April 4Apr 4 46 minutes ago, Shan Jan said:Meni je Sangaj bio malo razocarenje, ocekivao sam vise od grada od 20, 30 miliona koliko vec ima. Al kazu da su tamo tokom kulturne revolucije bas zdusno sravnili sve. Xian mi je imao najbolji vajb od ovog sto smo obisli. Peking svakako svasta za videti, gde god krenes. Mi budale bili u junu/julu, 40+ stepeni i vlaga koja ubija. U Luoyangu smo hteli da umremo ali onaj buda u steni vredi umiranja.Jooooj sad mi se opet ide u Kinu al ako moze minimum na 6 meseci.Xian je ozbiljan grad sa prelepim starim delom. Pretpostavljam da si video Terracotta Army kad si bio tamo. U Pekingu 2.5 - 3.0m vel'ka kopija je parkirana na terasi komsije iz prizemlja, kol'ko puta sam se samo presekao vracajuci se kuci u sitne sate. U Xianu sam prvi put jeo smrdljivi tofu. Jos uvek naucio kako se jede daj specijalitet.Leto u Pekingu je tesko, avgust je ka_ta_stro_fa.Zuti karton tebi i svim forumasima koji se nisu javili tokom putovanja u Peking
April 4Apr 4 Sledeci put obavezno pibo @banecare1 !Svasta smo videli a i vozili se od brzih vozova do radnickih kupea sa 4 kreveta na sprat.
May 18May 18 nekoliko fotografija sa mojih standardnih 10km. ovaj put u shenzhenu.promenio sam hotel i presao iz dela grada gde je sajam u centar na granici sa HK. to je sat vremena voznja i 40km. grad je ogroman. bio sam 3-4 puta, ali dana je prvi put da imam ceo dan slobodan. prilicno je walkable, mnogo zelenila i zvukova egzoticnih ptica. prilicno skup vozni park, sigurno jaci od pekinga i sangaja. kao i u ostalim gradovima metro funkcionise besprekorno. karte niko ne kupuje, samo se otvori qr kode na alipay, skanira na ulazu/izlazu i app sam skine koliko treba.
May 18May 18 do HK se moze preci kao u drugi deo grada. ovaj moj kinez je otisao metroom posle sajma da vidi oko nekih rezervnih delova za kola. ja am mislio danas da predjem na rucak, ali me mrzelo da nosim pasos pa sam spartao po centru. primetno mnogo vise kineza sa tetovazama nego u sangaju i pekingu
May 18May 18 ovo je deo grada Futian, koji je na granici sa HK. stambeni kvarti 40km odatle i dalje oblakoderi. isao sam pre nekoliko godina shenzhen - dongguan - guangzhou kolima. ti gradovi sa jos par komada (foshan mi pada na pamet, ima jos verovatno) su spojeni u megapolis koji nema jasne granice. zgrade i industrijske zone bez prestanka, sve je povzano metroom i brzim prugama, uz autoputeve koji se podrazumevaju Edited May 18May 18 by banecare1
May 18May 18 zanimljivo da je i meni jedan od utisaka iz šenžena bio vozni park. prošao sam pored porše zastupništva gde je lik upravo dovezao auto sa probne vožnje koji je razlupao o betonsku bankinu. ispred nekog navodno švajcarskog hotela video sam parkiran lambo koji je mogao da se rentira za vožnju. biće da imaju jake osiguravajuće biznise ako su tako opušteni.inače naravno da je grad jedno masivno sralje kada dođeš iz hong konga pa ga realno treba tako i gledati - dnevni fenomenološki izlet. ako se drži protiv pekinga i šangaja onda je to loša vest za ova dva grada.
May 18May 18 1 minute ago, Eleniko said:inače naravno da je grad jedno masivno sralje kada dođeš iz hong konga pa ga realno treba tako i gledati - dnevni fenomenološki izlet. ako se drži protiv pekinga i šangaja onda je to loša vest za ova dva grada.ne znam kada si bio, menja se situacija u korist shenzhena. ne znam ni sta ti je reper za gradove, ali mora biti bas na visokom nivou ako je senzen u kategoriji "masivno sranje".
May 18May 18 a ima nekih 7-8 godina najmanje, sigurno par godina pre korone.pa kažem ti, dođeš iz vrhunskog grada sa obeležjima i kulture iz kolonijalnog nasleđa i novog razvoja kao što je hong kong, pa ti sve to tamo bude prebudženo plus ogromne razlike u zavisnosti da li skreneš pogled za 50 metara. u hong kongu bi živeo na keca, u šenženu mi je bilo prilično loše i jedva sam čekao da se vratim u HK. ne kažem da nije zanimljivo ali klasičan naprednjački grad, ćacilend. iskreno siemens ili koji je već metro tj prigradska železnica s obzirom na razdaljine me slabo fascinira, metro ko metro. peli smo se na neku kulu u st regis hotel na popodnevni čaj, bogo mili, bilo je 100 dolara po glavi eat and drink as much as you can, uglavnom za kanapejčiće i neke prejadne kolačeno dobro, serem verovatno, ali da je grad za padanje na trepavicu po bilo čemu sem sumanutog razvoja realno i nije.
May 18May 18 1 hour ago, Eleniko said:a ima nekih 7-8 godina najmanje, sigurno par godina pre korone.pa kažem ti, dođeš iz vrhunskog grada sa obeležjima i kulture iz kolonijalnog nasleđa i novog razvoja kao što je hong kong, pa ti sve to tamo bude prebudženo plus ogromne razlike u zavisnosti da li skreneš pogled za 50 metara. u hong kongu bi živeo na keca, u šenženu mi je bilo prilično loše i jedva sam čekao da se vratim u HK. ne kažem da nije zanimljivo ali klasičan naprednjački grad, ćacilend. iskreno siemens ili koji je već metro tj prigradska železnica s obzirom na razdaljine me slabo fascinira, metro ko metro. peli smo se na neku kulu u st regis hotel na popodnevni čaj, bogo mili, bilo je 100 dolara po glavi eat and drink as much as you can, uglavnom za kanapejčiće i neke prejadne kolačeno dobro, serem verovatno, ali da je grad za padanje na trepavicu po bilo čemu sem sumanutog razvoja realno i nije.nadjemo se negde izmedju masivnog sranja i fascinacije meni senzen nije u top 5 kineskih gradova sigurno, ali jeste unikalan posto je sve novo, ukljucujuci i ljude. pricu da je bio ribarsko selu krajem proslog veka svi znaju. HK je jedinstven, i dalje liga za sebe. Edited May 18May 18 by banecare1
May 18May 18 1 hour ago, Serena said:@banecare1 Ne znam zasto ali ja ne vidim tvoje slike mozda jer su fotografije po 10+ mb. meni se otvara ok na laptopu i mobilnom, sa i bez VPN-a.