February 9Feb 9 10 minutes ago, bags said:Mislim i da se tu moze ici u dubinu. Nije svaki outage kljucan ni na cloudu ni na avionu.Mislim da je dost tesko objasniti kolika je pouzdanost recimo S3:Verovatno ne razumem tu metriku, kako mere dostupnost ili je u tim procentima?
February 9Feb 9 9 minutes ago, bags said:Mislim i da se tu moze ici u dubinu. Nije svaki outage kljucan ni na cloudu ni na avionu.Mislim da je dost tesko objasniti kolika je pouzdanost recimo S3:Ne znam taj doticni alat, ali nama SAP i njihovi poluoproizvodi (Concur, Ariba, etc.) koji su na AWS imaju po 2-3 pada od po par sati svake godine.
February 9Feb 9 3 minutes ago, Peter Fan said:Ne znam taj doticni alat, ali nama SAP i njihovi poluoproizvodi (Concur, Ariba, etc.) koji su na AWS imaju po 2-3 pada od po par sati svake godine.To je super, imamo klijenta kog redovno obavestavaju o downu na svakih mesec, mesec i po od po 6 -12 sati... Doduse vikendom, ali obicno ima problema posle (SAC i DSP su u pitanju, ne ERP, ali opet)
February 9Feb 9 Author 42 minutes ago, Zaboravan said:Verovatno ne razumem tu metriku, kako mere dostupnost ili je u tim procentima?To nije dostupnost nego durability tj. izdrzljivost kada ga snimis kod njih:if you store 10 million objects, expect to lose one every 10,000 years.
February 9Feb 9 2 minutes ago, bags said:To nije dostupnost nego durability tj. izdrzljivost kada ga snimis kod njih:if you store 10 million objects, expect to lose one every 10,000 years.Aha... da sačekamo mi tih 10.000 godina pa da se prebrojimo.6 minutes ago, bags said:To nije dostupnost nego durability tj. izdrzljivost kada ga snimis kod njih:if you store 10 million objects, expect to lose one every 10,000 years.
February 9Feb 9 59 minutes ago, Peter Fan said:Kljucna rijec.Bas me zanima koliko je mjesecno AWS ili Azure outages u svijetu i koliki je uptime? Dalje, koji je nivo regulacije u toj sferi, u poredjenju sa avijacijom?AWS na K8 klasterima ima posebne cenovne modele u zavisnosti koliko zelis da ti je servis otporan na prekide u radu, tako da ako hoces servis koji ima garantovanu dostupnost sa nekih 99.99% mesecno(oko 4min nedostupno mesecno mislim da je neka brojka) to i kosta mnogo vise(Black Friday npr, da radi servis kada svi skaliraju svoje servise)
February 9Feb 9 Koliko dobro rade ti serveri u cloudu ako ih poguras 800km/h na -50 celzijusa i drugacijem atmosferskom pritisku? Al da obradjuju podatke koje skupljaju senzori izlozeni spolja svim tim lepotama
February 9Feb 9 Ubernerd pdf, svaka cast. Ne znam kome da dam pehar u znak zahvalnosti, dal otvaračutm ili svima koji ucestvuju
February 10Feb 10 Ne znam da kažem šta je teže pokrenuti, ali znam da Cloud Provider Crash Investigation nije, niti će ikad biti sniman.