kim_philby Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 Reč je o čoveku (inženjeru), koji nema nikakvog kontakta sa svojim emocijama - samo radi, kako mu i ime kaže - homo faber, radni čovek, a ujedno se i preziva Faber. S obzirom na svoj posao, putuje po svetu i sreće ljude koji apsolutno nikakve emocije u njemu ne izazivaju, sve dok ne upozna mladu devojku, koja ga zainteresuje. Na kraju završe u krevetu, ona gine, i ispostavi se da mu je to bila ćerka. Valjda ovako nekako beše, izvinjavam se na konfuznosti. Meni se svidelo. ima slendorf film the voyager ali da to je manje vise to...
Johann Gambolputty__of Ulm Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 (edited) Pročitao sva četiri Vukodava. Na kraju piše da je ekranizovan, je l' neko gledao? IMDB Edited October 7, 2010 by Johann Gambolputty__of Ulm
harper lee Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 Pročitao sva četiri Vukodava. Na kraju piše da je ekranizovan, je l' neko gledao? IMDB Gledao ja. Limunada.
dare... Posted October 8, 2010 Author Posted October 8, 2010 (edited) Citam vas ovako odusevljene i zalim vas unapred jer sam se setio mojih reakcija. Najpre raspamecen od srece sto ovaj serijal postoji, zatim u fazonu "dobra je knjiga, hajde procitacu ipak ceo serijal", preko "sta, bre, koji kurac radi ovaj covek, ovde se vise nista ne moze pohvatati", do rezignacije i prestanka pracenja serijala nakon Gozbe za Vrane. No, posto ce sve to desava u rasponu od par godina bar cete imati dobru zabavu tih par godina. :DKad smo kod fantasy serijala u Laguni nas čeka novi prevod Džordana i Rand Al`Tor...Ja sam negde u isto vreme započeo i Martina (Pesme leda i vatre) i Džordana (Točak vremena) i Martin me je oduševio, dok je Džordan delovao nekako razvučeno sa tematikom sličnom "Gospodaru Prstenova" (ono priprema za put/potragu/zadatak/avanturu). Kako se serijal nastavljao negde knjiga za knjigom... Stvar se obrnula Džordan mi je postajao sve zanimljiviji, a Martin mi se rasplinuo otvarajući celu gomilu novih likova, a ne završavajući priču sa starim već razrađenim... Konkretno, Džordan je polako kotrljao priču, razvijaći identifikaciju čitaoca sa likovima i avanturom... A Martin je tu identifikaciju (na koju nas je u startu navukao) pogubio, ostavljajući avanture naših junaka nedovršenim, a istovremeno otvarajući nove priče i likove, koji nam nisu bili toliko zanimljivi, kao oni stari... Pre par godina sam na tromesečni teren poneo ceo serijal Džordana, isčitao ga ponovo i mogu reći, da me je isto odmorilo i da sam stvarno uživao, ne čekajući novi nastavak knjige... Uzgred, vidim da je Laguna startovala novi vampirsko tinejdžerski serijal posle uspeha Sumrak-serijala...EDIT: Elem, naš Nightflier nam kaže da se svakog trenutka u Laguni na policama očekuje Brandon Sanders i "Poslednje Carstvo" koji ga je tokom prevoda oduševio (to je inače tip koji je silom prilika završio serijal "Točak vremena"). Ova prelepa ilustracija Krisa Mc Gratha bi trebala biti na naslovnoj strani knjige. (ta bi mi baš, baš legla pre 30 god. na zidu moje tinejdžerske sobe :)) Nightflier Bookspace je inače blog našeg SF drugara, prevodioca i kritičara, gde možete pročitati puno interesantnih kritika i preporuka o SF-u i Fantasy-ju i iskreno ga preporučujem. Edited October 8, 2010 by dare...
gita og Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 Pročitao sva četiri Vukodava. Na kraju piše da je ekranizovan, je l' neko gledao? IMDB Film te verovatno neće oduševiti pošto si već pročitao knjige. Zapravo se bazira samo na radnji prve knjige i čak i ne sledi tok prve knjige do kraja. Mada, ja bih ti preporučila da pogledaš film, nije toliko loše urađen. Samo ne očekuj skroz istu radnju kao u knjigama.
