Jump to content
IGNORED

NOVI SAD

melankolic

Recommended Posts

Posted

6 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Али чекај, они хоће да реше своје проблеме, што је сасвим легитимно и не занимају их шири проблеми друштва, што је такође потпуно легитимно.

Али ако њих не занимају моји проблеми, што би мене занимали њихови? Говорим као појединац, не као припадник политичле странке. 

Узгред, ако траже тржишну привреду, онда не могу да траже овакве или онакве цене. Што је опет ок, нису ни први ни последњи који траже тако нешто. Е сада да ли то мени одговара или не, само од тога зависи да ли ћу их подржати. Нпр. ако мени више одговарај јефтина храна из увоза, зашто бих их подржао? 

Ја их не осуђујем, гледају људи своја посла и своје проблеме. Али онда је разумно за очекивати да и други гледају своја посла и не баве се њима...

Bojim se da ne bude malo prevelik zalogaj za poljoprivrednika iz Kucure da resava probleme advokata iz Beograda ili Novog Sada ili neke druge drustvene probleme.

Logicnije mi je da taj advokat iz BG pruzi podrsku poljoprivredeniku iz Kucure i kaze svaka cast, gurajte vi to vase. Mozda cemo nekad i mi nesto nase. Ali to je samo moje misljenje. Organizatori protesta su pozvali neformalno sve ljude koji zele da ih podrze da im se pridruze. Ko hoce otici ce, ko nece ne mora. To kakve bi posledice ti imao u slucaju propasti domace poljoprivrede ne bih nagadjao i nadam se da necemo ni saznati.

Sto se tice cene primarnih poljoprivrednih proizvoda - konkretno psenice: uveli su zabranu izvoza, ostali su viskovi, stigla je nova ovogodisnja psenica i dosli smo u situaciju da psenice ima vise nego sto nam treba. Kada je bila 50 din/kg nije je bilo moguce izvesti/prodati. Sada se prodaje po 35 din. Trgovci su izgubili kontakte, prodaja ide teze etc.

Sada traze konkretnu cenu za suncokret zato sto je kod suncokreta specifican nacin trgovine, da ne kazem monopol uljare. Izadju sa cenom koja njima padne na pamet i poljoprivrednik nema izbora jer suncokret nije roba koju je moguce skladistiti. Drzava je zabranila izvoz ulja i time poremetila odnos proizvedenog i potrosenog (viskovi). Zahtev je da drzava nadomesti tu razliku u ceni koju uljare nece da plate s obzirom da kolicine nisu izvezene. S tim u vezi mislim da je tebi kao gradjaninu svejedno koliko ce kostati suncokret. Litar ulja je 200 din. Jos nismo dosli u taj stadijum da uvozimo suncokretovo ulje po jeftinijoj ceni od domaceg (sto ne znaci da necemo). 

Posto vidim da trazis neku ekonomsku logiku za sebe kao gradjanina i plasis se da ti poljoprivrednici ne napakoste dacu ti jedan primer vezano bas za suncokret. 

Cena proslogodisnjeg roda suncokreta bila je 60 din/kg. Uljare od tako kupljene sirovine imaju dva proizvoda: ulje koje prodaju po 200 din/l i suncokretovu sacmu (ostatak od sirovine, koju opet prodaju poljoprivrednicima za ishranu zivotinja) koju prodaju po 60 din/kg. E sad ako ti mislis da ce tebe kao gradjana ugroziti poskupljenje primarnog proizvoda, dok si ovako blazen u cenovnom raju, ok.. :)

• +1 6
Posted
1 minute ago, ZSNj said:

Bojim se da ne bude malo prevelik zalogaj za poljoprivrednika iz Kucure da resava probleme advokata iz Beograda ili Novog Sada ili neke druge drustvene probleme.

Logicnije mi je da taj advokat iz BG pruzi podrsku poljoprivredeniku iz Kucure i kaze svaka cast, gurajte vi to vase. Mozda cemo nekad i mi nesto nase. Ali to je samo moje misljenje. Organizatori protesta su pozvali neformalno sve ljude koji zele da ih podrze da im se pridruze. Ko hoce otici ce, ko nece ne mora. To kakve bi posledice ti imao u slucaju propasti domace poljoprivrede ne bih nagadjao i nadam se da necemo ni saznati.

