Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sta je veci izazov za pokrenuti novu fabriku aviona ili cloud provider?

Sta je teze pokrenuti 31 members have voted

1. 1. jedino pitanje

• Novi aws ili Azure
      25%
    • Novi Airbus ili Boeing
      74%

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

@Shan Jan -ov post me naveo na ovaj poll.

Tesko je porediti ali zanimljiva misaona vezba je svakako.Potpuno razliciti vidovi kompleksnosti i potrebne pouzdanosti.

• Author
  • Popular Post

Fuck pogresno sam glasao na vlastito pitanje.

Ne razumem kako ste glasali za azure. Da li možemo naš Mainstream smatrati nekom varijantom aws-a ? imaju svoj cloud, imaju neke servise, pokreću se takve firme nonstop

boing / airbus postoje jedan po kontinentu

• Author

Sad je dobro ne znam kako...

Ali verovatno je shan janovo pogresno.

Nema veze...

• Author
2 minutes ago, Lezilebovich said:

Ne razumem kako ste glasali za azure. Da li možemo naš Mainstream smatrati nekom varijantom aws-a ? imaju svoj cloud, imaju neke servise, pokreću se takve firme nonstop

boing / airbus postoje jedan po kontinentu

Tom logikom i azure i aws su jedini na svetu.

Google cloud je kao Embraer. lolol

31 minutes ago, bags said:

Tom logikom i azure i aws su jedini na svetu.

Google cloud je kao Embraer. lolol

Pravda za Bombardier. )

Joj jako tesko reci. Boeing i Airbus imaju tonu podzivodjaca za sve i svasta - motori (mozda i najbitnije za efikasnost), krila (opet efikasnost), avionika, enterijer... I ti podizvodjaci rade za njih i druge. Boeing je cak outsource-ovao i projektovanje delova aviona. U tom smislu Airbus je vise integrisan al opet je to daleko od neke prave integracije.

Opet mozemo tako gledati i cloud providere. Razni podizvodjaci prave cpu, ram, diskove, sve ono najkomplikovanije, bar u fizickom smislu. E sad, cloud provideri vise prave sami svoj software, tako da bih rekao da npr. Azure (tj. Microsoft) je u svom domenu vise postigao za svoj cloud nego Airbus za svoj avion.

Al opet, nekako pravljenje i projektovanje aviona je mnogo komplikovanija operacija, gde se najmanje greske placaju zivotima a onoliko komponenti koje treba uklopiti u aluminijumski cilindar koji bacis 10km u visinu.

• Author

Ali ipak kompleksnost je znatno veca na strani clouda. Treba uskladiti desetine servisa da rade hiljadama parametara i sve to jos da radi sa source codom horde netreniranih operatera.

Ne verujem da razlicite avio kompanije puno modifikuju software na avionima. think

5 minutes ago, Zaboravan said:

Pravda za Bombardier. )

Oni su potpuno izasli iz biznisa putnickih aviona. Sada prave samo za biznis korisnike.

Nekad su Bombardier i Embraer bili glavni za regionalne i biznis avione dok su Boeing i Airbus drzali vece masine. Bombardier je sipao previse para u C-seriju u pokusaju da se progura u segment koji drze 737 i A320 familije pa kad je Boeing uspeo da izboksuje da USA blokira njihov ulaz na svoje traziste, Airbus je otkupio za relativno male pare C-seriju i preimenovao u A220. Udarac je bio toliko jak da je Bombardeir izasao i iz regionalnih aviona koje je otkupio Mitshubisi da bi onda oni sa prakticno zavrsenim svojim regionalnim jetom isto pukli i odustali. Mislim da je i Kanada morala da vadi Bombardeir. Zato je Embraer oprezan da ne napravi istu gresku pa za svoj projekat avioncica koji bi bio rival 737/A320 gleda ko bi sa strane to finansirao. Pregovaraju malo sa Saudima, malo sa Indusima, za sada nista.

Cak i veliki igraci kao Airbus i Boeing su cesto zavisili od sudbine odredjenog projekta da li ce opstati kao kompanija ili propasti. Vrlo, vrlo zajeban biznis.

8 minutes ago, bags said:

Ali ipak kompleksnost je znatno veca na strani clouda. Treba uskladiti desetine servisa da rade hiljadama parametara i sve to jos da radi sa source codom horde netreniranih operatera.

Ne verujem da razlicite avio kompanije puno modifikuju software na avionima. think

Dosta B747 još koriste 3,5" diskete, svakodnevno.

2 minutes ago, Shan Jan said:

Oni su potpuno izasli iz biznisa putnickih aviona. Sada prave samo za biznis korisnike.

Nekad su Bombardier i Embraer bili glavni za regionalne i biznis avione dok su Boeing i Airbus drzali vece masine. Bombardier je sipao previse para u C-seriju u pokusaju da se progura u segment koji drze 737 i A320 familije pa kad je Boeing uspeo da izboksuje da USA blokira njihov ulaz na svoje traziste, Airbus je otkupio za relativno male pare C-seriju i preimenovao u A220. Udarac je bio toliko jak da je Bombardeir izasao i iz regionalnih aviona koje je otkupio Mitshubisi da bi onda oni sa prakticno zavrsenim svojim regionalnim jetom isto pukli i odustali. Mislim da je i Kanada morala da vadi Bombardeir. Zato je Embraer oprezan da ne napravi istu gresku pa za svoj projekat avioncica koji bi bio rival 737/A320 gleda ko bi sa strane to finansirao. Pregovaraju malo sa Saudima, malo sa Indusima, za sada nista.

Cak i veliki igraci kao Airbus i Boeing su cesto zavisili od sudbine odredjenog projekta da li ce opstati kao kompanija ili propasti. Vrlo, vrlo zajeban biznis.

Pa google oblak. fantom

Svakako je teze napraviti novi avion, ne znam kako je ovo pitanje uopste covid19

2 hours ago, bags said:

Kljucna rijec.

Bas me zanima koliko je mjesecno AWS ili Azure outages u svijetu i koliki je uptime? Dalje, koji je nivo regulacije u toj sferi, u poredjenju sa avijacijom?

• Author
1 minute ago, Peter Fan said:

Bas me zanima koliko je mjesecno AWS ili Azure outages u svijetu i koliki je uptime? Dalje, koji je nivo regulacije u toj sferi, u poredjenju sa avijacijom?

Mislim i da se tu moze ici u dubinu. Nije svaki outage kljucan ni na cloudu ni na avionu.

Mislim da je dost tesko objasniti kolika je pouzdanost recimo S3:

Amazon S3 provides the most durable storage in the cloud. Based on its unique architecture, S3 is designed to exceed 99.999999999% (11 nines) data durability. Additionally, S3 stores data redundantly across a minimum of 3 Availability Zones by default, providing built-in resilience against widespread disaster.

• Author
2 hours ago, Choda said:

Svakako je teze napraviti novi avion, ne znam kako je ovo pitanje uopste covid19

Po pesimizmu se vidi koliko je kolega iskusan. lolol