February 9Feb 9 @Shan Jan -ov post me naveo na ovaj poll.Tesko je porediti ali zanimljiva misaona vezba je svakako.Potpuno razliciti vidovi kompleksnosti i potrebne pouzdanosti.
February 9Feb 9 Ne razumem kako ste glasali za azure. Da li možemo naš Mainstream smatrati nekom varijantom aws-a ? imaju svoj cloud, imaju neke servise, pokreću se takve firme nonstopboing / airbus postoje jedan po kontinentu
February 9Feb 9 Author Sad je dobro ne znam kako... Ali verovatno je shan janovo pogresno.Nema veze...
February 9Feb 9 Author 2 minutes ago, Lezilebovich said:Ne razumem kako ste glasali za azure. Da li možemo naš Mainstream smatrati nekom varijantom aws-a ? imaju svoj cloud, imaju neke servise, pokreću se takve firme nonstopboing / airbus postoje jedan po kontinentuTom logikom i azure i aws su jedini na svetu. Google cloud je kao Embraer.
February 9Feb 9 31 minutes ago, bags said:Tom logikom i azure i aws su jedini na svetu.Google cloud je kao Embraer. Pravda za Bombardier.
February 9Feb 9 Joj jako tesko reci. Boeing i Airbus imaju tonu podzivodjaca za sve i svasta - motori (mozda i najbitnije za efikasnost), krila (opet efikasnost), avionika, enterijer... I ti podizvodjaci rade za njih i druge. Boeing je cak outsource-ovao i projektovanje delova aviona. U tom smislu Airbus je vise integrisan al opet je to daleko od neke prave integracije. Opet mozemo tako gledati i cloud providere. Razni podizvodjaci prave cpu, ram, diskove, sve ono najkomplikovanije, bar u fizickom smislu. E sad, cloud provideri vise prave sami svoj software, tako da bih rekao da npr. Azure (tj. Microsoft) je u svom domenu vise postigao za svoj cloud nego Airbus za svoj avion. Al opet, nekako pravljenje i projektovanje aviona je mnogo komplikovanija operacija, gde se najmanje greske placaju zivotima a onoliko komponenti koje treba uklopiti u aluminijumski cilindar koji bacis 10km u visinu.
February 9Feb 9 Author Ali ipak kompleksnost je znatno veca na strani clouda. Treba uskladiti desetine servisa da rade hiljadama parametara i sve to jos da radi sa source codom horde netreniranih operatera. Ne verujem da razlicite avio kompanije puno modifikuju software na avionima.
February 9Feb 9 5 minutes ago, Zaboravan said:Pravda za Bombardier. Oni su potpuno izasli iz biznisa putnickih aviona. Sada prave samo za biznis korisnike.Nekad su Bombardier i Embraer bili glavni za regionalne i biznis avione dok su Boeing i Airbus drzali vece masine. Bombardier je sipao previse para u C-seriju u pokusaju da se progura u segment koji drze 737 i A320 familije pa kad je Boeing uspeo da izboksuje da USA blokira njihov ulaz na svoje traziste, Airbus je otkupio za relativno male pare C-seriju i preimenovao u A220. Udarac je bio toliko jak da je Bombardeir izasao i iz regionalnih aviona koje je otkupio Mitshubisi da bi onda oni sa prakticno zavrsenim svojim regionalnim jetom isto pukli i odustali. Mislim da je i Kanada morala da vadi Bombardeir. Zato je Embraer oprezan da ne napravi istu gresku pa za svoj projekat avioncica koji bi bio rival 737/A320 gleda ko bi sa strane to finansirao. Pregovaraju malo sa Saudima, malo sa Indusima, za sada nista.Cak i veliki igraci kao Airbus i Boeing su cesto zavisili od sudbine odredjenog projekta da li ce opstati kao kompanija ili propasti. Vrlo, vrlo zajeban biznis.
February 9Feb 9 8 minutes ago, bags said:Ali ipak kompleksnost je znatno veca na strani clouda. Treba uskladiti desetine servisa da rade hiljadama parametara i sve to jos da radi sa source codom horde netreniranih operatera.Ne verujem da razlicite avio kompanije puno modifikuju software na avionima. Dosta B747 još koriste 3,5" diskete, svakodnevno.
February 9Feb 9 2 minutes ago, Shan Jan said:Oni su potpuno izasli iz biznisa putnickih aviona. Sada prave samo za biznis korisnike.Nekad su Bombardier i Embraer bili glavni za regionalne i biznis avione dok su Boeing i Airbus drzali vece masine. Bombardier je sipao previse para u C-seriju u pokusaju da se progura u segment koji drze 737 i A320 familije pa kad je Boeing uspeo da izboksuje da USA blokira njihov ulaz na svoje traziste, Airbus je otkupio za relativno male pare C-seriju i preimenovao u A220. Udarac je bio toliko jak da je Bombardeir izasao i iz regionalnih aviona koje je otkupio Mitshubisi da bi onda oni sa prakticno zavrsenim svojim regionalnim jetom isto pukli i odustali. Mislim da je i Kanada morala da vadi Bombardeir. Zato je Embraer oprezan da ne napravi istu gresku pa za svoj projekat avioncica koji bi bio rival 737/A320 gleda ko bi sa strane to finansirao. Pregovaraju malo sa Saudima, malo sa Indusima, za sada nista.Cak i veliki igraci kao Airbus i Boeing su cesto zavisili od sudbine odredjenog projekta da li ce opstati kao kompanija ili propasti. Vrlo, vrlo zajeban biznis.Pa google oblak.
February 9Feb 9 2 hours ago, bags said:Ali ipak kompleksnost je znatno veca na strani clouda. Treba uskladiti desetine servisa da rade hiljadama parametara i sve to jos da radi sa source codom horde netreniranih operatera.Kljucna rijec.Bas me zanima koliko je mjesecno AWS ili Azure outages u svijetu i koliki je uptime? Dalje, koji je nivo regulacije u toj sferi, u poredjenju sa avijacijom?
February 9Feb 9 Author 1 minute ago, Peter Fan said:Bas me zanima koliko je mjesecno AWS ili Azure outages u svijetu i koliki je uptime? Dalje, koji je nivo regulacije u toj sferi, u poredjenju sa avijacijom?Mislim i da se tu moze ici u dubinu. Nije svaki outage kljucan ni na cloudu ni na avionu. Mislim da je dost tesko objasniti kolika je pouzdanost recimo S3:Amazon S3 provides the most durable storage in the cloud. Based on its unique architecture, S3 is designed to exceed 99.999999999% (11 nines) data durability. Additionally, S3 stores data redundantly across a minimum of 3 Availability Zones by default, providing built-in resilience against widespread disaster.
February 9Feb 9 Author 2 hours ago, Choda said:Svakako je teze napraviti novi avion, ne znam kako je ovo pitanje uopste Po pesimizmu se vidi koliko je kolega iskusan.