Sto se tice cene primarnih poljoprivrednih proizvoda - konkretno psenice: uveli su zabranu izvoza, ostali su viskovi, stigla je nova ovogodisnja psenica i dosli smo u situaciju da psenice ima vise nego sto nam treba. Kada je bila 50 din/kg nije je bilo moguce izvesti/prodati. Sada se prodaje po 35 din. Trgovci su izgubili kontakte, prodaja ide teze etc.

Sada traze konkretnu cenu za suncokret zato sto je kod suncokreta specifican nacin trgovine, da ne kazem monopol uljare. Izadju sa cenom koja njima padne na pamet i poljoprivrednik nema izbora jer suncokret nije roba koju je moguce skladistiti. Drzava je zabranila izvoz ulja i time poremetila odnos proizvedenog i potrosenog (viskovi). Zahtev je da drzava nadomesti tu razliku u ceni koju uljare nece da plate s obzirom da kolicine nisu izvezene. S tim u vezi mislim da je tebi kao gradjaninu svejedno koliko ce kostati suncokret. Litar ulja je 200 din. Jos nismo dosli u taj stadijum da uvozimo suncokretovo ulje po jeftinijoj ceni od domaceg (sto ne znaci da necemo). 

Posto vidim da trazis neku ekonomsku logiku za sebe kao gradjanina i plasis se da ti poljoprivrednici ne napakoste dacu ti jedan primer vezano bas za suncokret. 

Cena proslogodisnjeg roda suncokreta bila je 60 din/kg. Uljare od tako kupljene sirovine imaju dva proizvoda: ulje koje prodaju po 200 din/l i suncokretovu sacmu (ostatak od sirovine, koju opet prodaju poljoprivrednicima za ishranu zivotinja) koju prodaju po 60 din/kg. E sad ako ti mislis da ce tebe kao gradjana ugroziti poskupljenje primarnog proizvoda, dok si ovako blazen u cenovnom raju, ok.. :)

Ако су из Куцуре одмах су ми сумњиви :)

Ово око појефтињења или поскупљења сам навео само као пример. Буквално не знам ништа о сунцокрету, а уље и не користим из здравствених разлога па и не знам цену...

Ти си увео економску логику јер си објашњавао њихове разлоге са економског становишта. Економско становиште је рачуница - нешто може мени да се исплати а некоме другоме не, и са те стране могу да рачунам да ли се мени њихови ставови исплате или не. Наравно може да се уведе и дугорочна рачуница у причу - може то што они заговарају на краћи рок да ми штети али на дужи рок да ми користи. Све ми је то јасно.

Ја опет мислим да парцијални протести којима се решавају појединачни проблеми појачавају и продужују овај режим и тако на дужи рок штете свима. Што се мене тиче, чисто економски гледано, мени садашње стање и не смета превише - има неког раста, неке паре се ваљају и преливају се до мене и тако то. Ако не дигну драстично порезе ја сам ок. Ако дигну, побуниће се адвокати (можда) то ће се нивелисати и биће ок. 

Ја, опет, бирам да буним против режима - јавно стављајући своје име тамо и овамо не неке листе и спискове, повезују ме са странкама јер и јесам у њој, пљују и вређају. А опет, не смета ми то, ја то радим првенствено због себе јер се тако боље осећам ја лично и мислим да ће и мени бити боље ако друштво и држава дугорочно буду уређенији и праведнији.  Тако да ако ме они неће и ограђују се од моје подршке, шта ћу им ја.

• +1 1
Posted

Sve ok. U prvom postu si govorio kao pojedinac, sad kao pripadnik politicke stranke. Kao sto sam i rekao, koliko sam ja upucen ogradili su se od politickih stranaka, tako da im ti kao clan neke politicke stranke uopste nisi potreban. Kao gradjanin koji bi se solidarisao jesi pozeljan, ali bez ikakvog pritiska ili obaveza.

Moj prvi post je bio odgovor na potcenjivacki upis "eto dosli da traze milost od gospodara, pa ce da mu ljube skute kad dobiju" koji nisam mogao da ignorisem. 

Posted
2 minutes ago, ZSNj said:

Sve ok. U prvom postu si govorio kao pojedinac, sad kao pripadnik politicke stranke. Kao sto sam i rekao, koliko sam ja upucen ogradili su se od politickih stranaka, tako da im ti kao clan neke politicke stranke uopste nisi potreban. Kao gradjanin koji bi se solidarisao jesi pozeljan, ali bez ikakvog pritiska ili obaveza.

