11 hours ago11 hr On 11. 6. 2025. at 17:26, Klara said:Ako je u pitanju PRIDEV ''pun'', on može da se stepenuje u zavisnosti od značenja koje prenosi na reč, pa je oblik ''punija'' gramatički ispravan, ali retko kad se neko tako izražava, zato što nam logika kaže da ''puno'' već ima značenje apsolutnog ispunjavanja prostora/površine.Puna šolja kafe.Punija... (-iji, -ija, -ije)Najpunija... (naj + komparativ)Pre ćemo reći ''skoro puna'', skroz/potpuno puna''.Ima ona priča o profi filozofije koji je pred đacima ubacivao u veliku teglu (onu za turšiju) velike krompiraste oblutke, pa kada nije mogao da doda više oblutaka pitao đake "jel' puna tegla?", a đaci rekli da jeste. Pa onda dodavao sitne kamenčiće sve tresući teglu da kamenčići propadnu do dna, pa onda kad nije mogao da doda više tih sitnih kamenčića opet pitao đake dal' je puna tegla, a oni opet rekli da je tegla puna. On tad krenuo da sipa pesak u teglu, naravno uz trešenje da pesak sklizne do dna, pa kad nije mogao više da naspe peska, opet pitao đake nije li sad puna tegla, a oni sad već uz smeh odgovorili da jeste. Na kraju uzeo bokalče i sipao vodu u teglu, sve do vrha, sad uz već urnebesan smeh čitavog razreda. SaE
5 hours ago5 hr On 2. 6. 2025. at 0:15, Emma said:Duplo manje.Mnogo me nervira u poslednje vreme. I sve više, kako starim.Duplo je nešto x2.Ako je manje - onda je upola manje.Ili sam ja postala "nadrkana baba".Što bi rekla pokojna baba: 'Ne znam, nisam pametna, možda je do mene."Pa to duplo je ustvari skracenica za dva puta manje.Podrazumeva se da je 2 u imeniocu. Tako isto i kad je npr. tri puta manje, pet puta manje, … sto puta manje, itd. Edited 5 hours ago5 hr by Moonwalker