June 9, 201113 yr ja isto mislila ko vas dve, ali sad me zbunio neko ko kaze da u srpskome jeziku nema vise trajno i trenutno.pise u gramatici iz 1975. godine kao primer:ucenici VI3 rade pismeni zadatak i rvu se sa problemima.ucenici VI3 se cele godine rvaju sa problemima iz matematike.
June 25, 201113 yr Jedno pitanje.Pretpregled? Treba da je jedna funkcija na kompjuteru. Da li mozda preview?Hvala.
June 25, 201113 yr Jedno pitanje.Pretpregled? Treba da je jedna funkcija na kompjuteru. Da li mozda preview?Hvala.Preview ti je ona opcija da pre štampanja vidiš kako će neki dokument da ti izgleda, kolike su mumargine, da li je grafika u vodoravnom ili okomitom položaju.
June 26, 201113 yr onaj ko je sklon zavisti je zavidan ili zavidljiv?prvi put sam danas čula ovu drugu reč, mada ima smisla da zavidan bude neko kome se zavidi, a ne ko zavidi.
June 26, 201113 yr onaj ko je sklon zavisti je zavidan ili zavidljiv?prvi put sam danas čula ovu drugu reč, mada ima smisla da zavidan bude neko kome se zavidi, a ne ko zavidi.Завидљив је онај чија склоност ка зависти достиже завидне висине.
June 26, 201113 yr baš si lepo poetski raspoložen večeras :)hvalai dalje mi nije jasno kako je jedan takav pridev uspeo da mi promakne u ovih mojih 27 godina
June 28, 201113 yr je l se kaze: napisi u svesku ili napisi u svesci? nikako ne mogu da prokljuvim koji je to padez i kako se menja sveska.
June 28, 201113 yr napiši u sveskua ako već stoji nešto napisano, onda stoji napisano u svescislično kao i "stavi tanjire na sto" i "tanjiri su na stolu">> P.S. padež za "akciju" je akuzativ a za "stanje" je dativ Edited June 28, 201113 yr by Amelija
June 28, 201113 yr tenkju veri mac. osecala sam da je tako, al nisam mogla da ubedim druge u svoj osecaj za jezik
June 28, 201113 yr >> P.S. padež za "akciju" je akuzativ a za "stanje" je dativАко је са "у", онда се тај датив зове локатив... што ми је помало без везе. Не могу да се сетим ниједне деклинације код које се датив и локатив разликују, а све ми се чини да их је било кад сам то учио (у основној, дакле пре бар два издања правописа :P).
June 28, 201113 yr Ако је са "у", онда се тај датив зове локатив... што ми је помало без везе. Не могу да се сетим ниједне деклинације код које се датив и локатив разликују, а све ми се чини да их је било кад сам то учио (у основној, дакле пре бар два издања правописа :P).nema razlike u nastavku dativa i lokativa, oblik im je uvek isti. razlikuju se po značenju i po tome što lokativ uvek ide uz predlog, dok uz dativ predlog može i ne mora.osnovna značenja dativa su cilji pravac kretanja, namera: idem (ka/prema) kući, daj paćeu...osnovno značenje lokativa je mesto (lokacija): u torbi, na stolu, ali imaju i jedan i drugi još značenja.postoji mišljenje da ih treba tretirati kao jedan padež.znam da se divanilo o tome, ali ne znam da li ovde™ ili tamo™.
June 28, 201113 yr znam da se divanilo o tome, ali ne znam da li ovde™ ili tamo™.Спомињало се овде... ал' ја сам се све нешто надао да се неко сећа колики је био резултат.