Jump to content

Apple Macintosh

Featured Replies

MacBook je postao najbolja kupovina u cenovnom rangu od oko 1000€ izlaskom M serije procesora.

Windows laptopovi u tom cenovnom rangu obično imaju neku falinku, a ni Microsoft ne pomaže sa Windows 11.

U firmi koristimo Windows bukvalno jer moramo, određeni programi specifični za branšu rade samo na Windows-u, ali je svaki put otkrovenje uključiti MacBook kod kuće, baterija traje, nema prisilnog restartovanja.

Misliš na Macbook Air? Macbook nema za 1000e da znam.

3 hours ago, Eleniko said:

Misliš na Macbook Air? Macbook nema za 1000e da znam.

Air, naravno - on je jedini po toj ceni.

Macbook vise nema, samo Air i Pro.

Treba naglasiti da je kod nas skoro 150000 RSD zvaničnim kanalima prodaje :( .

pričali smo o airu M4, ima ga već u beogradu kod poznatih apple suspect dealera

1250e osnovna verzija 16/256 plus pdv ako idete preko firme i treba vam račun

edit - gledam i KP, tamo ga ima za 1140.

edit 2 - 1120

Edited by Eleniko

Ovde je kod Apple-a £999, ali ima da se kupi i za manje (£930).

Slicno kao to na KP.

PXL_20250329_190546344~2.jpg

So it begins...

On 24. 3. 2025. at 11:38, FOX river said:

MacBook je postao najbolja kupovina u cenovnom rangu od oko 1000€ izlaskom M serije procesora.

Windows laptopovi u tom cenovnom rangu obično imaju neku falinku, a ni Microsoft ne pomaže sa Windows 11.

U firmi koristimo Windows bukvalno jer moramo, određeni programi specifični za branšu rade samo na Windows-u, ali je svaki put otkrovenje uključiti MacBook kod kuće, baterija traje, nema prisilnog restartovanja.

Veze s vezom nema, kamoli s istinom. Problemi sa Mekom su što su MS aplikacije uvek osetno lošije nego na Win mašinama i što uvek, bez izuzetka moraš da napraviš korak više. Dobro dizajnirani, vrhunski hardver, slick feel, sve stoji, ali funkcionalost je druga priča. I za 1000 evra se kupuje baš jaka zver sa legalnim winom, ne mašina neprilagođena za srpsko tržište.

Da ne idem u benchmarke… pre par godina sam se iz hobija bavio video editingom. Tadašnji Intel MacBook Air je brže eksportovao projekte i celokupne performanse tokom procesa obrade su bile bolje od tadašnjeg desktop Intel gaming PC-a.

Nekako mi je prirodno da Microsoft Office radi bolje na platformi matične kompanije.

Svaka platforma ima prednosti i mane, a na korisniku je da izabere prema svojim potrebama.

U zamisli ms word radi bolje na windows mašini, tek sad neću moći da zaspim...

MS Office je na meku obogaljen vec godinama, nije to nista novo.

Ne pomaze mnogo ni office365 pretplata za neke stvari.

Kupiti MacBook ako koristiš pretežno MS Office je glupo. Medjutim, ima i drugih office aplikacija, a majku mu valjda se rade i neke druge stvari na tim računarima osim šugavog Worda…

Za mnoge stvari Mac je Rolls-Royce…

Meni moj M1 radi ko švajcarski sat. Zasad još nisam naišao na problem koji bi ostao nerešen.

Da nisu prešli na svoje procesore, prethodni Macbook (Pro) bi mi bio poslednji. Od prvog dana je bio vruć kao tiganj svaki put kad sam radio bilo šta zahtevnije, baterija je bila kilava, i ekran se oljuštio što su odbili da mi zamene iako su priznali grešku i dali ljudima džabe zamenu. "To je greška na drugim modelima", moj se oljuštio iz drugih razloga lolol. Za laptop od tada jedno 1800e dosta mršavo.

Ali od M1 modela na dalje, bukvalno nedodirljivi za konkurenciju,. Baterija od koliko hoćeš, ladan kao špricer, mnogo mnogo brži. Kad sam prešao sa Intel Macbooka na M2 neke stvari su umesto dva minuta trajale po 20 sekundi. Po prvi put da zapravo vredi te pare koje traže.

Za kućnu upotrebu ne treba ništa bolje od Aira.

6 hours ago, FOX river said:

Da ne idem u benchmarke… pre par godina sam se iz hobija bavio video editingom. Tadašnji Intel MacBook Air je brže eksportovao projekte i celokupne performanse tokom procesa obrade su bile bolje od tadašnjeg desktop Intel gaming PC-a.

Nekako mi je prirodno da Microsoft Office radi bolje na platformi matične kompanije.

Svaka platforma ima prednosti i mane, a na korisniku je da izabere prema svojim potrebama.

Sa svime se slažem, samo sam se pobunio protiv teze da je za 1k€ najbolja kupovina. Istina je da na Mekovima sve leti, ali sada sve leti i na modernim telefonima. Teško da "civili" mogu da osete neke razlike, osim u stvarima tipa trajanje baterije, zagrevanje i sl. Zverine su Mekovi, ne sporim, svako bira prema potrebama, ali se samo ne slažem da je za kilo evra najbolja kupovina, to je sve.

jebenti, ovaj neki air koji sam kupio za 100e da se premostim dok se ne otvorim za M4 ima nasetovan neki hebrejski kalendar, pokazuje da je 5785 godina sa nekim čudnim mesecima

ništa od opcija da se to prebaci na naš svet ne šljaka, calendar - preferences i onda šta? gde nađem zapadni kalendar?