Jump to content

SF i fantasy

Featured Replies

On 8. 7. 2011. at 13:30, Weenie Pooh said:
To je onaj Dostojevski rip-off? :Phttp://www.galvinfamily.org/philosophy_education/phil20/readings/leguin/omelas.htm
Da, to je to. Gadna stvar. Buduci da ja nikad nisam naucio da sa malo reci kazem ono sto hocu (moji postovi su dokaz :D ) uvek sam se divio nekom ko ume da pise ovako gusto.
  • Replies 1.2k
  • Views 147.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Posle ovoga     Silveberg nije autor za propustanje.

• Nisam planirao čitati ništa, ali kad sam video ovaj Gaimanov opis knjige Zelaznog, odmah sam je dohvatio!    

• I*m with the pilots
    I*m with the pilots

Meni su ilustracije na koricama bas super, a mozda njegove knjige ni nisu za one koji vise nemaju niceg detinjastog u sebi, sta znam   Straza je meni definitivno omiljeno stivo, i m

Posted Images

On 8. 7. 2011. at 13:08, harper lee said:
Interesantan epitet. Legvinova zaista ima specifican senzibilitet medju SF piscima, ponekad kad se bavi nekim ljudskim slabostima ume da udari kao maljem.Pisao sam vec ovo ali ako je neko propustio da ponovim. Ludi, nadjite Ursulinu pricu "Oni koji napustaju Omelas" i procitajte je, ima par strana. Mislim da potresniju, bizarniju, svedeniju i uzasniju kratku analizu ljudske prirode u zivotu nisam procitao. Kad sam je prvi put procitao bio sam bolestan nedelju dana.
Evo, da je i ja postavim po jedno treći put, za one koje se slabije snalaze sa engleskim.
Reveal hidden contents

Progutah Vrapca Raselove za 5 dana :Hail: kapitalac softkor SFa, sve moguce i nemoguce preporuke ljudima koji nisu citali.Jel neko od nasih izdao Ursulu Legvin?

Ima Kentaur i privatni izdavači, zaređaj po antikvarnicama.

On 9. 7. 2011. at 1:07, goofs said:
Progutah Vrapca Raselove za 5 dana :Hail: kapitalac softkor SFa, sve moguce i nemoguce preporuke ljudima koji nisu citali.Jel neko od nasih izdao Ursulu Legvin?
Mogu da se nađu stara Polarisova izdanja, ne baš u svim knjižarama, ali ima.

Da, da, video sam na netu neka Kentaur izdanja, i Narodne biblioteke pre Hrista. Cool, tnx, mislim da cu sacekati sajam za to.Par reci o Vrapcu samo, nakon malo slegnutih utisaka :)JAKO mi se svidelo sto je roman jasan, koncizan i precizan, sto ubada svaku poentu koju je imao da ubode i sto Raselovoj nije trebala 6-tomovska tetralogija da bi to ostvarila (a takvu tendenciju imaju mnogi SF pisci). Doduse, ovde je SF vise kao sredstvo i podloga za pricu, nego sto je sama sustina. Svidela mi se i tema teoloske i religijske filozofije, kritika? ili debata o ljudskom moralu i pomalo "brejvnjuvrlda". I svidelo mi se rezonovaje likova u knjizi (i Raselove kroz njih) i cinjenica da sam zbog slicnih razmisljanja i sam odabrao da budem ono sto i danas jesam po pitanju religijskog opredeljenja.(samo za citaoce)

Reveal hidden contents

Mozda sam jos uvek pod utiskom, ali kad gledam roman kao celinu jednostavno ne mogu mu naci slabu tacku. Zaista.Vidim da ima i drugi deo, to mi se nesto preterano ne svidja...jel citao neko? Valja li?

Meni je Vrabac u Top 5 SF knjiga , koje sam ikada pročitala.

