Bright Billy Posted September 3, 2019 Posted September 3, 2019 duze od 6 meseci i da nije nikome verifikovao akaunt u poslednjih mesec dana
jms_uk Posted September 3, 2019 Posted September 3, 2019 Imas PMSent from my iTelephone using Tapatalk
peralozac Posted September 3, 2019 Posted September 3, 2019 4 hours ago, Bright Billy said: dakle ako koristim roming i ne kacim se na wifi radice mi aplikacije normalno? Da, sve radi normalno.
Bright Billy Posted September 4, 2019 Posted September 4, 2019 Kko stoje kinezi sa placanjem u kešu i gde menjam pare? pitam jer necu imati upotrebljivu karticu...
peralozac Posted September 4, 2019 Posted September 4, 2019 Bez brige, keš je svuda rado viđen, a pare ćeš lako menjati u brojnim menjačnicama. I na hotelskoj recepciji su nudili ok kurs.
Popular Post Lo Zingaro Posted December 2, 2021 Popular Post Posted December 2, 2021 Nicim izazvan, ali inspirisan postovima koje ostavljam na italijanskom topiku, odlucio sam da pisem i o Sangaju jer mnogo volim taj grad a i poznajem ga poprilicno da bih mogao da izbacim neko svoje vidjenje. U principu, pisem da ne zaboravim i ja ali mozda nekog i zanima. Ako mislite da nije ok, samo javite. Sa velikom sigurnoscu mogu reci da je Sangaj moj omiljeni milionski grad. Obisao sam mnoge svetske metropole i neke od njih su razocarale moja prevelika ocekivanja dok su druge bile pravo otkrice i osvezenje. Generalno o evropskim i americkim velikim gradovima smo svi tokom zivota izgradili neko svojstveno misljenje i viziju zahvaljujuci literaturi, filmu i tv serijama. Koliko to misljenje ima veze sa stvarnoscu je posebna tema. Najcesce ne mnogo, ali kakvu takvu ipak imamo neku viziju. O Sangaju i modernoj Kini pre 20ak godina nisam bas previse znao niti su me na njih moji privatni i poslovni interesi posebno navodili. Prvi put sam posetio u Kinu i Sangaj pre nekih 15ak godina i moj prvi susret sa ovim gradom je bila bukvalno ljubav na prvi pogled. Ne postoji nijedan grad na svetu sa toliko kontradikcija, pocevsi od arhitekture, kulture, kulinarstva pa do politike i modernizacije. Sve ove kontradiktorne osobine ima i ostatak Kine ali nigde nisu tako ekstremno izrazene i vesto isprepletane u neodoljiv mix sajber neonske naucno fantasticne buducnosti i romanticne tehnoloske zaostalosti i jednostavnosti svakodnevnog zivota nepromenjenog vekovima na obodima grada. U ovih 15 godina koliko redovno posecujem ovaj grad (najmanje jednom godisnje do nekoliko meseci pre kovida) toliko se stvari izmenjalo takvom brzinom koje ne moze ni da se pojmi ni u jednom drugom mestu na svetu. Jednostavno, ova vrsta dinamicnog razvoja i promene nije vidjena u ljudskoj istoriji. Moj tekst pre 15 godina bi opisivao jedan sasvim drugi grad i zemlju tako da osecam potrebu da sto pre nesto napisem da ne bih ni sam mnogo stvari zaboravio. U principu ne znam ni odakle bih poceo. - Staaari Sangaj u zaledjini Bunda sa svojom jedinstvenom art deco arhitekturom i ulice koje na trenutke podsecaju na njujorski downtown? - Preporodjeni Bund sa jedinstvenim pogledom na futuristicki skajlajn Pudonga i finansijski distrikt? - Francuscu koncesiju i ostale stare zapadne rezidencijalne kvartove u Shikumen stilu koje su dozivele svoju renesansu poslednjih 15ak godina? - Turisticki Nanjing Road sa svakodnevnim hordama turista i svojom jedinstvenim arhitektonskim buckurisom? - Lilong naselja, slicna pekinskim Hutonzima kao enklave autenticne Kine sakrivene u sporednim ulicama i ogradjene neboderima? - Seoska prigradja gde je vreme stalo pre par stotina godina i koja polako nestaje postavsi zrtva velegrada koji se siri i polako guta sve oko sebe? - Hramovi i fejk starinski kvartovi sa dzinovskim pagodama koji imaj cilj da kineskog Mileta projektuju u doba imperije i nadograde kao iskonskog patriotu? Ne moze sve u jedan post, pa cu polako redom. 10 1
namenski Posted December 2, 2021 Posted December 2, 2021 27 minutes ago, Poludziber said: Ne moze sve u jedan post, pa cu polako redom. Off, ali preporuka da se kao uvod u Sangaj procita, obnovi recimo Balardovo Carstvo sunca... 1
namenski Posted December 2, 2021 Posted December 2, 2021 27 minutes ago, Poludziber said: Ne moze sve u jedan post, pa cu polako redom. Off, ali preporuka da se kao uvod u Sangaj procita, obnovi recimo Balardovo Carstvo sunca...