Moj prvi post je bio odgovor na potcenjivacki upis "eto dosli da traze milost od gospodara, pa ce da mu ljube skute kad dobiju" koji nisam mogao da ignorisem. 

To si me sad pogrešno protumačio. Apsolutno to ne bih rekao za poljoprivrednike. Pre bih to npr. rekao za advokate koji štrajkuju da im se smanje porezi ili ove što traže da se ponovo promeni stav VSS. Te ljude je njihova legitimna muka naterala na protest, tako da potcenjivačkog stava nije bilo.

Posted
3 minutes ago, Hamlet Strašni said:

To si me sad pogrešno protumačio. Apsolutno to ne bih rekao za poljoprivrednike. Pre bih to npr. rekao za advokate koji štrajkuju da im se smanje porezi ili ove što traže da se ponovo promeni stav VSS. Te ljude je njihova legitimna muka naterala na protest, tako da potcenjivačkog stava nije bilo.

Ma nisi ti mene dobro shvatio. Napisao sam "moj prvi post" misleci na onaj u kome odgovaram na Jamesov

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, Plajvi said:

Kakva je prica s djubrivom? Poljoprivrednike unistilo gasenje Azotare i to sto sad mora da se uvozi?

Nisam siguran da sam dovoljno kompetentan da odgovorim na ovo. Cinjenica je da je cena vestackog djubriva otisla u nebesa zajedno sa cenom gasa. Gas je osnovni energent pri proizvodnji djubriva. Nasa poljoprivreda se vec odavno snabdeva uglavnom uvoznim djubrivom (rusija, madjarska, kutina), to malo sto se proizvede kod nas uglavnom ide za izvoz.

Azotno djubrivo UREA je pocetkom prosle godine kostala oko 40 din/kg a pocetkom ove 120 din/kg.

Zapravo, evo i jedne slike sa protesta pa kome smeta neka preskoci :)

IMG-c1e9cdb90bc42d45db39e7a08065c97b-V.thumb.jpg.652b4b41c51dc2f918c7829c91d94f76.jpg

Edited by ZSNj
  • +1 4
Posted
1 hour ago, ZSNj said:

Polako sa tim kvalifikacijama. Ocigledno je da nemas pojma o cemu pricas, a donosis zakljucke veoma hrabro.

Koliko se nase drustvo zanima za poljoprivredu i probleme agrara dovoljno govori recimo i cinjenica da ovaj forum ima temu na svaku mogucu glupost koja coveku padne na pamet, ali vezano za poljoprivredu nema.

Protest nije politicki. Izjasnili su se da ne prihvataju podrsku bilo koje opozicione stranke, sto podrzavam. Izasli su ljudi koji imaju probleme godinama unazad ne bi li resili neke od njih i time poboljsali svoj polozaj. To nesto sto traze nije milostinja. Traze trzisnu privredu, cene njihovih proizvoda kao u okruzenju, subvencije kao u okruzenju, subvencionisane cene goriva slicno kao u okruzenju. Srpski poljoprivrednik treba da bude konkurentan evropskom iako nema ni priblizan polozaj kao evropski sto se tice subvencija.  A na kraju i ono sto proizvede uzmu mu po nizoj ceni od trzisne, jer su tako u mogucnosti. Zato su izasli.

Provereno znam da su organizatori ovog protesta apoliticni, da je ideja zdrava i da samo zele da se izbore za neke uslove koji se u drugim drzavama podrazumevaju.

Na kraju treba imati u vidu da su to poljoprivrednici. Nisu doktori, inzenjeri i filozofi. Treba ih podrzati i dati im kredita", a ne tako lako osudjivati iako se ne poznaje sustina problema.

Vidimo se kad sve prođe, jednostavno sam se nagledao i napodržavao ovakvih protesta koji se završe tako što par tih "vođa protesta" dobiju (čak i lično) nešto od vlasti i onda promijene ploču. Volio bih da griješim, prvi ću se bez problema posuti pepelom ako ne bude tako. 

