Duci Simonovic Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 (edited) X 2 Edited September 3, 2012 by Duci Simonovic Link to comment
slepa živana Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 [/img]suveniri sa letovanja, cekam da se skroji njihov novi dom pa da vidimo jesul pederiske il ce biti i rasplodjavanja ovih simpa reptilaa šta su ti to? Link to comment
Tale Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 (edited) Ne vidim dobro koja vrsta gekona je u pitanju, daj neku bolju fotku.Velikom broju gekona odgovara peščana podloga, možeš uzeti obični rečni pesak granulacije 1-3mm.Bilo bi dobro da što pre utvrdiš koja je tačno vrsta, pa da vidimo šta im sve treba od uslova.Neki gekone treba ponekad prskati vodom, neke ne, nekima čisti pesak za podlogu, nekima dodati malo treseta.. Edited September 3, 2012 by CTale Link to comment
Duci Simonovic Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 gusteri zivka, gusteri, tacnije fan foot gekon, donija gi iz egipat, cekam nekog znalca da se vrne sa godisnjeg da me posavetuje sve Link to comment
slepa živana Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 gusteri zivka, gusteri, tacnije fan foot gekon, donija gi iz egipat, cekam nekog znalca da se vrne sa godisnjeg da me posavetuje svesad su simpatični, nemoj samo da izrastu u neke krokodile Link to comment
Tale Posted September 3, 2012 Share Posted September 3, 2012 gusteri zivka, gusteri, tacnije fan foot gekon, donija gi iz egipat, cekam nekog znalca da se vrne sa godisnjeg da me posavetuje sveEvo osnovnih informacija, znalac neka doda:Poreklo : Egipat, Sudan, Sirija, Jordan.Stanište : Suvi, kameniti predeli.Ponašanje : Ova vrsta gekona nije za uzimanje u ruke, mnogo su plašljivi ukoliko ih dirate. Brzi su i pošto se penju po glatkim površinama lako mogu da vam pobegnu. To je vrsta gekona za posmatranje. Jako su zanimljivi kada love jer se brzo kreću i skaču na plen sa vertikalnih površina.Terarijum : Minimalne dimenzije terarijuma za jednog odraslog su negde 30x30x40cm,za par je dovoljno 35x35x45cm. Arborealni terarijum je pogodniji, znači da je bitna visina jer se često penju po vertikalnim površinama. Ugalvnom se prave klizna vrata napred i gornja strana je poklopac koji se može skinuti. Podloga : Nekoliko vrsta podloga je moguće koristiti. Neki koriste novine, papir ili čak pločasto kamenje, mada ja preferiram sitni fini pesak. Mislim da je to najbolje i najprirodnije za ovu vrstu guštera. Iako retko borave na tlu, treba paziti da pesak ne bude jako sitan i da se praši kada prolazite rukom kroz njega, jer to može da smeta vremenom životinjama ako im se skupi oko očiju i u disajnim kanalima.Temperatura : Trebalo bi napraviti temperaturni gradijent, tako što ćete zagrevati samo jedan deo terarijuma sijalicom. Temperatura na toplijem delu, ispod sijalice, treba da bude oko 35 stepeni, dok u hladnijem delu može da bude 20-25 stepeni, pa i niže. Uvek koristiti spot sijalicu, ona ima koncentrisan snop svetlosti i greje neposredno ispod.Osvetljenje : Pošto je ovo noćna vrsta guštera nije potrebno UV zračenje, ali vole da se sunčaju pod običnom, tj. spot sijalicom, tako da se uglavnom tako i greju. To im je ujedno i svo neophodno osvetljenje.Vlažnost vazduha : S' obzirom da potiču iz suvih predela nije im neophodna visoka vlažnost vazduha. Svu potrebnu vlagu dobijaju orošavanjem 2-3 puta nedeljno. Kada se presvlače možete malo više orošavati tih dan dva, kako bi im pomogli oko presvlačenja.Voda : Ne moraju imati uvek dostupnu posudu sa vodom. Piju vodu preko kapljica posle orošavanja, a može se koristiti mala posudica sa vodom ne preterano duboka. Deo vode uzimaju i iz insekata kojima se hrane.Ishrana : "Fan - foot" gekon spada u karnivore i hrani se isključivo insektima. Jedu kao mali male tenebrije, male lateralise, cvrčke pa čak i male dubije. Kako rastu povećava se i veličina plena. Kao odrasli mogu da jedu srednje i skoro odrasle lateralise i odrasle larve tenebrija i male fobase do 2cm.Razmnožavanje, inkubacija i briga o mladuncima : Nakon parenja, posle 3-4 nedelje ženka lepi jaja na pogodno mesto, jaja se ne smeju vaditi tj. odlepljivati nego treba sa tim predmetom da se stave u inkubator. Ako je neki materijal ili drvo možete da ga slomite ili isečete tako da samo oko jajeta ostavite par cm i ubacite komad sa jajima u inkubator. Inkubiraju se na 28 stepeni i inkubacija traje oko 50-60 dana. Nisam ih nikada razmnožio, tako da nemam konkretne informacije iz prve ruke.Izvor: http://www.nsexotics.net/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=58 Link to comment
Duci Simonovic Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 (edited) E a bas su dobri, ubacio sam neko drvce, kamen I dunavsku skoljku, ovaj veci se vere po svemu, skace sa kamena na skoljku, pa leskari naglavacke na drvetu, preksinoc ubacio bubicu koja ko luda trcala po terarijumu, a ovaj je osmatra sa skoljke, sidje u zasedu pa sa prednjim rukama je umiri pa cap. Da mi neko rekao pre ma dve nedelje da cu imati gustere....Izostavio jos da su ovi gekoni providni, kroz rozikastu kozu se vide organi, mozak...odlicno Edited September 4, 2012 by Duci Simonovic Link to comment
Tale Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 :)Je l' se ovaj drugi oporavlja? Link to comment
Duci Simonovic Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Ne, preplasen je, I nije jeo nista, danas cu naci male bubice za njega pa cemo videti, moram saznati sto pre da nije takav mozda zbog ovog drugog, ako jes moracu ih razdvajati. Sibnucu neke fotke kad ih uvatim u dobroj pozi. Link to comment
Tale Posted September 4, 2012 Share Posted September 4, 2012 Možda je teže podneo put.Ne znam kako si ih nabavio, i ne zanima me, ali treba da proveriš i da nije malo bolešljiv. Svakako bi bilo dobro da ga malo izoluješ od ovog prvog, da zaštitiš oba dok se ne unormali. Link to comment
Frank Pembleton Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Ne, preplasen je, I nije jeo nista, danas cu naci male bubice za njega pa cemo videti, moram saznati sto pre da nije takav mozda zbog ovog drugog, ako jes moracu ih razdvajati. Sibnucu neke fotke kad ih uvatim u dobroj pozi.Samo se ti hvali, kad ti banu ovi u vezi groznice Zapadnog Nilatm... Link to comment
sherman Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Duci, jel si dao imena malim retardima? Link to comment
Duci Simonovic Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 Jos uvek ne znam, kad saznam spol videcu, a opet mi nekako glupavo gusterima da dam imena, nego jel ima kod vas u borci leptirica? Da mi navatas malo, to vole da jedu. Link to comment
maheem Posted September 6, 2012 Share Posted September 6, 2012 nek jedan bude Krang a drugi Krangovo Telo :Dodlični su! Link to comment
lostfanforever Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 kakva fenomenalna macketinawubcina! Link to comment
Recommended Posts