Lo Zingaro Posted December 2, 2021 Posted December 2, 2021 1 hour ago, namenski said: Off, ali preporuka da se kao uvod u Sangaj procita, obnovi recimo Balardovo Carstvo sunca... Nisam citao nazalost. Odgledao Spilberga naravno. Sangaj koji je ostao iz tog perioda je i danas onaj najlepsi.
Popular Post Lo Zingaro Posted December 2, 2021 Popular Post Posted December 2, 2021 Staaari Sangaj u zaledjini Bunda. Za mene najlepsi i najautenticniji deo grada. Na prvi pogled deluje klasicna bivsa kolonijalna prestonica sa nekoliko neoklasicnih palata bivsih guvernera okruzenih zelenilom, stari Sangaj je neverovatan miks vise arhitektonski stilova prenetih iz evrope i amerike u periodu od kraja 19 i pocetka 20og veka. Prvo, povrsinski je veliki kao neka srednja evropska prestonica i potrebno je dosta vremena, strpljenja ali i ljubavi prema otkrivanju detalja od ulice do ulice. Drugo, stvarno nigde ne postoji mesto gde se za trenutak osecate u jednom gradu a par trenutaka u nekom drugom i tako bez prestanka. A naravno ne govorimo o novim fejk gradovima nastalih poslednjih decenija sirom planete. Postoji par ulica koje stvarno podsecaju na njujorski downtown tamo oko tribeke i male italije sa mnostvom zgrada u art deko stilu 30ih 20og veka. Nalaze se izmedju pesacke zone Nanjin road i Fuzhou road. Ko je imao srecu da seta po tom donjem delu NYC, sigurno ce prepoznati slicnu atmosferu pokrivenu patinom vremena koja u Sangaju jos nije skinuta kao u najvecem delu donjeg Menhetna. Ova dole poslednja me uvek podseti na palatu Albanije. Opet na minut setnje i u nekim trenucima imate osecaj da ste u Londonu a onda opet u Stokholmu pa cak i u Moskvi. Nije lako objasniti, treba ukljuciti cula i prepustiti se svoj toj nesvakidasnjoj atmosferi. U Juanmingjuan road da vas neko ubaci teletrasoprtom nikad ne biste posumnjali da niste u Evropi. U ovoj ulici se nalaze neki ekskluzivni restorani. Zgrade koje su poredjane da fasadama gledaju reku Huangpu i Pudong preko puta su nekadasnja razglednica Sangaja i vecinom su bivsa trgovacka predstavnista stranih (prvenstveno zapadnih) kompanija ili samih drzava. Danas su pretvorene u muzeje, hotele a u jednoj je i sediste Sangajske berze. O setalistu i waterfrontu kasnije. Kinezi imaju prilicno oprecno misljenje o ovom delu grada. Mnogi od njih sa kojima sam o tome razgovarao ne samo da ga ne vole vec gaje i neku vrstu mrznje je ga smatraju mrljom u sopstvenoj istoriji kada su bili prinudjeni da ustupe grad strancima. Zapravo je to najaktuelniji narativ. U pocetku su bili ponosni i isticali lepotu tog dela grada ali dnevna politika i sve naglaseniji nacionalizam su okrenuli sasvim novu ne bas lepu stranicu. Neke zgrade koju su bile zaista vazno svedocanstvo tog perioda su srusene i na njihovom mestu su nikli stakleni neboderi. Naravno, malobrojni staaari sangajcani ovaj deo grada i dalje s ponosom pokazuju gostima koji znaju da ga cene. Ako trazite fensi lokale ali ne previse skupe i narocito ako hocete da izbegnete haos Nanjing rouda i ultraturistickih mesta slobodno cunjajte po ovom kvartu. Nocu se u sporednim ulicama pojave prodavci svega i svacega bez dozvole sa svojim improvizovanim punktovima konstruisanim na biciklima. Moja zena je pila sveze iscedjeni nar kad je lik pobegao na signal ortaka da stize policija sa novcanicom u rukama. Onda nas je nakon 10 min sustigao izvinjavajuci se i iscedivsi 2 soka po ceni jednog. Ovo dole sam slikao par sekundi pre stampeda. Neretki si ovi sto rostiljaju na crno na ulici i stave stoklice i stocice po trotoaru kao na slici ispod. Nazalost, toga je svake godine sve manje jer vlasti dovode sve pod konac narocito u najvecim gradovima. Uglavnom ima svega a i mnogo je malih ususkanih kafica koji