anomander rejk Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 Ja sam se oduševio sa prve dve knjige Vukodava, međutim sledeće dve ( Znamenje puta, Dijamantske gore )skroz su me razočarale.A Džordan i Martin, svako ima svojih draži, mada je meni Martin ipak za nijansu ispred.Danas pazario Srce zime, jedna knjiga , nadam se da je završena praksa deljenja knjige na dve, koju je praktikovala Laguna s tim serijalom .
gita og Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 Meni je Vukodav - ceo serijal - jedan od apsolutno najboljih romana epske fantastike koji sam pročitala, a pročitala sam ih mnogo. Moglo se tu još pisati, pogotovo razraditi ideje sa početka prve knjige, ali ni to mi nije pomutilo celokupni utisak o knjizi.Uzged, kada pomenu da te je druga polovina Vukodava razočarala, to me je podsetilo na dve knjige iz serijala Kraljica od Džoan Vindž (Polarisova izdanja) - prva knjiga Zimska kraljica ili Snežna kraljica kako je gde prevedu, bila je jedna od knjiga koja mi je bila toliko zanimljiva da sam znala da otkačim društvo i izlaske samo da bih je pročitala. I jedva čekala drugi deo - Letnja kraljica. A taj deo je toliko smaranje, takva izdaja priče iz prvog dela da sam htela da plačem, ali bukvalno, kada sam stigla do prve trećine. Ta Letnja kraljica je jedna od retkih knjiga koje sam bacila pre nego što sam stigla do pola.
anomander rejk Posted October 9, 2010 Posted October 9, 2010 Meni su se prve dve knjige mnogo dopale, dosta različite od standardne zapadne fantastike, više su mi bile kao lepa ruska bajka za odrasle. Treća knjiga mi je bila dosta slabija, kao da je pisala da ubije vreme do finalne, a u četvrtoj me je kraj ubio u pojam. Ne mogu se oteti utisku da je serijal morao, i mogao biti puno bolji. Ali dobro, i dalje on vredi, to je samo moje subjektivno mišljenje.Pošto vidim da je malo bilo reči o njemu, malo da reklamiram jedan odličan serijal- MAČ SENKI, od Džulije Džouns, u izdanju Alnarija.Radnja je smeštena u hladni, polarni svet, izuzetno dinamična i složena, obuhvata borbe između ljudskih Klanova, ljudi iz Gradova, posebne rase Sula, a tu su i Gospodari Tame. Piše slično Martinu- mnogo sukoba, prevara, intriga, zanimljivi i dobro osmišljeni likovi, odlični i vrljo uverljivi opisi tog sveta, sjajne scene borbe itd. Baš volim ovaj serijal, i definitivno mi je najomiljenija žena pisac epske fantastike, a svrstao bih je i među prvih pet pisaca EF uopšte.PEĆINA CRNOG LEDA-Prvi deo. Odlična knjiga, no nažalost bilo je nekih problema sa prevođenjem, pa je to donekle pokvarilo utisak. Rasprodana je, pa je teško naći, osim pojedinačno neki primerak da je ostao u nekoj knjižari.TVRĐAVA SIVOG LEDA- Objavljena u dva dela, ovde se radnja pravo zahuktava.MAČ CRVENOG LEDA- Treća knjiga, 600 strana, ali uživaćete, vrhunska fantastika.Četvrti deo mislim da je izašao u svetu, kod nas još nije- OSVAJAČ MRTVIH.
