vinska musica Posted October 13, 2011 Posted October 13, 2011 "Eno ih" ili "Eno su"?Isključivo i uvek - Eno ih."Eno su" je "seljačizam" žešćeg kalibra, koji se zapatio diljem rurbanog nam dela domovine.
Milogled Bluff Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 Da li se akronimi menjaju po padezima? Sta je pravilno: "clan DS" ili "clan DS-a"?
Aće Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 akronimi se menjaju kao imenice, pa mislim da je ispravno ds-a, ds-u, ds-om i sl.
Milogled Bluff Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 (edited) Dobro, a koji je onda rod akronima? Onaj u kojem je originalna imenica ili uvek muski? "DS je predlozila" ili "DS je predlozio"? Edited October 14, 2011 by Milogled Bluff
Aće Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 mislim da je muski, bez obzira na rod originalne. ovako nekako valjda: poslao sam pismo ds-u, a ne ds-i :D
salerokada Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Isključivo i uvek - Eno ih.Tako sam i mislio.fala.
Lopata Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Oko ovoga se uvek zbunim Kako menjam reč video? I kako je množina za reč video? Da li uopšte postoji?Na primer: 1. Ovi Youtube video-vi ili videovi,ili videi? 2. Uploadovao sam 10 youtube video-a ili videa? 3. Na ovom video-u možete da vidite ili na ovom videu?Logično mi da ide crtica, ali mi opet i nekako ne leži, ne znam.
kud_genijalci Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Bez crticevideuvidea.Množina - upotrebi duži oblik "video kaseta" ili "video snimak" (Klajn kaže sa cricom, neki drugi kažu bez crtice.)
Amelija Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 1) eno ih, evo ga, eto mene, itd2) akronimi na samoglasnik su muški, na "A" su ženski3) naravno da nema nikakve crtice (inače bismo svašta slušali na radio-u)a za množinu jest dobro pitanje, ja bih rekla "videi", "na onim videima sam gledala", "pošalji mi one videe što smo snimali", itdno ja kažem i "biciklovi" i "paukovi" pa treba imati u vidu :P
Lopata Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Bez crticevideuvidea.Množina - upotrebi duži oblik "video kaseta" ili "video snimak" (Klajn kaže sa cricom, neki drugi kažu bez crtice.)E hvala. Ja izbegavala do sada izraz video snimak, jer sam mislila da je to pleonazam. Sve problemi sa stranim rečima. :)
Father Jape Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Ako ti je video snimak bio pleonazam, šta ti je bio audio snimak? :D
Milogled Bluff Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 2) akronimi na samoglasnik su muški, na "A" su ženskiMislis na suglasnik? A ako je u pitanju neki drugi samoglasnik, a ne A? Npr. DRI (Drzavna revizorska institucija). Koji je to rod?
Otto Katz Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 ja bih rekla "videi"Ja bih rekao videa. Vrati mi moja videa.
darling Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 zasto se tose (proeski pok.) u srpskom, po medijima, menja na makedonskom? kakvog toseta, valjda tose, ili kom tosetu umesto tosi?!
Amelija Posted October 17, 2011 Posted October 17, 2011 zato što nije u pitanju Toša sa dugim "o" nego Toše sa kratkim "o"
Recommended Posts