nekad podsecaju (zenine reci) na BG. Ako ste lovci na mesta za savrsenu fotku kao ja, preporucujem vam da Bundom idete levo do Waibaidu mosta. Rec je o najstarijem celicnom mostu u Kini iz 1908. Nakon sto predjete most idite levo kanalom do sledeceg mosta. Odatle se pruza savrsen pogled na skajlajn Pudonga iza starog mosta. Usput cete proci i pored ruskog predstavnistva i hotela Broadway iz 30ih godina u prepoznatljivom njujorskom stilu. Prastajte mi na preobradi poslednje 2 fotke. Malo su starije s losijim aparatom. U prvoj mi se slucajno namestila ova kineskinja sa kisobranom. Druga bila u maglovitom (smog) danu pa sam preterao u obradi. Za danas dosta. 10
Popular Post Lo Zingaro Posted December 6, 2021 Popular Post Posted December 6, 2021 Vidim da tema nije previse zanimljiva ili sam ja smarac. Kako god, znam da je forum prilicno antikineski nastrojen. Steta jer ne treba mesati vladaoce i politicki sistem s obicnim zivljem. Tim vise sto su kinezi po mentalitetu u mnogim stvarima puno slicniji balkancima od recimo skandinavaca ili svajcaraca. Bund Jeste deo svega onoga o cemu sam pricao na prethodnom postu i da oni koji su bili u Sangaju i na samo par sati, Bund je sigurno prvo mesto koje su posetili ali mislim da zasluzuje jos malo paznje. Kao sto rekoh, simbol starog Sangaja, ovaj kilometarski niz elegantnih starih palata u raznim evropskim arhitektonskim stilovima i danas izgleda spektakularno, posebno u sumrak kada se na fasadama upali dekorativno osvetlenje. U trenutku svog najslavnijeg perioda, ova riva je bila nacickana teretnim brodovima, camcima za istovar i teretnim kolicima na obali koji su 24 sata dnevno ukrcavali i iskrcavali svaku vrstu robe. Znam ljude koji su bili tu pocetkom 90ih i opisivali mi slicne scene kao one sa istorijskih fotografija iz pocetka 20og veka. Pre 20ak godina je vlast odlucila do okrene novu stranicu i da ovaj deo Sangaja sredi u veliko moderno setaliste s kojeg se najbolje vidi plastican dokaz nove kineske ekonomske superiornosti i preporoda. Nema bolje pozicije iz koje biste mogli da uzivate u futuristickom prikazu fantasticnog skajlajna finansijskog distrikta Pudonga koji je niknuo na suprotnoj obali reke. Od samog pocetka izgradnje ovog modernog kvarta, ideja kineskih vlasti je bila da se bas ispred starog Bunda, svedoka kolonijalne proslosti, napravi ovaj impresivni bedem modernih nebodera kao dokaz snage i moci moderne Kine. Lepota i sarm starog Sangaja srecom nije izbledela nastankom Pudonga ali se mora priznati da ovaj prizor uzivo izgleda zaista sugestivno i zaustavlja dah. Utisak upotpunjava i 24 satni gusti saobracaj svih vrsta brodova od teretnih do turistickih ogromnom rekom Huangpu koja deli 2 obale. Preporucujem da se na bundu nadjete barem jednom i danju I nocu posto se radi o sasvim drugacijem utisku. Danju je Bund definitivno mirniji i jako prijatan za setnju. Ima tu uvek dosta ljudi ali je prostor zaista ogroman tako da nemate problema da opusteno razgledate sve ono sto vas zanima od starih zgrada do detalja na neboderima preko puta. Osim toga, ovo je posle kineskog zida top mesto za kineski turizam tako da ovde mozete sresti svakakve bizarne likove i scene, od klasicnih mladenaca u tradicionalnoj crvenoj odeci, preko budistickih monaha svih kategorija, pa do kineza iz dalekih provincija koji setaju u pidzamama ili nekim nadrealnim modnim kombinacijama. Moja zena, plavusa, nije mogla da predje 100 metara a da je neko nije pitao da se slika s njom i uvek se radilo o kineskim turistima iz najvecih zabiti. . U ranu zoru su ceste grupe koje praktikuju Tai Chi i sve to izgleda spektakularno u ovom jedinstvenom ambijentu. Doduse, ja sam od onih koji se nikad ne dizu prerano pa ova slika dole je