Jump to content

Jezički XEJT

Featured Replies

• Replies 3k
  • Views 245.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nikakvo ukidanje tačke iza rednog broja pisanog arapskim ciframa se nije desilo, ljudi su jednostavno masovno postali nepismeni.

• "jezivo talentovano biće"  

• laki strajk
    laki strajk

uff, podjednako grozotno kao i "brutalno talentovan(a)"

Posted Images

Sa N1: Krv jednog Amerikanca, koji je namerno ubrizgavao sebi zmijski otrov u kontrolisanim dozama skoro dve decenije, dovela je do razvoja neverovatno efikasnog protivotrova, za koji naučnici ističu da je bez paralele. frust

Na Tv-u ide prilog o obnovljenom Caričinom gradu.

Na ulazu putokaz kroz kompleks.

"Vizitorski centar".

Aj razumem da se radi svemirskoj tehnologiji ali jel baš i za ovo nemamo reč?

To se odavno raširilo putem projektnog finansiranja, pa tu se negde udene i vizitorski centar......

Ne možeš da imaš turističku organizaciju i lokalne znamenitosti bez "vizitorskog centra"😔

• Author

Svojevremeno sam imao kratku polemiku oko naziva (vizitorski) sa visokoškolskim nastavnikom u zvanju vanrednog profesora. Kažem kratku, jer mi se čini da sagovornik nije video problem.

Sad mi je lakše da zamislim vrh planine Vizitor iz andrijevičkog sreza - daleko se vidi sa neke 2.4 km nad morem.

niko nije 100% siguran kod promene reči posetilac/posetioci po padežima, tako da je "vizitorski" sasma sigurna opcija fantom

vidim na bilbordu, reklama za anker, kazu: "800 poklona na dar"...nije bas neki hejt, al mi totalno blesavo

U večerašnjoj epizodu Survivora reče stvor prenerealnotm.

Edited by Meduzalem

D stvor!

ali stvarno je za facpalm!

• 2 weeks later...
  • Author

Ne znam kad se desilo ukidanje tačaka posle (poslednjeg) rednog (arapskog) broja, ali svaki put primetim kad je nema.

Ima li neko objašnjenje zašto se to ukidanje desilo?

Nikakvo ukidanje tačke iza rednog broja pisanog arapskim ciframa se nije desilo, ljudi su jednostavno masovno postali nepismeni.

• Author

Okida mi lingo ocd reč preukusno*.

Jel' ima negde da se vidi dinamika pojave i učestalosti upotrebe reči u našim jezicima?

______

*baksuz, ne ume da se raduje radosti drugog.

12 minutes ago, makaronee said:

Okida mi lingo ocd reč preukusno*.

Jel' ima negde da se vidi dinamika pojave i učestalosti upotrebe reči u našim jezicima?

______

*baksuz, ne ume da se raduje radosti drugog.

Na zapadnom stajanju u govornom obliku prefino postoji sigurno dvadesetak godina i više, tada su se tamo namnožile svi mogući i nemogući hiperlativi na pre-. Čini mi se da je ovde prispelo najpre imitacijom i šalom, sad se i ovde prefisk lepi na sve i svašta,