Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted (edited)

samopregoran - samopozrtvovan :)pretece me Waldorf :lol:

Edited by Bolek
Posted

da li je reč bedak nastala od bad luck?danas sam koleginici kazala beedaak (baš tako, razvučeno) i asociralo me na bad luck prvi put u životu

Posted
E jes' opsednut polisemijom. Q Q. :lol:
Да, опсада још траје. Муку мучим са тим, јер испадне да не знам свој посао - а у ствари не знам шта њима, у њиховом делу посла, значе речи које одавно знам.Ево, следеће трик питање са којим сам се пре пет година патио: шта је server banking?
Posted
da li je reč bedak nastala od bad luck?
A zar nije nastalo od reci beda?!
Posted

Pomoc:sta je pravilno (u izdavacko / novinarskom zargonu) - antrfile ili anterfile? Ili oba :unsure:

Posted
da li je reč bedak nastala od bad luck?danas sam koleginici kazala beedaak (baš tako, razvučeno) i asociralo me na bad luck prvi put u životu
mislish kao ken li ?
Posted
server banking?
Pretpostavljam da je koriscenje servera (kompjutera) za banking, ali mora da se varam ljuto.
Posted
Pretpostavljam da je koriscenje servera (kompjutera) za banking, ali mora da se varam ljuto.
Наравно да се вараш <_< . Ја сам то био побркао са серверском фармом, оним што сваки зглаван њеб сајт користи - онако, пуна кућа рачунара, каблови да се једва провлачиш... е није.То је баш банкарење сервера, и сервирки, тј касица прасица за келнере и кујну, где обрачунавају шта су наватали бакшиша, колико су сиће позајмили да имају за кусур, и на крају колико тога има да им остане а колико иде куварима, колико у готовини а колико са које врсте картица и колико са чекова, онако да се смена заврши са чистим рачуном.
Posted

Right. ...Naravno, kako se jezik najcesce javlja u kontekstu, potencijal za zabunu je minimalan. Na kraju, i "bankarenje kelnera" nije nista manje dvosmislen izraz. :lolol:

Posted

@Crveni autobus:Овде за игру Counter Strike сви кажу „Каунтер страјк”. Мени то делује мало... Зар не би требало „Контер”?Извињавам се ако је било на претходним странама.

Posted
Naravno, kako se jezik najcesce javlja u kontekstu, potencijal za zabunu je minimalan. Na kraju, i "bankarenje kelnera" nije nista manje dvosmislen izraz. :lolol:
Текст ће се састојати од две-три речи на дугмету, понајбоље све саме именице, а контекст ће бити искуство са сличним софтвером. Само зверам око ове поруке, и... после "Insert: Center" ја сам некако очекивао да следећа ствар буде "уметни: лево" па "уметни: десно". Или, шта му значи "toggle side panel" (тј великим почетним словима, да се досетимо да је то наслов нечега - песме?). Преклоп страна плоча. Преклопи плочу са стране? Искључи/укључи бочну плочу? Или "плоча са преклопне стране"? Кад колеге софтвераши саставе натпис, контекст у њиховој глави то можда чини једнозначним, али корисници живе неком у сасвим десетом.Мене неће збунити овог пута, ово ми је ваљда петнаести форум рађен у БеБе-коду. Збуњују ме друге ствари, за озбиљно, чак и кад заборавим да сам скупљач таквих брљотки cool.gif .
Posted
@Crveni autobus:Овде за игру Counter Strike сви кажу ?Каунтер страјк?. Мени то делује мало... Зар не би требало ?Контер??Извињавам се ако је било на претходним странама.
Требало би "противнапад".А ако су се заветовали да неће да преводе, изговара се баш "каунтер страјк".
Posted
@Crveni autobus:Овде за игру Counter Strike сви кажу ?Каунтер страјк?. Мени то делује мало... Зар не би требало ?Контер??Извињавам се ако је било на претходним странама.
Jeste, kao što reče Rasejani, izgovor je nešto kao kauntrstrajk. Fonemskom (širokom) IPA transkripcijom, dakle onim što se najčešće vidi u rečnicima, /ˈkaʊntɚˌstɹaɪk/, uskom (fonetskom) transkripcijom, za grad u kome ja živim (Toronto) izgovor izgleda nešto kao [ˈkʰ?ʊ.nɚ.ˌstɹ̥ɐɪkʲ].[Disclimer: Za fonološko-fonetske device: ako se pitate "kakve su ovo kuke i motike sad", ovo u kosim zagradama ste najverovatnije videli po rečnicima, dok ovo drugo lingvisti koriste da bi bolje/vernije/sa više detalja zabeležili izgovor.]