Weenie Pooh Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Eh, pa kad zbrišeš celu civilizaciju (i to u nekom offu) - to je onda samo statistika. MM koliko se ja sećam nije poznat po krvi do kolena, naprotiv, vrlo je PC u tom pogledu. Kolega Dajlan iz mlađih dana mogao bi da mu objasni neke stvari.
Papovac Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 ^^^iskreno i nije neko izdanje za padanje na dupe. kapiram da je sentimentalna vrednost neprocenjiva.
kurdi Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 kapiram da ima bar 15 godina kako skoro svaki put kad dolazim u bg na par dana pomislim kako bi trebalo da nadjem vremena da ukoricim 10 epizoda iz stripoteke... tamo u knjigoveznici u dvoristu na pocetku lole ribara, gde sam koricio u gimnaziji... koja (knjigoveznica) osecam ne postoji vec deset godina al nikako to da utvrdim.
kim_philby Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 kapiram da ima bar 15 godina kako skoro svaki put kad dolazim u bg na par dana pomislim kako bi trebalo da nadjem vremena da ukoricim 10 epizoda iz stripoteke... tamo u knjigoveznici u dvoristu na pocetku lole ribara, gde sam koricio u gimnaziji... koja (knjigoveznica) osecam ne postoji vec deset godina al nikako to da utvrdim.ja nikada nisam procitao u celosti MP. ima da se pazari u darkwoodu?
kurdi Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 ne znam, ja sam narucio iz zagreba.nikada nije ni zavrsen, ali 10 epizoda ukupno je bilo u stripoteci, i toliko i u knjizi ima kompletnih + neki delovi nezavrsene epizode su dodati.
Њујоркер Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 Eh, pa kad zbrišeš celu civilizaciju (i to u nekom offu) - to je onda samo statistika. MM koliko se ja sećam nije poznat po krvi do kolena, naprotiv, vrlo je PC u tom pogledu. Kolega Dajlan iz mlađih dana mogao bi da mu objasni neke stvari.Dobro, MM nije DD, tacno. Ali, kad scenario zahteva zrtve, onda zrtve i dobijes (naravno, sve se svodi na scenaristicko umece postavke i izvedbe). Dacu ti par uspesnih primera kada Zemlji preti opasnost da bude zbrisana. Rezultati su razliciti, ali su efekti pripovedanja isti: za desetku!1) 20 godina otkako su im Ljudi u crnom potprasili guzeta u australijskoj pustinji Gibson, Kundingasi se vracaju iz dubokog svemira da se najebu mile majke Zemljanima. Znaci na nebu su tu, Aboridzani vide da kazna stize u vidu ogromnih talasa koji ce poklopiti Melburn, a potom i ostale gradove, i da ce zbog glupiranja LJUC svi osim Aboridzana osetiti gnev Kundingasa. Postoji malena nada, ukoliko 1 Cumbo (nas MM) uspe da prodje tezak test, Kundingasi ce oprostiti i ostaviti Zemlju na miru. Nakon sto se suocio sa Mohom-Mohom i saznao mnogo sto sta o svom ocu i o Salivenu, jednom od LJUCova, sada omatorelom i nepokretnom, MM u odlucujucem trenutku kada su Kundingasi na nebu i kada osveta zapocinje i kada voda prodire svuda pa cak i tamo gde ne bi trebala, spasava istog tog Salivena koji je naredio da se podmetne bomba u avion u kome su bili MMov otac i mati. MM je nasao snage da oprosti ubici i izvede ga na sigurno pre no sto se utopi ko mis, Kundingasi su takodje nasli snage da oproste Zemljanima i da ostave ih na miru. [Povratak Kundingasa, Kasteli]2) Dvanaesta (ili koja vec) godina ere Velikog orla. U carstvu Mua, carica Amaterasu ima viziju unistenja planete Zemlje te poziva vernog slugu da je upozna poblize sa planovima njene sestre Isemori. Isemori, kako se ispostavlja, na svoju ruku je sklopila pakt sa Plejadjanima, da u zamenu za antimateriju dobije tajnu vrila koja bi odnela prevagu u ratu sa