Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
*kad god bih nekome od matorih sugrađana pomenuo četnike u smislu ravnogoraca, odmah bi me ispravljali i govorili "dražićevci, ne četnici". Četnici su za njih bili i ostali samo oni pod komandom Koste Milovanovića Pećanca.
Nema više staaarih četnika...
Posted (edited)
http://wais.stanford.edu/ztopics/week020105/france_050201_civilianskilledinwwII.htmThe basic fact is that 1,570 French cities and towns were bombed by Anglo-American forces between June 1940 and May 1945. The total number of killed civilians given by Florentin is exactly 67,078 men, women and children. However, Florentin does not count the victims of the bombings of Royan, which killed 1,700 civilians. The total number of injured people was more than 100,000. The total number of houses completely destroyed by the bombings was of 432,000, the number of partly destroyed houses of 890,000.Such bombings can of course be seen as a heavy price to pay for being liberated. The problem is that, in the vast majority of cases, the military value of these bombings was highly debatable. French cities were destroyed, not military German installations or troops. The French people suffered from the bombings, not the Germans. Edited by Gandalf
Posted
http://wais.stanford.edu/ztopics/week020105/france_050201_civilianskilledinwwII.htmThe basic fact is that 1,570 French cities and towns were bombed by Anglo-American forces between June 1940 and May 1945. The total number of killed civilians given by Florentin is exactly 67,078 men, women and children. However, Florentin does not count the victims of the bombings of Royan, which killed 1,700 civilians. The total number of injured people was more than 100,000. The total number of houses completely destroyed by the bombings was of 432,000, the number of partly destroyed houses of 890,000.Such bombings can of course be seen as a heavy price to pay for being liberated. The problem is that, in the vast majority of cases, the military value of these bombings was highly debatable. French cities were destroyed, not military German installations or troops. The French people suffered from the bombings, not the Germans.
eto pretece me. ja sam hteo okaciti nesto malo vise poeticnijehttp://www.youtube.com/watch?v=F_9xwd3OxWg&feature=related
Posted (edited)
The basic fact is that 1,570 French cities and towns were bombed by Anglo-American forces between June 1940 and May 1945. The total number of killed civilians given by Florentin is exactly 67,078 men, women and children. However, Florentin does not count the victims of the bombings of Royan, which killed 1,700 civilians.
Yep, samo opet 1 kuriozitet je da je:a) bombardovanje Leskovca jedino neselektivno bombardovanje od 32 bombardovana grada (u kojima su bombardovani uglavnom vojni ciljevi, izuzev Beograda na uskrs 1944.)b) da je bombardovanje, kao prvu takvu akciju u združenoj kopneno-vazdušnoj operaciji "Ratweek" nadgledao lično šef britanske misije pri VŠ NOVJ, po nalogu Čerčila (i sopstvenoj izjavi o tome)c) da ne postoji ni teorija da nisu znali šta se u gradu tog dana dešavad) da je bombardovanje po intenzitetu žestoko prevazilazilo okvire navodno postavljenog ciljae) da je neko ciljano lažno filovao obaveštajne informacije
kako je to progon iz politickih razloga ukoliko je nevin bio optuzen (dakle nije kriv za saradnju sa okupatorom) i cak pomagao partizane (kaze njegova porodica)? zar to nije jednostavno onda svinjarija mesnog odbora koji je poslao pogresan izvestaj?
Jok, nisi pročitao obrazloženje kako valja. Pogle'.
Naime, primena odredbi čl. 28. Zakona o konfiskaciji i izvršenju konfiskacije („Sl. List FNRJ“ br. 40/45) na koji propis se poziva Okružni narodni sud u Leskovcu u svojoj presudi Pl.br. 205/46 od 06.06.1946. godine, kod odbijanja žalbe supruge pok. Božidara, a imajući u vidu tekst ove zakonske odredbe, u stvari povlači kršenje ljudskih prava, tim pre što je ista u direktnoj suprotnosti sa odredbama čl. 4. istog Zakona koje su predviđale mogućnost konfiskacije imovine samo lica koje je osuđeno na kaznu konfiskacije. U konkretnom slučaju, pok. Božidar nije osuđen ni na kakvu kaznu, pa ni na kaznu konfiskacije imovine, šta više, nikakav postupak suđenja protiv njega nije ni vođen, a za narodnog neprijatelja je oglašen je krivim od strane mesnog narodnog odbora u Belanovcu, od strane organa nenadležnog za osuđivanje. Samim tim, nepravilne su i predhodno navedene odluke o konfiskovanju imovine pok. Božidara.
Mesni narodni odbor je ustvari predratna opština u Kraljevini. Dakle, "osudio" ga je preki sud opštine u čijem ataru je imao imanje (one dve njive u Petrovcu). Pitam se, pitam se, ko li ih je od zaslužnih boraca dobio... angry.gifNije to progon iz političkih razloga, već iz 'ajdučko-lukrativnih. Pun je Leskovac takvih priča.P.S. A oko onog antisemitizma koji si pomenuo, probaj da pronađeš nešto više o sudbini jevrejskog groblja u Leskovcu 1945.
