Luka Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Da to je jedino logično objašnjenje. Ili drugim rečima, tu se ocenjuje naučni doprinos samom prevodilaštvu, a ne bilo kojoj naučnoj oblasti..
Quizmaster Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 (edited) da li se kaze "Dobro dosli, dragi gosti" ili "Dobrodosli, dragi gosti"?Dobro (nam) došli, dragi gosti. Razdvojeno.Dragi gosti, vi ste ovde dobrodošli. Spojeno. Edited April 29, 2009 by Quizmaster
Аврам Гојић Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Da, tako sam i mislio, nego sam dobio napad disleksije.
расејан Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Da, tako sam i mislio, nego sam dobio napad disleksije.Напад дислескије успешно одбијен!
FranziskaKafka Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 (edited) Zar se glagolski prilog sadasnji i prosli pisu zajedno sa negacijom (kada su prilozi, ne pridevi)? Edited April 29, 2009 by FranziskaKafka
le petit nicolas Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 sta znaci sekantno?"ona ume da bude sekantna"poz
radisa Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 sta znaci sekantno?"ona ume da bude sekantna"poz sekantan je dosadan...
le petit nicolas Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 [sekantan je dosadan... :( zvucalo je kao nesto, onako... intrigantno poz
расејан Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Каже ми госпоја, "ајде, језичаро, одакле уопште реч андрак?".Нем' пОјма, ал' знам где могу да питам. Дакле, педигре се тражи. Andrake се не важи, то сам већ пробао .
vinska musica Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Каже ми госпоја, "ајде, језичаро, одакле уопште реч андрак?".Нем' пОјма, ал' знам где могу да питам. Дакле, педигре се тражи. Andrake се не важи, то сам већ пробао .Pretpostavljam da znaš da "Koji ti je andrak", znači - koji ti je đavo.U Klajnovom /najnovijem/ rečniku piše da je reč "neizvesnog porekla". Sumnjam da kompetentniji domaći lingvistički izvor postoji.
расејан Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Pretpostavljam da znaš da "Koji ti je andrak", znači - koji ti je đavo.U Klajnovom /najnovijem/ rečniku piše da je reč "neizvesnog porekla". Sumnjam da kompetentniji domaći lingvistički izvor postoji.Бар могу да кажем да сам пробао - а ако др Клајн не зна, не знам ко ће знати. У сваком случају, хвала.
bus Posted May 4, 2009 Author Posted May 4, 2009 Prva pomisao mi je da "andrak" u sebi sadrži rumunsko "drac" (đavo). Znam da se u delovima Srbije gde ima i vlaške populacije kaže "Kuj ti je andrak", tako da nije nemoguće da se radi o nekoj reanalizi neke rumunske kletve/psovke po sistemu Džontra Volta. Just a wild guess, completely ungrounded in fact.
Ulven Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Imas dobar nos. :DEvo sta kaze Skok (Etimologijski rjecnik hrvatskoga ili srpskoga jezika)?ndrak 1 m (Vuk, Srijem, Bačka, Srbija) ?riječ bez određenog značenja?. Upotrebljava se u pitanjima čuđenja: što tije ~ ! kao supstitut za đavo, vrag, sent (žK, slov.), koji ti je andrak?, i u kletvi andrak te odneo, mjesto đavo, vrag. Čini se da je grčkog podrijetla: άνθράκιον ?Geschw?r? unakršteno sa δράκαινα ?ženski zmaj?. Ali je mogućno, da se pod andrak skriva i rum. un drac (u izrazu e totun drac ?sve jedan vrag, alles eins?) < lat. draco, -ora's u značenju ?vrag? ili možda prije ime biljke mandragora (v.), od koje se poludi, jer se u Srbiji govori u kletvi matrag, koje je skraćenica od rum. mătrăgună < madragora. Upor. Por' că ? - a dat cineva mătrăgună ?lud je?, upravo ?čini se da mu je dao mandragoru?.Nikako ne zadovoljava Daničićevo izvođenje od perz. ?drenk ?bol, žalost, nesreća?.
vinska musica Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 ili možda prije ime biljke mandragora (v.), od koje se poludi,I meni je to bila prva asocijativna ideja, ali, ko velim, da ne diram u Klajnov autoritet. Halucinogeno dejstvo te biljke upravo rezultira vizijama nekih čovekolikihkarakondžula, koje bi se mogle smatrati ukazanjem đavola.
расејан Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 I meni je to bila prva asocijativna ideja, ali, ko velim, da ne diram u Klajnov autoritet. Halucinogeno dejstvo te biljke upravo rezultira vizijama nekih čovekolikihkarakondžula, koje bi se mogle smatrati ukazanjem đavola.Да нема то везе са буникама? Уопште, каква је то биљка кад сви знају за изреку ("ти мора да си бунике јео") а наша Википедија не зна за њу (тј биљку).
Recommended Posts