Atlantidjanima. Amaterasu to sve prekida, te pakt ne biva ispunjen, bar ne tada u to doba. Antimaterija se sklanja u Grad plemenitih majmuna (Grad prozirnih senki), u udaljeno podrucje pod kontrolom Mua, ali kome je i Bog reko laku noc s obzirom da je naseljeno samo majmunima nesposobnim da govore. Grad prozirnih senki danas. Uzurbana aktivnost i u Agartiju i van njega, ukazuje da se nesto sprema. Kava, Javin davno izgubljei brat, dolazi u Vasington Mjuz da pokupi ova dva bilmeza i da ih povede put Mongolije. Tamo se sto sta izdesavalo, otpadnik od Agartija, Ucitelj Celafas uz pomoc vernih mu neandertalaca uzeo grad po svoje da svecano doceka dolazak Plejadjana i ispunjenje Pakta! Za to vreme Marti, Java, Kava i zene iz grada su zatvoreni u podzemlju. Nesto se desava, Plejadjani su stigli, dolazi do razmene i... Sutradan, zatvorenici, oporavljeni od soka shvataju da je put napolju slobodan, ali kad izadju napolje shvataju takodje da Grad prozirnih senki vise ne postoji. Kamen na kamenu nije ostao. A na trgu, tamo gde su se skupila plemena neandertalaca leze ugljenisana tela. Stotine, hiljade, mrtvih u razrusenom gradu. Nesto je krenulo po zlu, a da Zemlja ne zavrsi kao Grad prozirnih senki, Marti se daje u potragu za pravom antimaterijom, te na kraju biva iz Venecuele teleportovan negde u blizinu Plejada, te ispunivsi pakt, spasao Zemlju od daljih razaranja. [Tajna prozirnih senki, Bereta]3)Atlantida, 75 000 godina ranije. U naucnoj bazi na ostrvu Daitja, jednog od dva ostrva stare Atlantide (druga je Ruta), nesto je krenulo po zlu. Mutanti: himere, kentauri, sirene i druga bica koja mi smatramo da su mitska su se uznemirila. Naucnici takodje. On je pobegao, i niko i nista ga ne moze kontrolisati. Najsavrsenije oruzje koje je covek smislio okrenulo se protiv njega samog. Njegov bes je neizmeran, mrznja takodje. On se vraca da im naplati sve sa kamatom. Kula se raspada, naucnici stradaju, eksplozije se sire na gradove... Kada su se zemljotresi i cunamiji stisali, kada se voda povukla, od Daitje je ostao patrljak. Zemljina osa je pomerena, nivo okeana se povecava, te ce i ovaj patrljak uskoro (kao i veci deo Rute) se naci pod vodom. Osamdeset miliona ljudi je poginulo od oruzja koje je trebalo da im sluzi. Covek se igrao Boga i izgubio. Oduarpin pakt sa Elohimima mu se olupao o glavu.[Crveni kralj, Rekanjo]To nisu nikakve statistike, vec sasvim fino odradjene price, sa sve grafickim prikazima armagedona. A sta nam Vijeti nudi? Himere, koje su se oslobodile ljudi i koje zele da zamene iste na vladanju planetom. A onda 150 strana gubi u besmislenim rekla-kazala, ja tebi-ti meni... Ako se spremas na revoluciju to znaci da si spreman na akciju, a ne na neko tamo filozofiranje. Nije ni cudo sto Vijeti nikako ne pase u MM stafu. Ne ume covek, pa to ti je.Ajmo dalje.Sasvim solidna Siva najezda. Minjako vazi za scenaristu u Boneliju koji niti smrdi niti mirise i ja se slazem sa tom konstatacijom. Ipak, ovog puta uspeo je da se vozdigne iznad sopstvene uobicajenosti i da jednu po meni ne bas toliko interestnu temu (pacovi) koje je smestio u (opet!) Veneciju (ali opravdano) sasvim lepo ispripoveda. Moze biti i da su moja ocekivanja (kad vidim Minjako, kazem meeeeh) i lokacija (Venecija, o ne, opet) bili onako ne na nivou, pa zbog toga i prica izgleda ruzicastije, ne znam... No, sigurno je da Najezda ima sve sto jedna MM prica treba da ima: dogadjaj koji se desio u povesti, neki davno zaboravljeni lekar/istrazivac/madjicar, tajanstveni objekat koji ne bi smeo da se pojavi u tom trenutku, i... MMa da nam to sve lepo eruditski objasni. Da stvar bude jos bolja, i zlosrecni Ongaro nije bio bas toliko los kakav ume da bude (primer Veliki Hudini), vidi se da je crtao to malo detaljnije i da nije bas osljario kako to obicno radi. Mi hepi.5 godina. 