Emerald Posted Thursday at 20:17 Posted Thursday at 20:17 Sada par crtica o Irskoj. Porezi u Irskoj na plate do 150-200k bruto godisnje su nizi nego li u ostatku Evrope, osim par izuzetaka. Narocito su niza primanja manje oporezovana, na osnovic od 20% idu razna smanjivanja i dodju na 15% ili cak manje. Minimalna cena rada je od 1.1.2025. u R. Irskoj eur 13.5 po satu. To vam na poreze izadje oko 2k neto. To je minimalno sto mozete uzeti u Irskoj po zakonu ako radite 40h nedeljno. Minimalna cena rada ce rasti u narednim godinama po 4-5% godisnje jer je usvojen novi zakon u Irskoj da se minimalna cena rada automatsku menja sa rastom medijalne zarade svake godine od 1.1.2026. Sama Irska je kombinacija uticaja USA, UK i manje Kontienta. Privredno je Irska bliza USA, sto zbog velikog broja americkih kompanija u Irskoj, sto zbog velikog broja iseljenika. Iz Dablina imate letove za veliki broj gradova u USA i Kanada. Aerodrom u Dablinu ima obrt putnika oko 35 miliona godisnje, mnogo Ryanaait utice na irsku ekonomiju. Kulturalno Irska je UK. Muzika, to je sve UK&Ireland musical lists, dnevnik irske drzavne RTE komentarisu iz novinari iz Londona, tipa "Independent". Vozi se levom stranom. Engleski su koristi svuda dok je gaelic(keltski ili irski) sluzbeni i svuda je dvojezicno ali ljudi koriste engleski u komunikaciji. Ali Irska koristi km, km/h, cm a ne milje ili feet-e, plus je clanica EU, R. Irska danas ima "jaci" standard od UK, Francuske, moguce danas Nemacke. Nezamislivo pre 50 godina. Pokusacu da objasnim, onako kako ja vidim, kako se doslo do toga. Irska je sto se tice IT, barem dela poput Data centers i AI, vodeca u Evropi i vise je USA nego li Evropa sa sve kablovima ispod Atlantika sto se tice IT. 4
slepa živana Posted Thursday at 20:31 Posted Thursday at 20:31 1 hour ago, fargo said: Ovde sutra skole ne rade. Ja sam mislila da ce biti samo nocas, sad nesto spominju i subotu 1 hour ago, dragance said: Ne rade ni ovde. totalno smo vas zarazili 1 3
Emerald Posted Thursday at 20:38 Posted Thursday at 20:38 Sto se tice poredjenja Dabilina i Belfasta. Nije to za poredjenje zbog razlika velicine. Belfast i Cork mogu da se porede. Ali je tacno da je Alster bio razvijeni i imao bolju infrastrukturu do skoro. To se sada menja, putevi su sada bolji u R. Irskoj. Uskoro krecu veliki infrastrukturni radovi u Irskoj jer Irska je retka u Evropi koja nema finansijskih problema a nedostaje moderne infrastrukture jer su do relativno skoro bili siromasni, suficit budzeta u milijardama euro, posledica napalte poreza od Apple-a i drugih amerckih kompanija u Irskoj. Krece gradnja metro u Dablinu. Javni prevoz u Dablinu je problematican i izuzetno skup. To konacno treba da se promeni da obezbedjenim milijardama euro-a. Gradnja 300k kuca da bi smanjio protisak an cene nekretnina koje su katastrofalne u Dablinu. Puno ljudi dolazi zbog visokog standarda a nije se gradilo ranije. Engleza je sve vise u Irskoj, najveci broj useljenika. Poljaka je isto puno, toliko da poljski lanac prodavnica Polonez ima prodavnice i trazite radnike koji pricaju slovenskim jezicima. Posle Brexit-a mnogo ljudi iz bivsih engleskih kolonija dolazi, narocito sa Indijskog podkontinenta. Zbog razvijenog IT ima sve vise Holandjana i drugih ljudi sa Kontinenta. Birorkatski aparat je slicniji USA, manji od kontinentalnog. U R. Irskoj sve zavisi samo od PPS broja, koji se dobija lagano. PPS je poreski broj, socijalni broj, koristi se za zdravstvo... Ulazak u Dablinski zaliv, snimak iz pravca Howth-a O'Connell Street, ko je bio u Dablinu nije promasio Obratiti paznju na zastavicu u sredini slike na banderi. Te zastave su vise prisutne od irskih. To je zastava 4 provincije Irske, ukljucujuci Alster(Severnu Irsku). R. Irska smatra Alster svojom teritorijom. Evo jos jedngo dokaza Ovo je zastava Alstera koja se vijori okoc uvenog mosta na O'Connell Street, tu su jos tri zastave ostalih provincija Irske. Zato R. Irska nije u NATO, zato su nizi porezi 2
