September 29, 2025Sep 29 Ja kad gledam te dokumentarce ja prvo pomislim: Jel ovo moguće kod nas....Dobro ti " mehanizmi" mogu da se vide u politici, ali nije to to...Mislim da društvo mora da bude na koliko-toliko višem "ekonomskom" nivou. Bar u velikim delovima. Što mi nismo...
September 29, 2025Sep 29 1 hour ago, Frank Pembleton said:Ja kad gledam te dokumentarce ja prvo pomislim: Jel ovo moguće kod nas....Dobro ti " mehanizmi" mogu da se vide u politici, ali nije to to...Mislim da društvo mora da bude na koliko-toliko višem "ekonomskom" nivou. Bar u velikim delovima. Što mi nismo...Amerika ima tradiciju hrišćanskih i jeretičkih kultova, samoproklamovanih religija, raznoraznih mesijanaca, što prevaranata što ovih što iskreno veruju i regrutuju, pri čemu i ta najluđa šema ima elemente biznisa i najveća prevara elemente samoubeđenosti u ono što propovedaš, makar u svrhu maksimiziranja ubedljivosti. I sve to u fizički i moralno ekstremno nasilnom okruženju. Mislim da je to endemski fenomen, jedinstven sklop faktora itd.EDIT S druge strane, imaju i neshvatljivo veliki i sveprisutni kulturni uticaj, pa se sve to malo-malo pa prenese negde drugde. Ali u tolikom obimu i meri ne baš. Edited September 29, 2025Sep 29 by Hermetico
January 12Jan 12 Moram sam ponovo da odgledam Love Has Won, moram reći, bolje na drugo gledanje, i sada definitivno, najluđa da ne kažem najsmešnija priča od svih spominjanih ovde...Takva parada nadrealnih likova, no ono o čemu i kako pričaju još je jače. Jaka je i mother earth koja je izmenjala barem 5 father earth u pauzama od obeznanjivanja od alkohola i droga. Prejak lik je i poslednji father earth Jason pristigao pravo iz zatvora. O galaktičarima sa slike da ne pričam. Elem, dva noviteta:Ruby & Jodi: A cult of Sin and Influence, solidna priča o influenserskoj porodici sa 8 članova tj 6 dece koja je sa vrha youtube-a kada su stvari prešle u extreme završila na dnu. Usledio je razvog a žena tj Ruby se okrenula lifecoach-u, mentalno poremećenoj Jodi i njenom kultu koji je napravila oko sebe. Rezultat je užasno maltretiranje dece.The Cult Behind the Killer: The Andrea Yates Story, majka kojoj je ispran mozak putem Video kaseta i pisama što je rezultovalo davljenjem u kadi 5 dece, sopstvene... Nažalost, propušten potencijal jer je dokumentarac jako loše snimljen i namontiran ali opet daje insight u priču koja je svakako luda skroz. Gledljivo i pored 5.6 na imdb
June 16Jun 16 Novo na netflixu, praktično nastavak prey and obey: trust me: the false prophet gde je prika bukvalno iskoristio odlazak u zatvor Vorena Džefsa te napravio svoju malu porodicu od 25ak žena od čega naravno gomila maloltenih koje su seksualno iskorišćavane, i to ne samo od njega i na MAX-u Bring me the beauties: Model Cult, grupa ljudi pod nazivom Eternal Value pod kontrolom ekscentričnog Frederika Von Majersa. Najistaknutiji član je bio Hojt Ričardson, verovatno prva prava muško-manekenska svetska faca.Probaću da napravim listu svega dostupnog ili abrem onoga što sam ja gledao, nadovezaću se na ono što je Radiša napisao na početku teme.Ako ko ima šta da doda copy paste i nadodaj. Gledao:The Vow Seduced: Inside the NXIVM Cult Love has won: cult of mother god Heavens gate The Way Down: God, Greed and the Cult of Gwen ShamblinEscaping twin flames Keep sweet pray obey Wild Wild Country Keep Sweet: Pray and ObeyTrust me: The False ProphetBring me the beauties: Model CultJonestown: Paradise LostThe Cult Behind the Killer: The Andrea Yates StoryRuby & Jodi: A cult of Sin and InfluenceEscaping Twin Flames Bikram: Yogi, Guru, Predator Dancing For The Devil: 7M tik tok cultCult Massacre: One Day in Jonestown (nepravedno na kraju liste, obrađuje do danas najveće masovno samoubistvo, 900 mrtvih, mada ga danas zovu i ubistvo - samoubistvo jer je bilo dosta onih koji nisu popili cijanid svojom voljom kao i 300 dece)WAKO Nisam gledao:Hilsong: Mega church exposed How to become cult leader Stolen Youth: Inside the Cult at Sarah Lawrence