5 godina smo mi bili srecni jer Boneliju nije padalo na pamet da jedan od svojih najgorih u istoriji serijala ponovo pokusa da podmetne na kioske. Na zalost, Vinja se ocigledno ne da. Ili je ucenio necim starog Bonelija, ili poseduje neke nadprirodne moci. Logicki, a i trzisno gledano, Asteroid Argo je 0, nistica, nesto prema cemu je i 1 Zagor mila majka! A sta je AA? AA je istrazivacka baza smestena na jednoj maloj planeti, ili kako se to nepravilno zove, asteroidu B526 ili tako neki broj, koji je zbog iznenadne pojave komete Lucifer! (nije kometa, ali to sad nije bitno) bivao izbacen sa svoje putanje porema jednoj energetskoj traci (neksus ripof), koja se takodje iznenada pojavila u nasem Suncevom sistemu. A na AA je gomila nikom potrebnih likova: Helen Seldon, prva sekretarica Alfe, koja je opaucila Rajzera po glavudzi posle celih 6 epizoda i dala otkaz, Dzek O'Rajan, sin Aristotela Skotosa, sada agent Alfe, Ejpril Frejn, bivsi lopov a sada agent Alfe, koja je zajedno sa Mej, takodje agent Alfe, i Dzulaj krala umetnicka dela za svoga tatka Donalda, Dzerald Anderson, lekar na Argu, Rik Brajs, mali Ajnstajn (mali, jer izgleda da ima 15 a ne zapravo 45 godina) koji pati od Berijevog sindroma (da, da, to je onaj Beri koji je pisao o Peri Panicu), Ksavijer Obaru, mutant s Marsa, te Meklaud, robot i Eloiza, brodski kompjuter. Uglavnom, prvobitna ideja je bila sjajna: mala planeta (nepismeno: asteroid/planetoid) AA biva izgubljena u Vaseljeni zajedno sa svojom posadom, Agencija Alfa se umesa u sve to jer sazna (uz pomoc Dzulaj Frejn) da je na Argu i bivsa zaposlenica Alfe, pa im je to kao izgovor (sve ovo se desava u Agencija Alfa #2 Vaseljenski brodolomnici), da uz pomoc Dzerija Lona i njegovog ultrabrzog satla pola Alfe odlazi u pomoc Argu, ali uspevaju da samo spasu cerku doktora Andersona, dok zarobljeni ostaju Ejpril i Dzek. Potpun neuspeh? Ju bet! I kamo srece da se na tome i zavrsilo! Ali ima jos. U Agenciji Alfa #5 S druge strane Galaksije, Argo se sada vec dobrano priblizava traci/neksusu, ocaj kod posade je vidljiv, lekar Anderson odbija da udje u komoru kako nalazu pravila u vanrednim situacijama, jer nema smisla, niko nece preziveti svo to zracenje, i daje sebi injekciju da bar ne oseca nista dok sve to bude trajalo, sledi vlaaaaam, poklopac O'Rajana se otvara... i onda tisina. Argo je prosao kroz prostor, na neistarzeni deo galaksije, gde ga pronalaze Ardalhavedjani, ribo-zabo-humanoliki likovi koji zive pod vodom. Elem, svi su manje vise zivi, s tim da se koza Dzeka O'Rajana metalizirala jer mu se poklopac otvorio, a Anderson je morao da bude zazidan u blok od aldehida, jer je bio izlozen zracenju, ali mu je um slobodan (i verovatno velik poput planete), pa opsti sa svima telepatski. Na kraju sage, Zemljani resavaju jedan komplikovan slucaj u tom dalekom zvezdanom sistemu, i svojom mudroscu postaju vrsta UN plavih slemova. Tako se rodila Asteroid Argo serija: idu od planete do planete i resavaju milijonima godina duge sporove, oni koji do juce nisu ni znali da u Vasioni postoje drugi oblici zivota I tako dolazimo do naseg AA#4, prigodno nazvanog Novi pocetak. Prigodno, jer je pauza bila 5 godina. A bolje da nije zapocinjana. Sta nam Novi pocetak nudi? Na planeti Nekaf, 5 Nekafita ukrala su nesto iz jedne Kundinkaske laboratorije, pa je jedan Kundingas za njima. Na drugom mestu, mada ne toliko daleko, doktorica