Jump to content

Jezičke adoumice™

Featured Replies

Heh, potpuno sam pobrkao šašavi ja i tvrdio sam suprotno od tačnog.

Naravno da se imenice koje se završavaju na suglasnik dekliniraju zavisno od roda koji postižu u sintagmatskim odnosima...

jednostavno resenje, tenks :)

Nema na čemu obzirom da sam uveren da si problem i iznela samo zbog toga da bi nas dovela do tog jednostavnog rešenja koje si unapred uvidela...

nisam, i jos sam gledala unaokolo sama, bez uspeha. previdjala rod. sad me muci otkud to da je splav zena :D

49 minutes ago, Ajant23 said:

Nema na čemu obzirom da sam uveren da si problem i iznela samo zbog toga da bi nas dovela do tog jednostavnog rešenja koje si unapred uvidela...

Daj, Ajante dodaj to s, pliz. Baš odskače ta greškica od ostalog što pišeš. 

5 hours ago, darling said:

nisam, i jos sam gledala unaokolo sama, bez uspeha. previdjala rod. sad me muci otkud to da je splav zena :D

erm, a je l' zaista žena? Pošto meni skroz leži taj splav ti splavi (nepismeno splav(ov)i)

5 hours ago, darling said:

to je sestra od strica reči tvar.

:thumbsup:

Cijeli dan se pitam je li taj naglasak u pitanju i nikako da se sjetim primjera.
Sve mi na pameti hrid ali odudara tonom. 

11 hours ago, slepa živana said:

to je sestra od strica reči tvar.

tvar van udzbenika iz hemije ako je ponavljam vise puta naglas, ko sad sto je pevam, s duugim a, napravi da zvucim ko da imam govornu manu il da sam retardinjo ili dete :D

18 hours ago, Bujodrag said:

Daj, Ajante dodaj to s, pliz. Baš odskače ta greškica od ostalog što pišeš. 

s obzirom da I obzirom da je jednako nepravilno, a pravilno je s obzirom na

ako ces imati 'obzirom da' to s semanticki ssnemavejedno nema tu sta da radi

:thumbsup:

On 22.9.2018. at 9:10, darling said:

tvar van udzbenika iz hemije ako je ponavljam vise puta naglas, ko sad sto je pevam, s duugim a, napravi da zvucim ko da imam govornu manu il da sam retardinjo ili dete :D

:lolol:

bujodrag me inspiriso kad sam mu se obratila na njedoumicu, odnosno na zapitanost. vokativ od muskih imena koji se zavrsavaju na drag, zavrsava se se draze, miodraze, bujodraze, predraze, a vokativ od drag je dragi. sto bi reko vojko v kako to. pruhvatam i mogucnost da mi je ovo pitanje glupo :D

nema glupih pitanja, samo glupih odgovora :D.

ne znam da li si na to mislila, ali u našem jeziku postoji imenička i pridevska promena, nastavci nisu isti.
dragi i kao ime i kao pridev ima pridevsku promenu. 

tenks.

mozda da ipak nabavim neki udzbenik pre nego sto pitam :D