrece paznju sa cinjenice da jos uvek nisam uspela da se setim ko bi mogao biti krizanac darela i isigura :)

Posted

Genis-Povratna-Adresa.jpg

Rusija i Amerika, mozda po prvi put i sa smislom za humor, obaska sto je knjiga odlicna.

Poglavlje 'Izgubljeno u prevodu' narocito.

Šta znači, zanimalo ga je, 'kada Rusi na pitanje 'Hoćeš kafu?' odgovaraju 'Da, ne, može?'

'Pa to je jednostavno'. objašnjavao sam mu, 'to znači da u principu volim kafu nemam ništa protiv da popijem šoljicu, ali ne sada, a, uostalom, može, popiću.

Ili neću'.

• 2 months later...
Posted (edited)

Sta-gde-kad-i-kako-Vasko-Ivanovic.jpg

Vasko Ivanović, zbirka reportaza objavljivanih uglavnom u 'Politici' izmedju 1965. i 1975.

Jos jedan moguci prilog da je mozda ipak bilo onako kako je bilo, to doduse po ukusu i afinitetima, ali u svakom slucaju za nauk sta je dobra reportaza na srpskom jeziku.

Edited by namenski
Posted
On ‎30‎.‎12‎.‎2018‎. at 3:07, namenski said:

Vasko Ivanović, zbirka reportaza objavljivanih uglavnom u 'Politici' izmedju 1965. i 1975.

Jos jedan moguci prilog da je mozda ipak bilo onako kako je bilo, to doduse po ukusu i afinitetima, ali u svakom slucaju za nauk sta je dobra reportaza na srpskom jeziku.

Uhhh   kum Vale ...

On mi je dao ime , samo mi je tek kasnije rekao kako je došlo do odabira.... Kafana naravno...

Inače je bio protivnik toga da se tekstovi iz novina "prebacuju" u knjige...

No onda je jednom poklekao 😉

Ali realno njegove reportaže i nisu pripadale novinama, više knjigama...

Bilo tako jedno vreme gde je bilo mesta u novinama za te dragulje...

Posted
2 hours ago, Frank Pembleton said:

Bilo tako jedno vreme gde je bilo mesta u novinama za te dragulje...

+1

Ali je bilo i novina...

Ja se nadam da ce neko, nekada, da barem pokusa da sastavi antologiju, zbirku reportaza iz zlatnog doba jugoslovenske stampe i tako, em sacuva bisere, em secanja na neko vreme i ljude, em imena ljudi od kojih se neki mogu 'ladno da ubroje u sam vrh evropske reporterske skole.

To vazi za obe Jugoslavije, pominjao sam ovde Vasilija Medana, a ima ih onoliko...

Jebiga.

Posted

md22877522172.jpg

James H. Billington:

Fire in the Minds of Men: Origins of the Revolutionary Faith

Mislim da moze da se nadje i u pdf formatu.

Jeste doduse iz perspektive 1 Amerikanca, ali je vredi procitati.

Posted
On 6.1.2019. at 17:56, namenski said:

+1

Ali je bilo i novina...

Ja se nadam da ce neko, nekada, da barem pokusa da sastavi antologiju, zbirku reportaza iz zlatnog doba jugoslovenske stampe i tako, em sacuva bisere, em secanja na neko vreme i ljude, em imena ljudi od kojih se neki mogu 'ladno da ubroje u sam vrh evropske reporterske skole.

To vazi za obe Jugoslavije, pominjao sam ovde Vasilija Medana, a ima ih onoliko...

Jebiga.

Vreme nam nije saveznik, a kako sam cuo sta seradi sa arhivama nema svetla na kraju tunela, ovo sto sada nalazimo i sto kao "odskace" kao reportaza je secerna vodica za te reportaze.

Jeste da se vreme promenilo ali...

Posted
7 hours ago, Meazza said:

Zvuci zanimljivo :)

Zvuci i jeste zanimljivo.

Ali, biti oprezan :) 

Autor, inace kod nas poznat po:

Ikona-i-sekira-Dzejms-Bilington.jpg

jeste intelektualno posten i ako je kenonistatm: jeste napravio iskren napor da da pregled i pokusa da pomogne u razumevanju onoga sto se uobicajeno podvodi pod takozvani 'revolucionarni zar', ali je ogranicen nemogucnoscu razumevanja istog.

Tacnije, za 1 Amerikanca nedohvatnim iskustvom poznavanja aktera, kada je vec imao srecu ili nesrecu da sam ne bude akter: nije, na primer, upoznao ljude koji su na radnim akcijama vukli po dvoja kolica vezana kaisevima, da neke drasticnije oblike ne pominjem, kao ni cinjenicu da mu se u izvorima ne nalazi 'Kako se kalio celik'.

U svakom slucaju, preporuka za obe knjige.

Posted
On ‎30‎.‎12‎.‎2018‎. at 3:07, namenski said:

Preslagao knjige iz paketa posle selidbe i nađoh i ovo 😉

kvrvdeZ.jpg

Posted
1 hour ago, Frank Pembleton said:

Preslagao knjige iz paketa posle selidbe i nađoh i ovo 😉

kvrvdeZ.jpg

+1

I ja sam se potrudio u medjuvremenu.

Obaska sto joj je mesto upravo na preporukama.