Ovakvi protesti u suštini maltene nikad nisu politički, ali čim se oni pomjere sa razgovora sa resornim ministrom i eventualno premijerkom na "zna se ko u ovoj državi odlučuje, hoćemo sastanak sa Vučićem" i onda on dođe i ubere par jeftinih poena svojim deus ex machina manifestacijama, onda sve automatski prelazi u domen političkog, jer podriva osnove političkog sistema koji je kod nas navodno na papiru još uvijek na snazi. Naravno da je tim poljoprivrednicima bitno da im se problemi riješe i naravno da će u toj igri sa crnim đavolom sjesti za sto, i naravno da je igra tako namještena da je win-win situacija za Vučića, ali ne moram ja da aplaudiram tome što i oni navode vodu na vodenicu Vučiću. A dok ne skapiramo da nije problem u tome kolike su subvencije, pomoć, otkupne cijene ili protivgradne rakete, proširenje kanala već činjenica da smo regresirali u feudalizam, da se sve odluke donose na dvoru i da je sve poslije toga posljedica tog primarnog problema, pa se onda mora ići na poklonjenje kralju da bi on dao svoju milost, e do tad neće biti napretka. Kažem, ne moraju to poljoprivrednici da znaju, jebiga, oni su natjerani da budu pioni u toj igri, drugačije ne mogu, ali ja mogu da se ne složim sa tim. Ok, kao što rekoh, ovo sad iz mene progovara iskustvo od prethodnih protesta i trčim pred rudu, ako ovaj protest bude nešto drugo nemam ništa protiv da prvi kažem "drago mi je što sam bio u krivu". 

• +1 2
Posted (edited)
16 minutes ago, James Marshall said:

Vidimo se kad sve prođe, jednostavno sam se nagledao i napodržavao ovakvih protesta koji se završe tako što par tih "vođa protesta" dobiju (čak i lično) nešto od vlasti i onda promijene ploču. Volio bih da griješim, prvi ću se bez problema posuti pepelom ako ne bude tako. 

Ovakvi protesti u suštini maltene nikad nisu politički, ali čim se oni pomjere sa razgovora sa resornim ministrom i eventualno premijerkom na "zna se ko u ovoj državi odlučuje, hoćemo sastanak sa Vučićem" i onda on dođe i ubere par jeftinih poena svojim deus ex machina manifestacijama, onda sve automatski prelazi u domen političkog, jer podriva osnove političkog sistema koji je kod nas navodno na papiru još uvijek na snazi. Naravno da je tim poljoprivrednicima bitno da im se problemi riješe i naravno da će u toj igri sa crnim đavolom sjesti za sto, i naravno da je igra tako namještena da je win-win situacija za Vučića, ali ne moram ja da aplaudiram tome što i oni navode vodu na vodenicu Vučiću. A dok ne skapiramo da nije problem u tome kolike su subvencije, pomoć, otkupne cijene ili protivgradne rakete, proširenje kanala već činjenica da smo regresirali u feudalizam, da se sve odluke donose na dvoru i da je sve poslije toga posljedica tog primarnog problema, pa se onda mora ići na poklonjenje kralju da bi on dao svoju milost, e do tad neće biti napretka. Kažem, ne moraju to poljoprivrednici da znaju, jebiga, oni su natjerani da budu pioni u toj igri, drugačije ne mogu, ali ja mogu da se ne složim sa tim. Ok, kao što rekoh, ovo sad iz mene progovara iskustvo od prethodnih protesta i trčim pred rudu, ako ovaj protest bude nešto drugo nemam ništa protiv da prvi kažem "drago mi je što sam bio u krivu". 

Nažalost, ja sam veći pesimista nego ti. Mislim da će se ovi protesti završiti a da čak neće ni "vođe" dobiti ništa. :) Jednostavno, količini muvarenja, spinovanja, laganja, obećavanja kojom je ova žgadija tako dobro ovladala nisu dorasli ni mnogo ozbiljni igrači od obične šake poljoprivrednika.

Udruženje koje je pokrenulo ove proteste je "staro" mesec dana. Jednog predsednika su već smenili i izbacili iz udruženja. Nedimovićev trojanac. To govori o tome koliko su naivni. Ovo je odgovor na prvi pasus. Sve ostalo se slažem, ali jbg niti su za to krivi poljoprivrednici niti imaju instrumente i kapacitet da to (sami) promene.

Edited by ZSNj
Posted
1 minute ago, ZSNj said:

Nažalost, ja sam veći pesimista nego ti. Mislim da će se ovi protesti završiti a da čak neće ni "vođe" dobiti ništa. Jednostavno, količini muvarenja, spinovanja, laganja, obećavanja kojom je ova žgadija tako dobro ovladala nisu dorasli ni mnogo ozbiljni igrači od obične šake poljoprivrednika.

