morgana Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 (edited) e, hvala, to sam bas maloprije nasla, izgleda da ne trpi pretjerano tople prostorije zimi, nego voli oko 15C. ne znam da li mogu da ga drzim na balkonu, tu temperatura dosta varira.ili da ga stavim u predsoblje u narednih mjesec-dva, tu je hladnije. Edited February 4, 2011 by morgana
Indy Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 Mislim da je bolje hladnije (sve dok je >7C, sad izguglah), da se ne zbuni jadni kumkvat, da zna da je "zima".
morgana Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 super, hvala, drzacu ga na balkonu pa po potrebi unositi u sobu
halloween Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 Primio se pelcer hibiskusa koji gajim u kancelariji. Slikala sam ga, ali je jadnik mali i nezanimljiv. Čim procveta (očekujem to brzo, ubola sam u zemlju neki NPK u štapićima za cvetanje), staviću 2 fotografije- od pre i od posle. Izgleda da je dupli cvet.
Hippie Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 ova moja matora [5 godina stara] je cele zime vako bujno cvetala;
Baba Ji Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 (edited) nadam se da sam potrefio temu, treba mi pomoć sa rukolom i bosiljkom. Bosiljak mi je nekim čudom živ, valjda sam zapatio onaj višegodišnji ali imam par problema. listovi bliže korenu su svetli i otpadaju, na nekim listovima se pojavljuju rupice i tamne fleke, a deo stabljike koji izlazi iz zemlje je oštećen:da li neko prepoznaje simptome ili zna rešenje? pretpostavljam da su neke vaške u pitanju.još jedno pitanje: uzeo sam rukolu koja raste na vati i ne znam kako da je zalivam, da li da je presađujem, šta da radim? kod mene je 2 dana i već je počela da vene ali ispala je dok sam je donosio pa možda zbog toga. jel ima neko iskustva?evo fotka:hvala unapred. Edited March 3, 2011 by Baba Ji
Baba Ji Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 nemam ni crviće ni gliste, evo sad sam detaljno pretražio, pa valjda njih ne može biti kad je biljka unutra?
ivy Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 kako da ne....neka zemlja se pravi od glistinjaka,takoreći brdo kišnih u zemlji i djubrivu koje to jedu i na taj način je preradjuju pa se obično ta zemlja meša sa drugim vrstama i prodaje kao zemlja za cveće..e nažalost postoji mogućnost da u takvoj zemlji ostanu larve ili bebe gliste ako se ne pripremi dobro..
Baba Ji Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 hvala na edukaciji, ipak sam ja newbie u ovome ali i dalje ne vidim da se nešto mrda i migolji u zemlji. našao sam jedino neke čaure loptastog oblika, kad stisnem iscuri nešto kao voda, ne znam da li je to relevantan podatak..
ivy Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 e nisam ni ja nikakav znala,naprotiv.. samo mi palo na pamet jer si rekao da stabljika izlazi iz zemlje oštećena..ali nešto ti je napalo bosiljak,to je sigurno
halloween Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Koliko si često zalivao bosiljak? Meni ova oštećenja izgledaju kao od previše vode (opšte je pravilo- manje vode tokom zime).
Baba Ji Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 (edited) pa u početku sam ga zalivao možda jednom nedeljno kad primetim da se omlitavio, a u poslednje vreme recimo svaka 3-4 dana. Lepo sam rekao ženi da ne treba da se zaliva često a ona zapela "zalivaj samo"..Tek skoro sam primetio da je stabljika oštećena a listovi su već duže vreme takvi, može biti da je to, smanjiću mu zalivanje pa ćemo videti. Hvala na ideji Edited March 4, 2011 by Baba Ji
S.L. Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Ljudi, kad je pravo vreme da krene sadnja?Imam neke kale koje moraju da se razdvoje i presade, još neko cveće bih da izbacim iz sobe na terasu i hteo bih da nabavim jagode.Taman je otoplilo, a i pijac je pun tezgi sa cvećem, pa rekoh, da li je vreme da se sređuje terasa ili da se malo pričeka? :)
Recommended Posts