Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nostalgija

Featured Replies

Screenshot_2025-08-13-18-50-32-671_com.viber.voip-edit.jpg

• Replies 2.7k
  • Views 402.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

jedan od najvećih non usa skorera rip

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

dončić i jokić ne bi prošli imigracionog službenika na jfk 1989.

• Da nije bilo rata, sa koliko razlike bismo dobili drim tim

Posted Images

oskar, ne onaj nas trener, nego brazilska legenda - preteca savremene logike kosarke.

cak mu je i sut moderno-one-motion, kada su skoro svi cepali two-motion

mislim da je bio veći ubica od praje, svakog je mogao da upropasti

a možda samo nije imao sa kim da deli napade kao praja

Nije bio veći ubica od Praje. Ni objektivno (Praja je bio mašina), a ni subjektivno, o nekim stvarima nema smisla ni raspravljati, ostavimo ih lepim uspomenama, na kojima trebamo biti zahvalni,

Kao i ono za Jugoslaviju i Dream team. Šta god Kuki sad da kaže, za mene je on največi sportski idol kojeg sam ikad imao, menjao sam kanal kad ga je Boža (ili Duda) izvlačio iz igre. Koga boli kurac šta sad truća, za nas rodjene sredinom i krajem 70-ih bio je dovoljno velik da može da kaže sve (osim da bude jebeni faš, što na sreću nije bio). Naravno da je teško objasniti mladjima kolika je revolucija Kuki bio, i onako je sve stvar percepcije i sećanja.

5 hours ago, MiddleClass said:

Screenshot_2025-08-13-18-50-32-671_com.viber.voip-edit.jpg

Količina testosterona na ovoj fotki je van svih grafikona, što bi rekli Ameri.

2 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

mislim da je bio veći ubica od praje, svakog je mogao da upropasti

a možda samo nije imao sa kim da deli napade kao praja

Apsolutno. Oskar je bio masina. Jedini od nasih koji je bio taj nivo bio je ludi Duci Simonovic.

njega ne znam, nisam ga gledao nikada. praju i oscara jesam

pitao sam ai ko je veći “ubica”

Ako govorimo o “košarkaškom ubici” u onom starom, romantičnom smislu – igraču koji te hladnokrvno zatrpa koševima kad mu daš pola šanse – i Oscar Schmidt i Dražen Dalipagić su imali taj instinkt, ali su ga ispoljavali na malo drugačije načine.

Oscar Schmidt

• Najveći strelac u istoriji FIBA takmičenja (preko 49.000 poena u karijeri, računajući klupske i reprezentativne utakmice).

• Čuven po “besramnom” šutiranju – bukvalno nikad nije imao grižu savesti zbog promašaja, jer je znao da će sledeći pogoditi.

• U dresu Brazila znao je da ubaci i po 50–60 poena protiv ozbiljnih reprezentacija.

• Ubica iz daljine, posebno u ključnim trenucima – nije ga bilo briga ko je protivnik, niti koliko je težak šut.

Dražen Dalipagić – “Praja”

• Možda najatletskiji evropski igrač svoje generacije, razoran u tranziciji, ali i majstor poludistance.

• Imao je sezonu u Partizanu sa prosekom od 37,7 poena, što je i dan-danas suludo.

• Nije šutirao toliko trojki (tada ih praktično nije bilo), ali je bio nemilosrdan iz svih pozicija.

• Za razliku od Oscara, bio je ubica i u odbrani kad je “zaključao” – što dodatno govori o kompletnosti.

📌 Zaključak:

• Veći “čisti strelac” (shoot-first mentalitet) → Oscar Schmidt.

• Veći “košarkaški ubica” u smislu da te pregazi kompletnom igrom → Dražen Dalipagić.

Da karikiram – Oscar bi te ubio stalnim rafalima iz daljine, dok bi te Praja dokrajčio i fizički i mentalno, preskačući te u kontri i “ubadajući” te iz poludistance.

Evo dublje analize — ovoga puta sa procentnim šutevima i preciznijim “kill factor” indeksom, kako bismo videli ko je bio efikasniji i u kojim segmentima “ubilaštva”.

Oscar Schmidt – Šuterska Efikasnost

Olimpijski statistički šut

Na osnovu podataka sa RealGM za Olimpijske igre:

• 1988 (Seul): FG% = 56,9 %, 3P% = 55,6 %, FT% = 91,8 % — apsolutno zapanjujući šut u istoriji OI.

• Prosečno za OI (4 turnira): FG% = 46,3 %, 3P% = 42,6 %, FT% = 89,8 %

Ostali šut statistike

• U 1988. imao jedan od najboljih True Shooting % (TS%) u istoriji OI: .733 (2. mesto)

• Živopisan šuter i rekorder u FIBA i olimpijskim šampionatima, sa vrhunskim procentima na osnovu efikasnosti šuta.