Udruženje koje je pokrenulo ove proteste je "staro" mesec dana. Jednog predsednika su već smenili i izbacili iz udruženja. Nedimovićev trojanac. To govori o tome koliko su naivni. Ovo je odgovor na prvi pasus. Sve ostalo se slažem, ali jbg niti su za to krivi poljoprivrednici niti imaju instrumente i kapacitet da to (sami) promene.

Slažem se sve, i realno malo koga jebu kao poljoprivrednike, čak sam imao neku suludu nadu da će zbog situacije u Ukrajini i uviđanja činjenice da svaka država mora da zadrži makar tu vrstu nezavisnosti da ne zavisi za osnovne životne namirnice od uvoza malo da pogledaju tu branšu i pomognu, ali ne, oni i dalje idu na potpuno razjebavanje svega, ukrupnjavanje, kartelizaciju, prodaju strancima naših poljoprivrednih resursa, jebote, ovdje kamen na kamenu neće ostati ni od tih bazičnih stvari koje su preživjele i ratove i sankcije i Slobu i privatizacije i sve. I prije toga i Turke i Austrougare, sve će preživjeti, samo neće ove sad. Užas. 

• +1 5
Posted (edited)

Da vidimo, prica se da bi protest mogao da se prosiri, da ne kazem, radikalizuje.
Takodje, interesantno je videti da trenutno postoji odredjeni sentiment i razumevanje gradjana NS-a konkretno. Makar sam ja takvog utiska.
Vecina ljudi je u fazonu - "e, ako neko treba ovo da radi onda su to seljaci". Mali mi je uzorak tbh, ne iskljucujem mogucnost da krene neki kontraprotest sa 250 dzipova i sinhronizovanim pustanjem jale i bube, da im pokazu da su nebitni
Nadam se da ce uspeti da pre svega ostanu apoliticni i dosledni u predstavljanju sebe i svojih a ne drugih, ispolitiziranih ciljeva.

Edited by lord_s
  • +1 1
Posted
14 hours ago, lord_s said:

Nadam se da ce uspeti da pre svega ostanu apoliticni i dosledni u predstavljanju sebe i svojih a ne drugih, ispolitiziranih ciljeva.

Kako da bude apolitičan protest, a da se širi i radikalizuje? Ako se širi, znači da bi uključivao i neke druge grupe sa svojim interesima, a to mi već liči na debelu politiku. Ako se vlast oseti ugroženom i popusti zbog protesta, onda je politički.

A ako apolitičnost znači da ne prozivaju Vučića, eventualno neke oko njega i samo traže povoljnije gorivo, subvencije itd. onda neće biti problema, dobiće na kraju šupalj nos do očiju, kao i na svim dosadašnjim bunama ovog tipa. 

Autor ovog posta dolazi iz porodice poljoprivrednika, vadio je krompir, plevio bašte, okopavao, vozio traktor sa deset godina i odškolovan je profitom od uzgoja prasića i proizvodnje domaćeg sira.

• +1 2
Posted
22 minutes ago, Zabalujev said:

Autor ovog posta dolazi iz porodice poljoprivrednika, vadio je krompir, plevio bašte, okopavao, vozio traktor sa deset godina i odškolovan je profitom od uzgoja prasića i proizvodnje domaćeg sira.

Sve slično, a uz to sam i brao paradajiz, što je uz okopavanje kukuruza ostavilo dubok trag na meni... :(

Odškolovan sam od kukuruza, soje i žita... :)

• +1 1
Posted (edited)

Odskolovan sam od uzgajanja crvene paprike 'slonovo uvo' i kupusa. Jos uvek leti prenosim cevi za navodnjavanje, sada samo u basti iza kuce.

Samo ne znam sta se ovim dokazuje.

edit - mislim, zasto se protest ne bi mogao prosiriti a ipak da koliko-toliko ostane apolitizovan? Sve sto treba da urade je da u agendu svojih zahteva i spisak problema ne dozvole ikakve partijske apartcike da dodaju svoje 'po zelji' crtice, i ne dozvole im da se pojavljuju na okupljanjima.

I da, realan je ishod da ce svevisnji istrcati ispred Nedimovica i Brnabiceve i pronaci nacin da 'spasi' poljoprivrednike. 

Edited by lord_s
Posted (edited)

Odškolovao sam sebe od 2 razreda srednje, slaba vajda od poljoprivrede iz mlavskog kraja.

esid: doduše. okopavao sam kukuruz, kupio šljive, plastio seno i terao volovsku zapregu, al ništa od toga nije otišlo u fond za obrazovanje Manijaka :sad:

Edited by Filozof manijak
  • Tužno 1