Jump to content
IGNORED

Apple Macintosh

henrik larsson

Recommended Posts

Posted

Imam problem. Napokon odlučih da ugradim ssd, napravila sam timemachine bekap na eksternom hardu koji je formatiran u onom os extended formatu. Priključim sve, čuje se zvuk, stisnem cmd+r, malo posle pojavi se jabukica, ali bez progress bar-a (doduše, jabukica se pojavi i kada ne pritisnem cmd+r). I to je to, stoji neko vreme i onda se restartuje. Šta bi moglo da bude u pitanju?

Posted

Zar ne treba da se drži Option taster pritisnut dok se uključuje power on? (Malo sam zarđao sa Macom, ali čini mi se da se tako reinstalira sistem...)

Posted

Pa piše cmd+r, nisu valjda toliko nenormalni. Cmd+alt+r je kada se recovery radi preko neta, tako nešto. 

Posted

Znaće sigurno JMS ili neki drugi Mac-ovac.

Posted (edited)

Čekaj, ti si izbacila stari disk, ubacila novi neformatirani SSD, priključila externi disk i očekuješ da on digne sistem... odakle ? 

Edit: da bi radio recovery mora i njega da digne odnekle, tj da se disk formatira, instalira macos na njemu (onda on napravi malu particiju za recovery)... 

Edited by braca
Posted

Bekapovala sam preko timemachine-a stari hard na eksterni. Trebalo bi odatle da vuče, tako je po uputstvima. 

Posted

Da li si odavde uzela instrukcije? Tu piše: Reinstall macOS from the built-in recovery disk on your computer, a to se najverovatnije ne odnosi na eksterni hard. Ako se restartuje sam od sebe, to znači da ga nešto zbunjuje (pretpostavljam baš eksterni) pa ne može da dođe do utilities-a.

@kiki

Posted

Najlakše je da uradiš recovery sa interneta (ako ti nije previše spor), ili napraviš USB sa macos instalacijom (ali za to ti treba drugi mac koji radi...) 

Posle uradi update na istu verziju koja je bila na starom disku i onda možeš sve da vratiš sa timemachine 

Posted

Bekap: 

https://support.apple.com/en-us/HT201250

Restore OS i fajlove (dakle, drugi deo teksta)

https://support.apple.com/en-us/HT203981

Mislim, nije sad ništa strašno, imam u blizini servis pa ću odneti da mi instaliraju OS (ostalo ću povući sama), ali me zanima gde sam pogrešila, za neku buduću priliku. 

Posted

Pogrešila si što si stavila prazan neformatirani disk, mac jeste pametan ali ne toliko, nema sistem na SSD, nema na eksternom disku, ne zna odakle da startuje 

Posted
4 minutes ago, braca said:

Najlakše je da uradiš recovery sa interneta (ako ti nije previše spor), ili napraviš USB sa macos instalacijom (ali za to ti treba drugi mac koji radi...) 

Nemam drugi mek, to mi je

problem, kasno sam se setila butabilnog usb-a, trebalo je da uradim sa svojim. 
Razmišljala sam o internetu, ali su mi stavljali ssd na poslu, a tamo nisam mogla da se nakačim. Sada sam ga donela kući, pa ću probati. To je ono cmd+alt+r?

Posted

Kako nema na eksternom disku kafa sam uradila bekap time mašinom? Koliko sam čitala to je trebalo da povuče i OS. Nešto sam ja tu prezupčala očigledno. 
Uglavnom hvala, videću sa ovom internet varijantom. 

Posted
Just now, kiki said:

Kako nema na eksternom disku kafa sam uradila bekap time mašinom? Koliko sam čitala to je trebalo da povuče i OS. Nešto sam ja tu prezupčala očigledno. 
Uglavnom hvala, videću sa ovom internet varijantom. 

Timemachine je verovatno bekapovo i macos, ali u njegovom formatu, može da ga vrati ali ne i da digne sistem sa tog diska