bizaran stav puckog tribuna o tome da je eto bilo bolje da su fasisti u regionu (cetnici, ustase, belogardejci, balisti...) dobili drugi rat kako bi izbegli klanje 90tih.
Kakva vrla podmetačina. Rekoh da je dobio Draža/JVuO. Jbmu, i dalje ne mogu da verujem da se posle skoro 70 godina nije maklo od onoga što piše u crvenoj knjižici, druže Kime, predstavniče poštene nam inteligencije.A dobismo jednako i tvoj stav da je bombardovati Leskovac isto što i bombardovati Drezden. Jbšga, dal nacistoidni Nemci, dal dražoljubni paprikari - nije bitno, sve je to kontrarevolucija. Edited by Tribun_Populi
Posted (edited)
Jok, nisi pročitao obrazloženje kako valja. Pogle'.Mesni narodni odbor je ustvari predratna opština u Kraljevini. Dakle, "osudio" ga je preki sud opštine u čijem ataru je imao imanje (one dve njive u Petrovcu). Pitam se, pitam se, ko li ih je od zaslužnih boraca dobio... angry.gifNije to progon iz političkih razloga, već iz 'ajdučko-lukrativnih. Pun je Leskovac takvih priča.P.S. A oko onog antisemitizma koji si pomenuo, probaj da pronađeš nešto više o sudbini jevrejskog groblja u Leskovcu 1945. pazi i iz ove presude se vidi apsolutna glupost ove politike rehabilitacije. ili je covek nevin osudjen (nije kriv za ono sto se tereti) ili ono sto mu se stavlja na teret nije nesto za sta bi trebalo da se odgovara. da li treba rehabilitovati velmara jankovica (na primer)? make up your mind.Jednako i tvoj stav da je bombardovati Leskovac isto što i bombardovati Drezden. Jbšga, dal nacistoidni Nemci, dal dražoljubni paprikari - nije bitno, sve je to kontrarevolucija.
sta se desilo (u tvojoj verziji) sa jevrejskim grobljem u leskovcu? nadam se da znas da su cetnici stampali antisemitske plakate i pamflete tokom rata u pokusaju diskreditacije partizana.btw, nisam strucnjak ali ukoliko te osudi nenadlezni organ (preki sud) to i dalje ne znaci da nisi kriv vec samo da je presuda nistavna.u leskovcu su bombardovani nacisti i njihovi saradnici. isto kao i u drezdenu. ja nikada nikoga ne bih bombardovao ali cini se da je sudbina leskovca u okupiranoj evropi daleko od jedinstvene. nesto ne vidim da francuzi prebacuju degolu za saveznicka bombardovanja. Edited by kim_philby
Posted (edited)
sta se desilo (u tvojoj verziji) sa jevrejskim grobljem u leskovcu?
Imaš tu čast da o mom trošku dođeš i probaš da ga pronađeš. Ako uspeš, plaćam ti lifelong apanažu.Clue: pre rata je postojalo, a nije porušeno u bombardovanju.
btw, nisam strucnjak ali ukoliko te osudi nenadlezni organ (preki sud) to i dalje ne znaci da nisi kriv vec samo da je presuda nistavna.
Upravo to je Viši sud i presudio u ovoj rehabilitaciji.
u leskovcu su bombardovani nacisti i njihovi saradnici. isto kao i u drezdenu. ja nikada nikoga ne bih bombardovao ali cini se da je sudbina leskovca u okupiranoj evropi daleko od jedinstvene.
U Srbiji je jedinstvena, napisah gore u editovanom postu. Ne ruši se grad zbog 600 Nemaca.A zanimljivo je i šta mu se posle rata dogodilo. Edited by Tribun_Populi
Posted
U Srbiji je jedinstvena, napisah gore u editovanom postu.
Dobro, dakle to nije bilo pravilo i u principu se nije dešavalo. Lepo je znati da makar to priznaješ.
Posted
Imaš tu čast da o mom trošku dođeš i probaš da ga pronađeš. Ako uspeš, plaćam ti lifelong apanažu.Clue: pre rata je postojalo, a nije porušeno u bombardovanju.
ovo?. oces da kazes da je to posledica antisemitizma jugoslovenskih vlasti? meni je ovaj pasaz daleko zanimljiviji glede jevrejskog pitanja u leskovcu
Kroz niški logor Crveni krst prošlo je i oko 90 Jevreja i članova njihovih porodica iz Leskovca i svi su streljani u Nišu i na Bubnju u decembru 1941. godine.
Upravo to je Viši sud i presudio u ovoj rehabilitaciji.
naprotiv visi sud nije odoleo a da ne udje u sitno politikanstvo sa pricom o politickom progonu. da li je kaznjavanje saradnje sa okupatorom (istim onima koji su streljali leskovacke jevreje) nesto sto je politicka odmazda?
U Srbiji je jedinstvena, napisah gore u editovanom postu. Ne ruši se grad zbog 600 Nemaca.A zanimljivo je i šta mu se posle rata dogodilo.
covek ti je vec ispovrnuo francusu stranu te price. prever napisao pesmu, iv montan ti pevao... stvarno si nezahvalnik. vidis kako se ljudi trude oko tebe a ti nista.
Posted (edited)
Ne ruši se grad zbog 600 Nemaca.
verovatno se rusilo i za manje. ili mislis da je u svakom bombardovanom francuskom gradu bila po jedna kompletna divizija Vermahta? Edited by Gandalf
Posted
eto pretece me. ja sam hteo okaciti nesto malo vise poeticnije
tvoje je bolje. :)
Posted
tvoje je bolje. :)
[serdar/vojvoda mode on]tvoje je tacnije :)
Posted (edited)