Talaak u svojoj kolo-laboratoriji sprovodi neka svoja istrazivanja. Izbija magnetna oluja. Kundingasi zovu AA da pomognu Talaakovoj da se izvuce, Seldonka i O'Rajan slecu dole, pronalaze Kundingasa i ubacuju ga u svoj satlic. Za to vreme, Talaakova pronalazi jednog umiruceg Nekafita koji joj daje nekakvu epruvetu, a zatim i oni bivaju pronadjeni od satla. Pre toga se Seldonka zarazila sa nekvim domacim crvima koji imaju gadnu narav da ti kad ti se jednom uvuku pod kozu izbrisu ti memoriju, te pada u komu. Sledi borba da se Helen vrati u normalu, a za to vreme Kunisngasanin skapira da Talaakova ima ono sto on trazi, trt-mrt, zarobljava ih sve, da bi na kraju, kao deux ex machina, pre no sto ih sve pobije, pojavila se oporavljena Seldonka i sredila junacki Kundingasa s ledja. Uz put je O'Rajan smuvao Talaakovu. Ubijte me. Oci mi izvadite. Prste mi odsecite i u nos nagurajte. Ali me nemojte kljukati sa ovim budalastinama. Mogu samo da Argu pozelim bliski susret sa supernovom i to sto pre. A i Vinji, takodje.Cek, cek, nisam ja jos gotov sa jadikovkama. I dakle, ovo bi trebao da bude DD Humor?!? Ne znam sta se u Italiji podrazumeva pod humorom, ali niti su dijalozi smesni, niti su crtezi (osim prvog) karikaturalni. Ajmo redom:1. Lutke. Ovde jedino crtez valja (kao sto jedino valja i u celom stripu). Sto se price tice, DD upoznao novu ljubav zivota, svedjanku Helen, koja zna samo da kaze 2 reci: Dilane, ljubavi. A Dilan se ubi vodeci je po gradu i objasnjavajuci joj turisticke znamenitosti. U jednom trenutku zavrsavaju na HMS Belfast, gde su umesto posade na brodu lutke, ali ulaze na jedna vrata koja nisu za posetioce, te skapiraju da su oni jedini ljudi, a da se sad ceo London premetnuo u lutke. Uglavnom, dok ne izadju na druga vrata, ona od W(instona) C(hurchilla), bice u tom lutkarskom svetu. Ko bi reko da je klonja prozor u stvarnost...2. Teska situacija. Dilan nam se ugojio malkice, pa odlazi da kupi malo vece pantalone u prodavnici za nas one malo vece, je li. Tu mu se riba nabacuje, on se osmeskuje, ali se i dalje goji. Za 2 nedelje vec je na samrtnoj postelji u bolnici samo sto ne pukne od muke, da bi mu licni kupidon Samael kazao da je to zato sto nije ljubav prodavacice odgovrio ljubavlju, jos mu i pokazujuci na strelicu koju je ovaj otanrdkao pre izvesnog vremena. Izvuce Dilan strelicu i ispuse se na svoju normalnu tezinu. Kraj.3. Da crknes od smeha. Francuz, Englez i Nemac na giljotini... Mama, tata je los. Cuti i jedi, nemamo nista drugo... Ko bi rekao da je prica puna ovih pradavnih fora zapravo ubedljivo i najbolja? No, kad protivu sebe imas gomilu neartikulisanih obojenih prica bez kraja i konca, onda ti i ove fore, koje zaista i dosade posle nekoliko strana, prijaju. A zasto? Zato sto kad se izgubi i poslednja nada da ce se prica smisleno zavrsiti, dolazi do obrta koji je uspeo da kod mene izmami cak i jedan osmejak. Maleni, malecki, mikroskop bi trebao da se upotrebi, ali bi se video da se moja usna, tj. njen krajicak pomerio malkice u stranu cineci taj mali osmeh. Ah, radosti!4. Prazno pismo. Jos jedna prica bez smisla kroz njen veci deo, da bi samo objasnjenje bilo banalno. Mrs' bre stoko.
Papovac Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 u darkwoodu se da pazariti kordejev 'vam' (sa groznim koloritom na insistiranje samog autora)...za sajam marketprint izbacuje crno belog vama.
kim_philby Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 za sajam marketprint izbacuje crno belog vama.do jaja! kolor vama sam kupio na poklon drugaru koji se bas lozi na kordeja a ovo cu pazariti sebi.
