Jump to content
IGNORED

Prehrambena YU nostalgija

FranziskaKafka

Recommended Posts

Posted

bosanski lokum :heart:savrsen za uz hanku paldum

Posted
Kraj sedamdesetih i najranije detinjstvo... Slatkiš koji su mi kupovali u Krašovoj Bombonjeri ( mislim da ga nije proizvodio Kraš nego je bio uvoz). Posle ga nigde više nisam mogla videti do skora, a nisam znala ni kako se zove. Pre godinu-dve, našla sam ga u prodavnici na Crvenom krstu( uvoz iz Danske), kupila nekoliko puta, pa ga više nije bilo. Kopajući po internetu našla sam o čemu se radi- Chocolate-coated marshmallow treats. Nema ukus ni kao mančmelou ( onaj iz Crvenke), niti kao indijaner, već je mnogo lepši.Izgledao je ovako, ali je imao i kokosovo brasno preko čokolade.632px-Schaumkuss-1.jpgAko ga je neko video u Beogradu, neka javi.
ovo je veoma popularno u .dei prodaje se kao:http://de.wikipedia.org/wiki/Schokokussako imas tamo nekog, nek ti donese, nemci ga jedu na tonemeni je preslatko, probao i eliminisao iz ishrane
Posted
Često ga ima u Merkatoru
Hvala!
meni je preslatko, probao i eliminisao iz ishrane
U pravu si, preslatko je, ali ponekad može da se pojede.
Posted
bosanski lokum :heart:savrsen za uz hanku paldum
Upravo to jedem. Kupio veliku kutiju
Posted
ovo je veoma popularno u .dei prodaje se kao:http://de.wikipedia.org/wiki/Schokokussako imas tamo nekog, nek ti donese, nemci ga jedu na tonemeni je preslatko, probao i eliminisao iz ishrane
a poznato je medju nemcima i kao negerküsse (ovo neger = nigger)
Posted
a poznato je medju nemcima i kao negerküsse (ovo neger = nigger)
phiii, ljubio sam crnca! fuuuj :fashisto: ;)(nisam znao za ovaj detalj)
Posted (edited)
phiii, ljubio sam crnca! fuuuj :fashisto: ;)(nisam znao za ovaj detalj)
Ne sekiraj se, ja sam pročitala da ga ponegde zovu "negress tits", a to ti već menja stvar :D . Nazivi za ovu čokoladnu pufnu su različiti i baš zbog ovih negro- i nigger- prefiksa, predmet rasprave i smišljanja novih, manje agresivnih imena. Edited by halloween
Posted
A šta ima loše u crncima?
ja se zalio nisam ni na sadrzaj ni na konotaciju, samo sam hteo da dopunim informaciju!
Posted
ja se zalio nisam ni na sadrzaj ni na konotaciju, samo sam hteo da dopunim informaciju!
I ja isto takođe.Ne sumnjam da ovde nema rasista, to je zaista prevaziđen način razmišljanja. Da podsetim, nigger i negro su uvredljivi nazivi za Crnce. Zbog toga je svojevremeno dignuta hajka na Pionirove Negro bombone u USA. Nisam upoznata koje je razmere imala. http://www.badrecordcovers.com/?p=255
Posted

Desert Lasta, Capljina, BiH, ima da se kupi.Ratluk, sa ruzom. Ide i bez Hanke Paldum. Da nemam diabetes, jeo bih kilo dnevno.Moto keks, onaj sa rupicom u sredini.Kiki bombone, ali one stare. Ove nove neopravdano nose to ime.I naravno eurokrem koji proizvodi Agroplod iz Resena, Makedonija...

Posted

Ulazim juce u obliznju libansku prodavnicu, kad ono Vegeta. Prepoznatljivo pakovanje, i zastitni simbol je tu - nasmejani kuvar brka. Pogledam malo teglicu, kad ono made in Croatia. Slabo ima nase robe, uglavnom je hrvatska i makedonska.

Posted

Vegeta je uvek bila hrvatski proizvod. Podravka.Bondi zvake. kvadratnog oblika sa zaobljenim uglovima, izgledale su kao jastuci, i imale neki lepljivi fil. omot je bio neke teget nijanse. vreme kada si od "porodicnih" sladoleda mogao da kupis samo jagoda/vanila i cokolada/vanila kombinaciju u okruglim belim plasticnim kutijama. Pekabela. koliko me secanje sluzi, bili su super ukusa, i mnogo bolji nego ova danasnja s..nja sa cokoladnim mrvama i slicnim bezvezarijama.

Posted

Shock žvake, nisu naše, ali su trademark za doba mog ranog osnovnog školovanja, tj. period tamo negde od inflacije do početka ovog milenijuma. Bile su odmah napred na prvom rafu u svim prodavnicama, na svim kioscima i u svakoj "odmah do škole" knjižari... Karakteriše ih snažan kiseo-gorak nalet tečnosti iz unutrašnjeg dela žvake kada prvi put zagrizete, hence the name. Postojale su i verzije koje boje jezik. Vraćale su se umesto kusura. Bile su pakovane u kesice veličine palca, raznih boja (zelene, roze, žute). Nisam ih video par godina (doduše, nije ni kao da sam ih tražio).Evo i prateći link: Center Shock