May 22May 22 On 20. 5. 2025. at 10:59, makaronee said:Ne znam kad se desilo ukidanje tačaka posle (poslednjeg) rednog (arapskog) broja, ali svaki put primetim kad je nema.Ima li neko objašnjenje zašto se to ukidanje desilo?U datumu?
June 1Jun 1 Duplo manje.Mnogo me nervira u poslednje vreme. I sve više, kako starim.Duplo je nešto x2.Ako je manje - onda je upola manje.Ili sam ja postala "nadrkana baba".Što bi rekla pokojna baba: 'Ne znam, nisam pametna, možda je do mene."
June 6Jun 6 A kada se kaže da je nešto "praznije", da li je to ispravno? "Čekam prazniji autobus." Mislim, lingvistički je verovatno ispravno, ali meni uvek zazvuči nelogično. Ako je nešto već prazno, kako može biti još praznije?
June 6Jun 6 isto važi i za prideve mrtav, mokar itd...nemaju komparativ, niti superlativ. Edited June 6Jun 6 by Filozof manijak
Wednesday at 03:323 days Naravno da viši ne mora da bude viši od visokog, može nizak čovek da bude viši od deteta npr.Isto tako i čaša sa nekoliko preostalih kapi može biti punija od potpuno prazne.
Wednesday at 07:263 days On 6.6.2025. at 8:13, bisa said:A kada se kaže da je nešto "praznije", da li je to ispravno? "Čekam prazniji autobus."Nije ispravno ni gramatički ni semantički, jer nije moguće stepenovanje prideva koji označava nešto što nema nikakav sadržaj. Ne možemo stepenovati ono čega nema. :)Može se čuti stilska upotreba priloga, recimo: Osećam se praznije otkad je on otišao.U značenju velike praznine i duboke tuge zbog nečijeg odlaska.7 hours ago, onamonamo said:ako ne moze praznije, ne moze ni punijeNeki prilozi (uglavnom nastali od prideva) i pridevi imaju nepravilnu komparaciju: dobar, zao; malo, mnogo (=puno); tako je komparacija od priloga puno (=mnogo): puno, više, najviše.On mnogo laže.On laže više od nje.On laže najviše od svih.Ako je u pitanju PRIDEV ''pun'', on može da se stepenuje u zavisnosti od značenja koje prenosi na reč, pa je oblik ''punija'' gramatički ispravan, ali retko kad se neko tako izražava, zato što nam logika kaže da ''puno'' već ima značenje apsolutnog ispunjavanja prostora/površine.Puna šolja kafe. Punija... (-iji, -ija, -ije)Najpunija... (naj + komparativ)Pre ćemo reći ''skoro puna'', skroz/potpuno puna''.Kada se pridevom ''punija'' opisuje građa ljudi, tj. ženske osobe, bolje je pronaći sinonime. On 6.6.2025. at 21:29, bisa said:Zdravo - zdravije...Prilog ''zdravo'' i pridev ''zdrav'' (zdravo kao oblik srednjeg roda): gramatički ispravno.Semantički, i pridev i prilog se mogu stepenovati zato što se u njihovo značenje uključuju različiti segmenti koji su deo zdravstvenog stanja. Biti zdrav ne znači potpuno odsustvo bolesti.Ako sam ja zdrava, možda nisam bolesna, ali mogu da ojačam imunitet, snagu ili fizičku spremnost, sve ono što bi me činilo zdravijom. Mogu da se hranim zdravije.Dakle, postoje neki aspekti koji su merljivi.On 6.6.2025. at 21:29, bisa said:Trudna - trudnija - najtrudnija 😄Gramatički ispravno, semantički ne. Žena ili jeste ili nije trudna, njeno stanje je apsolutno. Kao i pridev koji je Filozof naveo: mrtav.
Wednesday at 07:423 days 13 minutes ago, Klara said:Nije ispravno ni gramatički ni semantički, jer nije moguće stepenovanje prideva koji označava nešto što nema nikakav sadržaj. Ne možemo stepenovati ono čega nema. :)To je dosta rigidno tumačenje.Imamo npr. sasvim uobičajen pridev poluprazan*, koji znači u velikoj meri, ali ne potpuno ispražnjen, pa je sasvim logično i da se prazniji koristi kao sinonim za ispražnjeniji, npr. za gradski autobus koji je kako se približava zadnjoj stanici više ispražnjen od nekog drugog.* zabeležen i u Rečniku Matice srpske sa definicijom "koji je napola prazan" Edited Wednesday at 07:453 days by vememah
Wednesday at 07:503 days Pisala sam i o tome.edit: Odgovorila sam na konkretan primer ''prazniji (autobus)'' kao nešto što gramatički nije ispravno. Nisam pisala o ''poluprazan''.Molim te da citiraš sa kontekstom.Ispražnjen nije isto što i prazan, posmatrajući i njegovu tvorbu i semantiku. Edited Wednesday at 07:563 days by Klara