Њујоркер Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 Zavrsih sa ovosezonskim iscitavanjem stripova, nema vise... Do sledece masovne kupovine (ako Bog da tamo oko Nove). A sta sam ja to ostavio za kraj? Relativno uspesniji od dva PIBDa. Radnja se odvija godinu dana pre objavljivanja Specijalne teorije relativnosti, ima akcije i zanimljivih (meni neznanih) istorijskih cinjenica, kao i par brljotina (da se Titel (misspelled sa r na kraju) nalazi u Srbiji, a ne zapravo u AU), no nesto ipak tu fali... Nema klimaksa, mlaki zavrsetak. Moglo je i bolje. No, citljivo je, stavise i nadasve.U PIBDovoj verziji Pada kuce Aserovih sve sto vredi je atmosfera, ona prava, Poovska, teskobna. A sama prica je buckuris vise njih: krece od smrti Paracelzusa, pa se prelazi na Frankenstajna, Gavrana, Pad kuce Aserovih, Herberta Vesta Reanimatora, a moze biti da sam jos nesto ispustio. Kudos na trudu da se sve to uklopi u jednu pricu koja ima glavu i rep i koja se uklapa u MM kontinuum (ovo je prikvel za regularnog MM Frankenstajn 1986), ali osim tog truda oko kontinuuma i atmosfere, ostalo ne vredi ni po lule duvana. Jedna od najlosijih PIBDova do sada.Ali, ako smo u proslosti navikli da u PIBD citamo dobre price, u Almanasima nismo, tako da nije iznenadjenje kada kazemo da od dve price nijedna ne vredi. Prva, Bezvremeno ostrvo je pateticni Kastelijev pokusaj da na malkice drugaciji nacin napise ponovo Blago kapetana Kida, kojeg smo citali u izdanju VCa. I ne, nemojte se zavaravati sa Eserovskim elementima na naslovnoj strani, od Esera ni traga ni glasa, a naslovna je samo referenca na staru epizodu (specijal: Eserov svet, u kome se pored Martija i Jave pojavljuje (najnoviji) Endzijev decko) i povratak tog davno zaboravljenog perifernog lika. Inace, ova epizoda je i sama specijalna, i pisana je zapravo samo za ovu priliku (bar mi se sam kraj malkice dopao), jer je rec o #100 edicije Almanasi. No, i duhovit kraj nije mogao da izvuce nimalo bolje misljenje o nepotrebnosti ove budalaste epizode.Volim istoriju, a englesko-burski ratovi su mi takodje dragi. No, nacin na koji je ova prica ispripovedana me je naterala na vrtoglavicu. Pomesani su brutalnost i zverstvo engleskih vojnika nad burima (oh, gle cuda) sa neobjavljenim delima Emilija Salgarija (autora Sandokana). I dok je zivot i delo Salgarija i tako tako, sve ostalo je nikako...2/3 stripa za 10ku, poslednja 1/3 za 1. To je jedina i pravicna ocena Horizonta dogadjaja. Naime, prica se desava unutar nekoliko dana od otvaranja novog akceleratora cestica u CERNu i one pomame o mini crnim rupama koje bi mogle da se pojave kao nusprodukt, je li. E pa, one su se pojavile (ali su i trebale da nestanu unutra nekoliko milisekundi), no jedna je opstala i... Marti i Dijana izlaze sa Brodvejske predstave, crnac koga patrola juri gazi MMa, gde ovaj ispusta dusu na plocniku. Serz Orli drzi posmrtno slovo u V. Mjuzu 3, dok se za to vreme crna rupa siri. Najveci svetski mozgovi se regrtuju u Drugde da pokusaju da spasu sto se spasiti da, salje se Satl na obliznje asteroide po nekakve materijale koji imaju zanimljiva svojstva koja bi mozda mogla da zaustave crnu rupu. Za to vreme, ozonski omotac je nestao, IC zracenje polako zagreva Zemlju, koja polako postaje pustinja, Njujork zapljuskuje ogroman talas sa Atlantika jer su se otopili gleceri, prestaju da rade mobilni, tv takodje jer releji ne emituju zracenje. Apokalipsa svuda. Na samom kraju, zaglavljeni u liftu Tauer i Dijana zajedno povlace rucne i idu u smrt. A Satl koji je u medjvremenu nasao sta je trazio, vraca se na Zemlju, da spreci sirenje crne rupe. Zemlju, koja je sada sama postala crna rupa! ... Marti i Orli sa svojim svemocnim murcadnama ulaze u CERN, suocavaju se sa crnom rupom, Z-ZZAP, Z-ZZAP