ko vam je omiljeni partizan? meni:

250px-Kluz_Franjo.jpg180px-Rudi_Cajevac.jpg

je li kapetan leši zapravo ramiz sadiku?

Edited by McCabe
Posted
ko vam je omiljeni partizan? meni:
250px-Kluz_Franjo.jpg180px-Rudi_Cajevac.jpg

je li kapetan leši zapravo ramiz sadiku?

ih si neozbiljan. ivo lola naravno :D
Posted (edited)
ovo?. oces da kazes da je to posledica antisemitizma jugoslovenskih vlasti?
Ja sam za njega znao pre nego što ga je klizište otkrilo, a saznao od čoveka za koga se, hm, ne može reći da je bio neobavešten. Bilo mi čudno, ono, partizani jbt.
naprotiv visi sud nije odoleo a da ne udje u sitno politikanstvo sa pricom o politickom progonu.
Slobodno sudijsko uverenje. Pogrešno u ovom slučaju, ovde se o političkom progonu ne radi već verovatno o običnom prokazivanju zarad otimanja imovine. Mada kontam da ti saradnju s okupatorom ceniš podosta široko, pa ću ti navesti jedan primer: u dedinom selu bio neki Ilija delovođa (šef opštinske uprave). Kao takav, hteo-ne hteo morao je da sarađuje sa sreskim vlastima (jbg, vlast). Posle rata došli partizani i ubili ga kao saradnika okupatora a njegovu imovinu razdelili prvoborcima.Da li je to 1 narodni neprijatelj?
covek ti je vec ispovrnuo francusu stranu te price. prever napisao pesmu, iv montan ti pevao... stvarno si nezahvalnik. vidis kako se ljudi trude oko tebe a ti nista.
Pa kad se pravite ćoravi, da ne kažem slepi. 1 jedini grad od 32 u Srbiji stapkan sa zemljom, prvi na udaru u celoj operaciji, uz nadzor britanskih obaveštajaca i falš obaveštajne podatke.A vi i dalje istu pesmu pevate. Edited by Tribun_Populi
Posted
Ja sam za njega znao pre nego što ga je klizište otkrilo, a saznao od čoveka za koga se, hm, ne može reći da je bio neobavešten. Bilo mi čudno, ono, partizani jbt.
ma da jasno. obavesteni covek ti je rekao da su partizani sravnili s zemljom jevrejsko groblje zbog svog rampantnog antisemitizma. ko peseme matije beckovica.
Slobodno sudijsko uverenje. Pogrešno u ovom slučaju, ovde se o političkom progonu ne radi. Mada kontam da ti saradnju s okupatorom ceniš podosta široko, pa ću ti navesti jedan primer: u dedinom selu bio neki Ilija delovođa (šef opštinske uprave). Kao takav, hteo-ne hteo morao je da sarađuje sa sreskim vlastima (jbg, vlast). Posle rata došli partizani i ubili ga kao saradnika okupatora a njegovu imovinu razdelili prvoborcima.Da li je to 1 narodni neprijatelj?
zavisi sta je tokom saradnje cinio. vrlo jednostavno.
Pa kad se pravite ćoravi, da kažem slepi. 1 jedini grad od 32 u Srbiji stapkan sa zemljom, prvi na udaru u celoj operaciji, uz nadzor britanskih obaveštajaca i falš obaveštajne podatke.A vi i dalje istu pesmu pevate.
mislim steta sto nisu jos neki cisto da te uvere da ne postoji brtitanska zavera protivu leskovca (we can rest now. serbian manchester has been destroyed...). narucili ljudi vazdusni udar a britanci vodjeni mudroscu 'bomber' harrisa sravnili grad sa zemljom (leskovac je jos dobro prosao kakvih je slucajeva bilo po evropi). sto bi rekao curtis lemay pokojnom mcnamari tokom planiranja strateskih bombardovanja japana 'ukoliko izgubimo rat sudice nam ko ratnim zlocincima'.