Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted
jel guzica deminutiv od guza ili augmentativ od, hm necega?
veljo! angry.gif

guza je valjda deminutiv, preciznije hipokoristik, od guzica.

Posted (edited)

... briš'te.

Edited by Oxymoron
Posted
izgleda da se iz nekog razloga širi nemački naziv
Ja moram priznati da nisam primetio tu varijantu doktorand, međutim vredi istaći da, budući da nemački nema finalne zvučne opstruente, njihovo der Doktorand se čita sa /t/, dakle /dɔktɔ'ʁant/, kao što je i pas /hʊnt/ a ne /hʊnd/ itd.
Posted
njihovo der Doktorand se čita sa /t/
o danego ja mislila na napisanoa moram priznati da ih ni ja nisam primetila
Posted (edited)
guza je valjda deminutiv, preciznije hipokoristik, od guzica.
A zašto je obrnuto suza - suzica :unsure:by tapatalk Edited by Hamlet Strašni
Posted

stormy je valjda mislila obrnuto - guzica je deminutiv od guzaU Pravopisu i Rečniku Matice srpske piše doktorand. Dakle, nije novo.

Posted (edited)

Ne, stormy je u pravu. Guza je deminutiv, odnosno tačnije hipokoristik od guzica. Zanemarite izgled reči, skoncentrišite se na semantiku.

Edited by Father Jape
Posted

i meni guza zvuci kao deminutiv od guzica. a zasto se kokosija guzica zove trtica?

Posted
A zašto je obrnuto suza - suzica :unsure:by tapatalk
kao što reče father jape, isti nastavak ne mora uvek imati istu semantičku vrednost. kod suzice to -ica daje umanjeno značenje, ali kod primera od kojeg smo krenuli (sramota me opet da napišem laugh.gif), taj nastavak ne gradi umanjenicu. kao kod stolica, recimo. tu bi stoličica bio deminutiv.
Posted
U Pravopisu i Rečniku Matice srpske piše doktorand. Dakle, nije novo.
zezas? Il smo sve vreme ziveli u zabludi :unsure:
Posted
kao što reče father jape, isti nastavak ne mora uvek imati istu semantičku vrednost. kod suzice to -ica daje umanjeno značenje, ali kod primera od kojeg smo krenuli (sramota me opet da napišem laugh.gif), taj nastavak ne gradi umanjenicu. kao kod stolica, recimo. tu bi stoličica bio deminutiv.
Da. Guzičica bi bila deminutiv. Hvala svakako.
Posted
Da. Guzičica bi bila deminutiv. Hvala svakako.
Kako, bre, guzičica? Zar nije gûzica (valjda sam jbg stavio dobar akcenat) deminutiv od guze?
Posted (edited)

Tja. Nemam pojma. Izvlačim svoju guzičetinu odavde, dok se dodatno ne obrukam :blush:

Edited by Hamlet Strašni
Posted
Kako, bre, guzičica? Zar nije gûzica (valjda sam jbg stavio dobar akcenat) deminutiv od guze?
Pa ne vidim što ne bi oba mogla biti deminutivi od guze. :D A nisi potrefio akcenat, treba ti gúzica. :D