i FUP, ode crna rupa na groblje crnih rupa. Zemlja je spasena oruzjem iz proslosti (da, objasnjnje je da na crnu rupu ne deluju savremena naoruzanja, ali bi neka preostala oruzja iz neke druge epohe mogla da upale, jer rupa titra po prostor-vremenu). I ovde imamo slican problem, kao i u prethodnoj epizodi. Sve je manje vise ok, do samog kraja. Naime, epizoda je posvecena Zveri iz Zevodana, tajanstvenoj zveri koja je klala po Francuskoj u XVIII veku, ali eto odjedared je pocela i na severu Kanade sad u nase doba. Marti odlazi do Montreala i lokalne tv (koja saradjuje sa njegovom abc) da ucestvuje do zla boga dosadnom tv forumu, da bi ga iznenada sacekao tamo niko drugi do Kris Tauer i uputio na sever da istrazi malo detaljnije sta se to zbiva. Na kraju, ispalo je da je jedan ocigledno poremeceni naucnik (kojeg su svi ismejavali celog veka i izbacili iz naucne zajednice), hteo posto poto da dokaze svoju teoriju o zveri iz Zevodana, tako sto ju je samo gajio. Rec je o nesrecnom vuku na sedativima! Bar je tom idijotu dosla glave, ako nista drugo...E, ovo je vec nesto drugo! Konacno prica koja ima sve sto jedna MM prica treba da ima. I misterije koje treba istraziti i malo poznate istorijske cinjenice i romansa na vidiku (?!?) Uglavnom, Marti nam je ponovo u Rimu, gde se susrece sa svojom starom poznanicom komesarom policije Nadijom De Paskali, jer je jedan njegov kontakt nadjen mrtav. U igru se uplicu neki likovi koji traze neke predmete a to opet ima neke veze sa predvidjanjem buducnosti, pa se upoznajemo sa Nostradamusom i Josifom, patrijarhom is Starog Zaveta, zapravo prvim biblijskim prorokom. Uglavnim, misterija se resi na zadovoljavajuci nacin, a ono sto ostaje kao pitanje je sta Morales muti tu sa Paskalijevom i Martijem. Sta god da muti, ispada jako simpaticno. Hoce li stara i matora drtina konacno nesto da povali sa strane??? Ne, nece u ovoj epizodi. Ali ostaje stosta tu otvoreno...U nastavku je Marti svartio do Vencije, ali to sam vec ranije komentarisao.I za kraj, nesto sto bas nisam citao Krajickom oka... U rangu sa prethodnom, Rekanjo se na jedan zanimljiv nacin bavi vanzemlajcima, iz naftalina vadi von Eriksena, koji se ovde bogami seta tankom linijom izmedju dobra i zla. Naime, grupa naucnika nalazi nacin kako da prodre u deo spektra (tzv. superspektar) koji je ljudskim bicima nedostupan, a njega nastanjuju vanzemaljska bica koja su poput senki (Marti nam usput pripoveda i pripovetku o Peteru Slemilu koji je prodao svoju senku za cup zlatnika), koja su u principu mirna kada zive u svojoj dimenziji, ali podivljaju kad udju u ovu nasu. Na kraju, iz sve te zavrzlame upravo nas vadi pomenuti Slemil, a nevaljalci (inace Eriksonovi saradnici) bivaju kaznjeni. Fino.
kim_philby Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=ql4oZtLruFE&feature=player_embedded
luba Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 nije namerno posle ovog tvog posta, ali moram da podelim novog sueprheroja.moram da vidim to cudo
Roger Sanchez Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 nije namerno posle ovog tvog posta, ali moram da podelim novog sueprheroja.moram da vidim to cudo JOoj čitao sam nedavno negdje o njemu a ne mogu se sjetit gdje! Daring Fireballs?
kim_philby Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 (edited) JOoj čitao sam nedavno negdje o njemu a ne mogu se sjetit gdje! Daring Fireballs? cuti ti!edit: pre par godina je bilo i ovo. Edited September 21, 2011 by kim_philby
luba Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 JOoj čitao sam nedavno negdje o njemu a ne mogu se sjetit gdje! Daring Fireballs?ja kod mog alter ega arijane al mi nekako bilo sladje da postavim original.obratiti paznju i na foreskin man izdanje.
Recommended Posts