• Author
  On 9. 7. 2011. at 10:19, Arkadija said:
Pazario onomad 3kom po 214 din u Delfima kad su izbacili one stare zalihe polarisovih knjiga. Dve poklonio, 1 ostavio. :heart:
A drugih 4 would be...? :)Ja sam Vrapca uzeo na sajmu kod antikvitara, isto za nekih 200ak dinara. Bagatela.
  On 9. 7. 2011. at 13:15, goofs said:
A drugih 4 would be...? :)
Već spomenuta Leva ruka tame- Ursula Legvin, Više nego ljudski-Teodor Sterdžen, Susret sa Ramom-Artur Klark i Grad i grad -Čajna Mjelvil, a da zaokružim do 10 mesta dodala bih i Dinu -Frenk Herberta, Bespuće-Jan Mekdonald, Uzdizanje zvezdane plime -Dejvid Brin, Grad i zvezde -Artur Klark, Hiperion- Den Simons i Vrli novi svet -Aldus Haksli.Što se tiče Vrabca, na jednom sajmu knjiga, nabasala sam na štand Zorana Živkovića, koji mi je lično preporučio tu knjigu, cene se ne sećam
  • Author

Skoro sam čitao Mekdonaldovo Bespuće i veći deo II Brinovog serijala (zafalile mi dve poslednje knjige)uzete na pomenutoj rasprodaji. Bespuće je haotičan roman, pogubiš se malo po njemu, ali je čudan i sudbonosno svevremenski, tako da ipak uhvatiš sebe zamišljenog nad zatvorenom knjigom u rukama...Brin je posle vrhunske space opere u prvom serijalu, u drugom, izgradio 1 potpuno novi svet nastanjen totalno različitim rasama koje su u različitim periodima sleteli u izbegličkim brodovima na istu... Fascinantan je način/ekološka vera/ koja je ujedinila svu tu različitost u funkcionalno društvo... Naravno mi pratimo sudbine pojedinačnih junaka sa čijim peripetijama se identifikujemo... Ali globalna gelštat slika celog tog osmišljenog društva je neverovatna...Voleo bih da sakupim i pročitam ceo taj serijal. Iskreno se nadam da će ga neko reizdati...Knjige idu sledecim redom:I ciklus1. Ponirac u Sunce2. Podizanje Zvezdane Plime3. Rat UzdizanjaII ciklus4. Blistavi Sprud5. Obala Beskraja6. Nebeski Doseg

Edited by dare...

On 9. 7. 2011. at 17:28, dare... said:
Knjige idu sledecim redom:I ciklus1. Ponirac u Sunce2. Podizanje Zvezdane Plime3. Rat UzdizanjaII ciklus4. Blistavi Sprud5. Obala Beskraja6. Nebeski Doseg
po knjižarama sam viđala samo Podizanje zvezdane plime, Rat uzdizanja i Blistavi sprud. Ako su ostale i objavljene kod nas, ja ih ne vidoh.
+1
  On 9. 7. 2011. at 11:24, dare... said:
Pazario onomad 3kom po 214 din u Delfima kad su izbacili one stare zalihe polarisovih knjiga. Dve poklonio, 1 ostavio. :heart:
Ja sam pokupio ostatak :lol:Sada delim dragim osobama, za sada se nije našao niko ko nije fasciniran.
  • Author
  On 9. 7. 2011. at 17:42, Arkadija said:
po knjižarama sam viđala samo Podizanje zvezdane plime, Rat uzdizanja i Blistavi sprud. Ako su ostale i objavljene kod nas, ja ih ne vidoh.
PONIRACU.jpg11914.jpgdejvid-brin-rat-uzdizanja_689.jpgdejvid-brin-blistavi-sprud_684.jpgdejvid-brin-obala-beskraja_686.jpg150px-Nebeski_doseg.JPGI pazi kad svih knjiga ima u E-formatu kod Bane Prevoza :)

Šta da ti kažem, ne volim da čitam E-knjige, to mi dođe kao da umesto čokolade, jedem šećernu tablu :P