dare... Posted October 22, 2010 Author Posted October 22, 2010 (edited) To sa Alinarijevim rasprodanim prvim delovima serijala mi strahovito ide na nerve... Izem ti celu pricu, ako ne mogu da kupim sve tri knjige zajedno, jer je prva rasprodata... A onda im se ti ostali nastavci vucarajku po magacinima...Kretenski do bola...Elem, da prenesem sa nightfliera osvrt na izdavacku kucu Carobna Knjiga pred sajam knjiga. Ima novih naslova, mada mi ova triologija deluje previse decije, ako cemo posteno... Obećao sam da ću stupiti u kontakt sa predstavnicima "Čarobne knjige" i najaviti njihov sajamski program kada je o fantastici reč - i evo ispunjenja obećanja:Na prvom mestu, popularno zvani "Čarobnjaci" objaviće roman Isaka Asimova "Bogovi lično". Reč je dobitniku najprestižnijih nagrada koje se dodeljuju za naučnu i epsku fantastiku - "Hjuga" i "Nebule". " Ovaj roman imao je dva izdanja u vreme SFRJ - koliko ja znam - ali već decenijama je nenabavljiv i zaista sve pohvale sleduju "Čarobnoj knjizi" na ovom potezu.Premda novi nastavak sage o Eragonu još nije napisan, pa samim tim ne može ni kod nas da se objavi, "Čarobna knjiga" nije zaboravila na ljubitelje epske fantastike, tako da će na sajmu predstaviti trilogiju "Čuvari Gahula" iz pera Ketrin Laski. Animirani film snimljen po knjizi daje se u bioskopima - gledao sam ga i moram vam reći da ne bi trebalo da propustite ni film ni knjigu."Čarobna knjiga" ima izvanrednog sluha za staru gardu pisaca fantastike, tako da predstavlja i roman Ričarda Metisona, naslova "Paklena kuća". Valjda ne moram posebno da naglašavam kako je reč o jednom od najboljih žanrovskih pisaca dvadesetog veka. Hajde da držimo fige da će biti objavljeno i "Umiranje iznutra".Za ljubiteljke vampirizma tu je tetralogija "Vampirski dnevnici", kojoj nije potrebno posebno predstavljanje, a tu je i "Trilogija magle" proslavljenog Karlosa Ruisa Safona.Romanom "Senka naše želje" Darka Tuševljakovića "Čarobnjaci" se pridružuju izdavačima koji podržavaju domaću fantastiku, što je - naravno - za svaku pohvalu.Na kraju, "Čarobna knjiga" je izdavačka kuća koja se odlikuje agilnošću i praćenju svetskih trendova, jedan od retkih izdavača koji posvećuje značajnu pažnju hororu i mračnoj fantastici ("Soj" i "Pad" Giljerma del Tora, "Vampirske hronike" En Rajs...), ali i izdavač koji se ne ustručava da publiku podseti na stare majstore tvrde naučne fantastike, poput Karda, Metisona i Asimova. Od sajma do sajma, "Čarobna knjiga" neprestano nas iznenađuje više nego solidnom žanrovskom ponudom. Ne znam za vas, ali ja ću provesti neko vreme na njihovom štandu. Edited October 22, 2010 by dare...
S.L. Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 ...odličan serijal- MAČ SENKI, od Džulije Džouns... Da se prikljuchim temi i podrzim ovu pohvalu - jedan za serijal od mene.Prochitao sam prve dve o Vukodavu i nisam odushevljen. Knjiga je zabavana i brzo se chita, ali je pisana bajkovito, za osnovce.Sam lik Vukodava je toliko pozitivan i poshten da je prosto nemoguce prihvatiti ga za ozbiljno. A josh kad krene da preteruje sa demonstracijama snage, stvarno daluje kao dechja knjiga. :)Od pisaca EF najvishe volim Murkokova dela. Martinova dela su odlichna ali je preterao. Zakljuchao bih ga u samicu dok ne zavrshi serijal ;)
Aleksija Posted October 23, 2010 Posted October 23, 2010 Čitao neko, valja li? jako tanko i neinventivno, koliko se secam. mislim da sam negde na topiku vec izrazila razocaranje.
dare... Posted October 27, 2010 Author Posted October 27, 2010 Uzeo u Dereti, onaj ruski METRO 2033 za 1200 kinti...Ajd setite me vredili to toliko i dajte neki utisak, pre nego pocnem... Pominjali su mi i neki nastavak na sajmu?
Joshua Posted October 27, 2010 Posted October 27, 2010 Uzeo u Dereti, onaj ruski METRO 2033 za 1200 kinti...Ajd setite me vredili to toliko i dajte neki utisak, pre nego pocnem... Pominjali su mi i neki nastavak na sajmu?ja čula samo pohvale, plus upozorenje da od pojedinih opisa hvata klaustrofobija, ovo od lagunskog prodavca u enesu.a sestra rekla da je početak malo stani-pani spor, ali da posle leti.e sad, sestra bi me možda i lagala iz principa, ali prodavac stvarno nema zašto... ^_^
Recommended Posts