dragance Posted Thursday at 20:40 Posted Thursday at 20:40 (edited) Dublin je preskup grad, koji sve više počinje da me zabrinjava što se tiče bezbednosti i džankija po gradu. Edited Thursday at 20:41 by dragance
fargo Posted Thursday at 20:41 Posted Thursday at 20:41 @slepa živana bas razmisljam kako Irci, kao bratski narod, podrzavaju generalni strajk 1
fargo Posted Thursday at 20:48 Posted Thursday at 20:48 Sigurna sam da ni mnoge prodavnice nece raditi. Mi se tek malopre setili da odemo u nabavku, jedva nadjosmo ponesto
dragance Posted Thursday at 20:49 Posted Thursday at 20:49 Kod mene će dosta i prodavnica biti zatvoreno. Barem do 15h. Generalni štrajk. Tesco sigurno - dobih poruku. Za ove manje na pumpama sumnjam - nešto mora ostati za nedaj bože.
fargo Posted Thursday at 20:55 Posted Thursday at 20:55 NIsmo ni mi bas napunili frizider. Ako nestane struje jescemo sendvice, bar smo hleb uspeli da nadjemo. Trenutno pravim ciz kejk da ne pocrkamo bez neceg slatkog
Emerald Posted Thursday at 20:56 Posted Thursday at 20:56 Zatovreno je sve sutra ujutro u R. Irskoj, video sam na dnevniku RTE i za Alster isto(Irci izvestavaju iz Belfasta kao da je deo R, Irske) U Dablinu su skupe nekretnine jer je kriza 2008-2011 zaustavila sve. A onda je doslo, opet, do naglog ekonomskog buma i puno ljudi je doslo i dolazi, postao je puno bogat, centar IT u Evropi, Ogroman je pritisak na nekretnine. Ali je nova vlada obecala 300k novih kuca. Reka koja prolazi kroz Dablin je Lifi i deli ga na juzni i severni deo ne samo fizicki vec administrativno(parno-neparno). Severni je losiji deo grada, O'Connell Street nije bas najlepsi deo grada. U Dablinu sucesto predgradja lepsa od centra. Narocito predgradja na jugu i pored Dablinskog zaliva tj. Irskoj mora. Od Bull Island-a preko Suttona do Howth-a, cela Bayside oblast. Dablin nema nesto kao Novi Beograd, vec su vise kao suburbia u USA. Neki kazu da je to razlog veceg nataliteta, barem bio. Sto se tice kriminala, Garda(policija u Irskoj) ima dosta posla po severnom Dablinu jer je veliki privli ljudi. Irci su slicniji Srbima po mentalitetu od germanskih naroda. I za kraj ove ture 2 3 1
Emerald Posted Thursday at 22:21 Posted Thursday at 22:21 Krenulo, Namrcilo se iz Engleske kao da ce...Salim se, dolazi sa Atlantika a ne istoka. Kod fargo na jugu, ako je jos tamo, vec bi trebalo da je ozbiljno, dragance ce cekati jos neka 2 sata. Srecno svima u Irskoj do podneva sutra. 1
dragance Posted Thursday at 23:07 Posted Thursday at 23:07 (edited) Ovde počela kiša. Ali nema još vetra, pa skoro nikako. Trebalo bi kod mene oko 7 ujutro, ako ne i ranije. Mobilni su svima pištali za uzbunu. Da vidimo na šta će ličiti tih 160 kmh vetra. Edited Thursday at 23:08 by dragance
fargo Posted Thursday at 23:39 Posted Thursday at 23:39 I ovde je krenula kisa pre sat. I poceo je vetar, malo jaci. Ja se sve nadam da Irci po obicaju preteruju, ali mi ipak malo frka
Recommended Posts