Jump to content
IGNORED

Mobilna Telefonija: Femtocells


Yoyogi

Recommended Posts

Mali uredjaj, koji se prikljuci na kucni broadband Internet i sluzi prakticno kao "radio tower" koji danas stoje na banderama mobilnih operatera.Ukucani gde je postavljen preko njega (i jeftino, preko bradband Internet prikljucka u stanu/kuci, preko njega razgovaraju, download.To bi rasteretilo radio towers i bilo brze i jeftinije nego u mnogim situacijama.

post-555-1203759801.jpg

Link to comment

Pitanje o protoku je ovde nažalost veoma umesno. Čitao sam o nekim istraživanjima u Srbiji, još uvek više od polovine korisnika pristupa putem dial-up. Daleko smo mi od sveta. Ovde se mogu kupiti sprave koje mogu da rade milion stvari, ali je to sve u našim uslovima još nepotrebljivo.

Link to comment
Pitanje o protoku je ovde nažalost veoma umesno. Čitao sam o nekim istraživanjima u Srbiji, još uvek više od polovine korisnika pristupa putem dial-up. Daleko smo mi od sveta. Ovde se mogu kupiti sprave koje mogu da rade milion stvari, ali je to sve u našim uslovima još nepotrebljivo.
U Americi ih ima na desetine miliona koji su jos na dial-up. Ceo AOL (America OnLine) su dial-up pretplatnici.
Link to comment
Nije mi bas jasna namena spravice. Za razgovore u okviru malo vecih kolektiva vec postoje kvalitetna resenja koja ne zahtevaju internet, razne DECT stanice sa pojacavacima isl. Za razgovor na vece daljina treba emitovati vecom snagom, sto nije dozvoljeno.
Vecina zahtevnih operacija se radi od kuce - download muzike, mini TV serija, slanje video clips. Tako i kaze - "PC of the wireless industry".To je namena spravice - da za te radnje rastereti opstu mrezu i pusti korisnike da to rade od kuce, sa sopstvenog releja. Ukljucenog u broadband Internet , pogadjam, koji taj isti mobilni operater i njegova mreza prodaju ili iznajmljuju od drugih, dodajuci svoju marginu (zaradu).Zamisli situaciju: imas dvoje teenage kids, oboje imaju mobilni, luduju sa njima, downolad svega i svacega. Sada, to sve ide preko "obicne" mobilne infrastrukture. Ovako, to bi islo preko kucnog releja koji je vec placen za "obican" Internet pristup.Jeftinije, lakse i pouzdanije korisnicima, manje zahtevnog pritiska na opstu mrezu operatera. Win-Win situacija.
Link to comment
Znaš li slučajno kolike su brzine dial-upa u SAD?
Razvoj je stao na 56kbps, tu je negde iscrpljena mogucnost tehnologije. Za ubrzanje, ima "proprietary" budzevina koje nekako ubrzavaju protok ali to nije industry standard, svako ima nesto svoje.Izgleda, dial up je stao kao sto su i diskete na 1.44Mb. Zip drive i neki trikovi da nesto smuvaju ali bez buducnosti. Cela ideja je bacena na smetliste pre 10 godina.Vec godinama nisam cuo da neko pominje dial up.Pomeni "hocu ADSL 50Mbps" i reci ce ti - nema - nema manje od 100Mbps. Dial up? Who?
Link to comment
E to. Ovde kod nas je braodband zapeo na oko 1Mbps. :wink:
Nije to isto. Disketa je stala na 1.44MB i modemi na 56kbps iz sasvim drugih razloga. Nema mesta na svetu gde su diskete 100 puta veceg kapaciteta i u masovnoj upotrebi. Ako su u ikakvoj upotrebi uopste."Zapelo" na 1Mbps je iz razloga nedovoljnog ulaganja a ne dead-end tehnologije.
Link to comment

Glas se digitalizuje kroz PCM. Za spektar ljudskog glasa se uzima 0-4khz (u stvarnosti 300Hz-3.4kHz).Po teoremi odabiranja, ovaj se signal se odabira sa frekvencijom odabiranja od 8 kHz. Smatra se da je za ljudski glas dovoljno 256 kvantizacionih nivoa tj. 8 bita, sto daje protok od 64kbps (8kHz*8bit). Zbog suma su, kada se koriste svih 8 bitova, ceste greske u detekciji, sto kod prenosa govora ne smeta mnogo ali kod prenosa podataka smeta, pa se za prenospodataka koristi samo 7 bitova i tako se dobije tih 56 kbps.Eto, zato je klasicni dial-up stao na 56 kbit/s - jednostavno stiglo se do fizickih limita.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...