May 11May 11 odlično mi se pokazala kalcijumska prehrana za sobno biljeskupljajte ljuske od jaja i kad ih se dovoljno skupi tučkom ili mlinom pretvoriti u prah, odokativnom metodom pomešati sa vodom kojom se zaliva biljka i voila
May 16May 16 On 7. 5. 2026. at 12:09, bey said:^vaistinu procvetala mi tajger orhideja BBC NewsInside the secretive and lucrative world of orchid breedingIt can take a decade to bring a new orchid to market, so breeders keep their hi-tech processes secret.
May 17May 17 10 hours ago, jms_uk said:BBC NewsInside the secretive and lucrative world of orchid breedingIt can take a decade to bring a new orchid to market, so breeders keep their hi-tech processes secret.sve je biznis inače, prave tigraste orhideje (druga sorta) u prirodi su ogromne!moja je oncidium sorta (vrv neki hibrid) iz maxija mami sam poklonila isto jednu hibridnu dendrobiju, ovakvunisam kolekcionar orhideja inače, imam samo ovu tigrastu, jednu bebu što mi mama presadila (koja je sada isto procevtala) i imala sam bebu (keiki) te njene dendrobije, ali mi se osušilavolim sve cvetove, ali i biljke sa neobičnim listovima.od kaladijuma odlepim! Edited May 17May 17 by bey
May 17May 17 Pokušavam opet da gajim avokado, doduše samo biljku bez ambicije za voće :-). Dva su krenula baš lepo, jedan sam malo zabrljao i možda je pokojni, ali drugi je baš lep. Imam i treći koji je malo krenuo da raste (koren) i onda sam ga odmah stavio u zemlju da vidim da li tako bolje rastu nego kad su duže u vodi.Ovaj drugi ima nešto što još nisam video, dobio je nakon 10cm dva vrha iako ga nisam sekao. AI kaže da je fenomen koji se na engleskom zove cresting/fasciation, mutacija gde se stablo razvija kao traka. Druga opcija je da je imalo dva embriona što je isto moguće koji su se spojili i sad opet razdvojili. To je moguće, jer je seme proklijalo još u plodu. Stavio sam ga u vodu, koren je delovao mrtvo i nije rastao dalje, ali umesto da nastavi da raste vertikalno na dole kao inače, izbacio je 10-15 novih korena sa strane. To sam zaboravio da slikam.Ovi štapići što vire su šibice. Prethodno sam imao fatalne probleme uvek nakon godinu dana, jer ima onih mušica ne znam kako se zovu, koje navodno ležu jaja i onda larve grickaju korenje i ubiju biljku. Sumpor im navodno ne leži. Ipak, čuo sam u međuvremenu da grickaju samo koren koji je već truo, pa pazim malo više sad na vlagu.
May 17May 17 Stavio sam još neke u vodu, zanimljivo mi je ovo za koren koji je praktično odumro, ali onda počeo da raste sa strane. Jednom ću namerno da odsečem koren, možda krene da raste tako da strane opet, što bi moglo da bude bolje za biljku u saksiji.