Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jezičke adoumice™

Featured Replies

To možda ako bi se grad zvao Toronko. :D
Или Торонак, аналогно са Чачком? Или Торонац, аналогно са Обреновцем?

Edited by расејан

• Replies 6k
  • Views 731.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

zasto toliko mnogo ljudi u stvari pise ustvari? to se ni blizu ne izgovara ko jedna rec... strejndz.

je l i vama para usi kad pise da je ejmi sahranjena u krugu porodice :unsure:
Meni ne. Ne para mi ušesa ni "na telefonu", naprotiv: kad neko krene da mi izigrava duhovitost "nisi stao na telefon već si pored", ja se onda brecnem, pa namerno s visoka pomenem priloška značenja predloga ---

Ja im spomenem metaforičku upotrebu jezika, bez koje ne bi od tog jezika ništa ostalo, i pitam ih jel' slušaju pesmu pored radija, i vesti pored televizije? :D

Edited by Father Jape

Ja im spomenem metaforičku upotrebu jezika, bez koje ne bi od tog jezika ništa ostalo, i pitam ih jel' slušaju pesmu pored radija, i vesti pored televizije? :D
Шта ће тако далеко, могу и код куће.
zasto toliko mnogo ljudi u stvari pise ustvari? to se ni blizu ne izgovara ko jedna rec... strejndz.
Bilo tako pravilno po nekom ranijem pravopisu.Btw, meni taj oblik i danas izgleda logičniji, nego "u stvari".
Paaa, zapravo se izgovara kao jedna reč budući da su predlozi proklitike i nemaju sopstveni akcenat, već se vezuju za narednu reč. U stvari ili ustvari je samo pitanje pravopisne konvencije. :)

sta je suprotno reci premijera, u smislu zavrsna predstava, poslednja projekcija i sl.? :unsure:

sta je suprotno reci premijera, u smislu zavrsna predstava, poslednja projekcija i sl.? :unsure:
д ласт шоу на српском односно zadnja izvedba (za razliku od prednje) i, konačno, na bosanskom: mujina je premijera a hasina je zadnja :P

dakle, ako imam cetvoricu oko sebe i prilazi peti, po kom fazonu i zasto bas tad 4 covjeka prelazi u 5 ljudi??

Jbg, na vrh mi jezika...Znači kad bregove ozelenimo novim mladarima, onda kažemo - ti bregovi su pošumljeni. A kako se zove ono, kad neku zemljanu površinu pretvorimo u leju i pocvećimo preko nje posadimo mnoštvo cveća?

dernijera ;)tj, ne znam da li postoji kao zvanična reč, ali je jedino logično po analogiji sa "premijera", a pride sam čula i braću Nemce da je koriste u pozorištu :D

danas u politici naslov clanka: 'studenti opismenjavaju rome'jab reko opismenjuju, dal moze ovako kako je novinar napiso?

dernijera ;)tj, ne znam da li postoji kao zvanična reč, ali je jedino logično po analogiji sa "premijera", a pride sam čula i braću Nemce da je koriste u pozorištu :D
uzgred, ovo je asocijacija za mlad i star mesec, ako sa crticom lici na slovo p onda je mlad mesec, ako lici na d onda je star

eo citam na blicu da je dzoli posetila brione.zasto se kod nas odomacio italijanski naziv, zar nije bilo logicnije da se i ovde ostrva nazivaju brijunima, kako se nazivaju u hrvatskoj?!