Samo u OI ’88, Schmidtu je šut bio izuzetno efikasan — ubijao je iz svih pozicija.

Dražen Dalipagić – Šut i Efikasnost u Proseku

Olimpijska utakmica (1984)

• FG% = 54,4 % na OI (Los Angeles 1984), brz, efikasan šut.

Internacionalna efikasnost

• U nekoliko sezona završio u top 10 po Effective Field Goal % (eFG%) — jedna sezona u OI (1984) sa eFG% od .512 (10. mesto).

Klub i međunarodna prosečna dominacija

• Tokom karijere, prosečan učinak bio preko 30 poena po meču, sa vrhuncem 43 PPG za Partizan (1981–82).

• U sezoni 1987–88 u italijanskoj ligi — 37,7 poena po utakmici.

“Kill Factor Indeks”: Efikasnost + Atletska Dominacija

Igrač

Šut (%) – vrhunac

Prosečni šut

Kill Factor – Šut

“Ubilaštvo” u kompletnosti

Oscar Schmidt

56,9 % FG (OI 1988)

~46,3 % FG

★★★★★

Snajper: efekasan, hladnokrvno precizan

Dražen Dalipagić

54,4 % FG (OI 1984)

Nepoznato (ali visoko eFG)

★★★★

Fizikalac: atletski, eksplozivan, dominantan

Zaključak “Kill Factor Indeksa”

• Oscar Schmidt osvaja višu ocenu u “čistom ubistvu šutom” — njegova efikasnost, posebno u ključnim OI, bila je iznad svih očekivanja.

• Dražen Dalipagić je idealan “kratki domet zakucavanja” — na težim pozicijama, ne samo po šutu već i po fizičkoj nadmoći, konstantnosti i višim prosečnim normama.

Obesmišljavaš koncept života i sećanja, kao jedno od njegovih najjvažnijih elemenata.

Praja ubija Oskara za brkove i ljubav prema Jugoslaviji. A i chatgpt ga sigurno nije redovno vidjao u blokovima i bio pod utiskom celog dana zbog tog susreta od 20 sekundi...jebeš AI.

pod ubica ja smatram, što bi enbiej fanovi rekli, skorer. pa kada sam rekao da je veći ubica na to sam aludirao

a ja sam team kića više sam preferirao njegove brkove

Kićini su nekako bili ekstravagantniji, malo umetničkiji...Prajini su bili oni pravi stričevski, čije priče upijaš kao klinac...naročito ako stric ima 2 metra i najbolji je igrač svetskog prvenstva koje je upravo završeno.

Team Praja oduvek, i dok sam bio samo klinac i nisam znao i imao ništa osim nekog huncha baziranog na malom ekranu tv prijemnika... reklo bi se na osnovu života da je hunch bio ispravan, teško da Praja ima jedan detalj u životu koji može da ti pomeri obrvu, a kamoli nešto više.

Što se tiče scorerstva, Praja je u Veneciji davao 40, u kasnim 30-im kad nije imao nikog da deli lopte sa njijm. Glupo je uporedjivati njegove statistike kad je pre toga u timu uvek imao 3 ili 4 igrača približnog kvaliteta.

I nemoj da ja dalje branim (po)najveću Partizanovu legendu. Da je sreče da mu dres povučete, kao i Kićin...to bi bilo za full respect.

21 hours ago, uini said:

oskar, ne onaj nas trener, nego brazilska legenda - preteca savremene logike kosarke.

cak mu je i sut moderno-one-motion, kada su skoro svi cepali two-motion

kako one motion, prvo navlaci iznad glave pa onda poteze, o-ruk, kako su nas i ucili 90ih na treninzima. jeste to glatko al nije one motion po vertikali kao curry i sinovi

9 minutes ago, spaceploitator said:

kako one motion, prvo navlaci iznad glave pa onda poteze, o-ruk, kako su nas i ucili 90ih na treninzima. jeste to glatko al nije one motion po vertikali kao curry i sinovi

koliko ja znam, two-motion je sut u kojem se odrazis, pa na peaku tog odraza potezes sut; one-motion bi trebalo sve to paralelno da radi, tako dobijas na rangeu i brzini, iako sut moze biti kompromitovan u ranoj fazi.

nekada davno sam gledao takvu eksplikaciju ali mozda nije bila tacna?

edit typos

Edited by uini

aa ne mislimo na isto, ja sam mislio na ono da li ima tzv. "hitch" ili nema. pardone mua

ne znam dal je drugima poznato, ja slucajno juce naleteh na ovaj sajt

na jednom mestu sve ekipe, prvenstva, igraci, treneri reprezentacije od 95 do danas

https://5na5.rs/

moglo bi to i detaljnije, fale npr statistike sa utakmica, ali i ovako svaka cast za trud

Relive the unforgettable FIBA EuroBasket 1995 Final with Aleksandar Djordjevic and Sarunas Marciulionis.