jedna od retkih koju kacim a da nije moja. Inace, osim Tai Chia, cesto grupe penzosa plesu grupne plesove na tako nekim velikim javnim povrsinama uz tradicionalnu muziku. To sam cesto vidjao i po Pekingu, bukvalno na svakom koraku. Sigurno @banecare1 ima neke priloge i zanimljive price o tome. Vece na Bundu je naravno spektakularno zbog svega ranije navedenog i tesko opisivo recima. Ono sto dodaje atmosferi poseban smek je neverovatan broj ljudi koji dodju tu da prosetaju odmah nakon sumraka. Govorimo a najmanje nekoliko desetina hiljada ljudi koji mile setalistem (barem tako godinama pre kovida, sad ko zna). Da biste od Bunda stigli na suprotnu stranu, najlakse je metroom naravno. Postoji medjutim malo i “zabavniji” nacin da prodjete ispod reke. Rec je o kratkom vozu sa velikim staklima kroz koja gledate lajt show laser vizuelne efekte. Voznja traje manje od 5 min a karta je prilicno jeftina. Znam da zvucim kao neki napaljeni adolescent ali meni bilo zabavno. Ispod slika, mada nije lako u pokretu uhvatiti samo jedan moment. Nadam se samo da ovo nece otkriti Vesic ili Zvalavi pa da ne dobijemo neku jeftinu verziju prolaska ispod save od BNV na savski kej. Kad stignete na drugu stranu i izadjete na povrsinu, prvo sto pogadja nije visina nebodera do kojih jos niste stigli skroz izbliza, vec ogromni kruzni tok iznad kojeg postoji nadzemna viseca pesacka zon, zapravo prsten koja se kasnije racva i produzava dalje izmedju nebodera. Prsten je na samo 10ak metara od Pearl Tower, nekadasnje najvise zgrade u Kini koja uskoro puni 30 godina i koja je postala pravi patuljak za novije gradjevine. Ipak, njen marsovski izgled i dalje privlaci horde turista. Restoran u gornjoj kupoli koji se okrece oko sebe je i dalje jedna od atrakcija Sangaja. Sto puta sam pomenu izraz “futuristicki” ali ovde je zaista vise nego primeren. Tokio izgleda kao neki stari dekadentni grad u odnosu na ovaj deo Pudonga. I ovde su 2 razlicita utiska kad ste prisutni danju ili nocu. Ako imate samo jednu priliku, bolje u sumrak. Setajuci dalje lebdecom stazom se stize face to face sa 3 glavna nebodera od kojih su 2 u top 10 najvisih zgrada na svetu. Shanghai Tower sa svojih 632m visine je druga najvisa zgrada na planeti iza Burj Khalife. Na sva tri glavna nebodera je moguce popeti se na vrh i uzivati u neverovatnom pogledu na ovaj 20to milionski grad sa hiljadama manjih nebodera. Ovo obavezno nocu, jer je utisak nezaboravan. Mi smo bili na Shanghai World Centru koji je sa svojih 492m trenutno na 10 mestu. Kad smog a mi posetili bio je u top 5. Neverovatno je kako se to sve brzo menja s obzirom da ih je 6 iz ove top 10 liste u samoj Kini. To je ovaj koji izgleda kao vadicep na vrhu. Imate ispod pogled koji sam slikao. Nema potrebe da naglasavam da su najekskluzivniji resorani, hoteli i butici u ovomkvartu kao i ogromni soping molovi. Mrzim sve ovo prethodno navedeno (osim hotela) ali ipak volim tu nesvakidasnju atmosferu i arhitekturu. Malo dalje od ova 3 glavna nebodera je ogroman niz modernih konstrukcija, malo nizih ali ipak ogromnih i ono sto je jos impresivnije, ne vidi im se kraj. Deluju kao neki bedem stakla i betona u atmosferi Blejd Ranera. Inace, kako se da videti, mnogo volim da skljocam aparatom u ovoj zoni. 15
mlatko Posted December 6, 2021 Posted December 6, 2021 jbt, kakve slike! sve tvoje? nastavi samo, jesi bio u Molise?Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
Lo Zingaro Posted December 6, 2021 Posted December 6, 2021 3 hours ago, mlatko said: jbt, kakve slike! sve tvoje? nastavi samo, jesi bio u Molise? Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk Samo ona s Tai Chi nije moja, ostalo sam sve ja slikao. Molise mi jos uvek fali na listi.
Recommended Posts