Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekspanzija AI i posledice po društvo

Featured Replies

SaE

• Replies 135
  • Views 8.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ljudi šalju decu u dnevni boravak ne zato što ne žele da rade domaći sa njima već zato šte ne mogu zbog posla da ih pokupe niti ima ko da ih čuva dok su na poslu. Ne mešajte babe žabe.

• Sve srećne porodice liče jedna na drugu...

• Bila prica za ovaj startup, 700 Indijaca zapravo https://www.peoplematters.in/news/funding-investment/ai-fraud-700-indian-engineers-did-the-work-while-builderai-claimed-it-was-ai-45865

Posted Images

6 hours ago, bios said:

O čemu je tačno ova tema, nisam siguran. Da se vratim par koraka u nazad.

Smešno je, ali nije smešno.

Prvo pitanje, kako će da izgleda razvoj intelektualnih sposobnosti dece u najvažnijem periodu u životu za to, ako im je neki AI asistent na dohvat ruke. Drugo, AI kao alatka može sigurno da mnogo pomogne mnogo predavačima / učiteljima / whateva, ali tu su onda mogućnosti zlouptotreba neograničene. Pogotovo ako na mestu gde se odlučuje nekoj regulaciji imaš imbecila zaglavljenog u 19-tom veku kao ova baba.

Scary poprilično.

pa već utiče poprilično, danas imaš aplikacije koje rešavaju zadatke iz matematike, dovoljno je da samo uslikaju zadatke sa pismenog i stiže im ne samo rešenje već i postupak, pa i za sastave iz srpskog isto važi i onda kada profesori prozovu tu decu da pred tablom urade neki zadatak oni ne znaju osnovne računske operacije, a pitagorina teorema je za njih viša matematika...

Ovo samo znaci da se neki profesori lenji i da se nisu prilagodili.

I dalje mozes raditi testove iz svega uzivo, da se vidi ko ima koji skill. Domaci i rad od kuce ne vrede da se ocenjuju. Problem su dugorocni projekti ali i to moze da se resi, za sta imas onolike zgradetine? Napravi da ljudi mogu da rade na njima samo tu i da tu nema pristupa ChatGPT i slicnim stvarima. Ako im treba racunar za research onda dozvoli google a blokiraj AI. Sve se moze ali je nekima lakse da kukaju bez da pomere dupe.

13 hours ago, Weenie Pooh said:

Taj "zabole me" argument je isti kao "verovatno ti i nije mnogo bitno da budeš na destinaciji na koju letiš". Realno zabole i tebe i mene da li će se AI ostvariti očekivanja, ali ipak o tome pričamo.

Pitao si kakve ima veze što je heurističko razmišljanje energetski efikasnije od algoritamskog, ja ti objasnim da sva ta potrošena energija košta, a ti odgovaraš "pa šta?" Pa ništa, jebiga.

Ozbiljno, zašto je to bitno? Današnje mašine su svakako efikasnije od parnih, ali trebalo je vremena dok su se našla bolja rešenja. Zašto je uopšte bitno da mora "sve i odmah", polako

1 hour ago, Shan Jan said:

Domaci i rad od kuce ne vrede da se ocenjuju.

Nije problem samo što ne vrede da se ocenjuju, nego ne vrede uopšte. Domaći je zamišljen kao način utvrđivanja i produbljivanja znanja stečenog na času. E sad više nije ni dovoljno što poslednjih 20 godina roditelji svaki domaći rade sa decom (uopšte mi nije jasno ni kako se ta skaradnost zapatila), nego sad deca neće ni raditi domaći nego će im AI davati gotova rešenja, tu onda nema više ni pasivnog učenja.

Što se sve znači da se celokupan rad prebacuje na nastavu u okviru škole, a to je logistički problem koji prosto prevazilazi lenjost ili marljivost nastavnika.

to je to, matematika, fizika i hemija se uče tako što se zapisuju i vežbaju primeri na papiru, kaže šan jan ocenjujte decu uživo ok i šta onda podeliti kečeve, a deca će onda kao zagrejati stolicu lololneće, ni kada dođe avgust, po pričama prijatelja profesora, ni kada im oni daju da sami izaberu koja 3 pitanja će naučiti za popravni, pa ni ta tri pitanja ne pipnu, očekujući da će ih na kraju ipak pustiti da ne ponavljaju godinu...

• kako ćeš ti naterati nekog da uči ako je on razmaženo derište, takvi ne bi smeli da dobiju diplomu osnovne škole, pa bi se onda možda njihovi roditelji zapitali kakav će im život biti, ovako gledaju samo da ih proguraju kroz osnovnu i srednju školu, i onda upišu na neki privatni miki maus fakultet i pošto je država izjednačila diplome sa državnih sa njihovim, samo nebo je granica a idiokratija ono šta nas sve čeka za 2 najviše 3 decenije

20 minutes ago, Halvard said:

Nije problem samo što ne vrede da se ocenjuju, nego ne vrede uopšte. Domaći je zamišljen kao način utvrđivanja i produbljivanja znanja stečenog na času. E sad više nije ni dovoljno što poslednjih 20 godina roditelji svaki domaći rade sa decom (uopšte mi nije jasno ni kako se ta skaradnost zapatila), nego sad deca neće ni raditi domaći nego će im AI davati gotova rešenja, tu onda nema više ni pasivnog učenja.

Što se sve znači da se celokupan rad prebacuje na nastavu u okviru škole, a to je logistički problem koji prosto prevazilazi lenjost ili marljivost nastavnika.

Ne mislim da to znaci prebacivanje celog rada u zgradu skole. Ti ces itekako zagrejati stolicu ako znas da ti AI nece pomoci da resis zadatke koje ti daju na casu. Da nije tako, ne bi deca uzimala dodatne casove a i ucila sama od kuce. Inace se slazem za domaci i roditelje. Moji su radili samnom na pocetku osnovne i onda samo prestali u jednom trenutku. Nebo i zemlja. Dok su radili samnom toliko me boleo tuki da su i ocene trpele. Kad sam sam zagrejao stolicu sve je leglo na svoje mesto.

8 minutes ago, gone fishing said:

to je to, matematika, fizika i hemija se uče tako što se zapisuju i vežbaju primeri na papiru, kaže šan jan ocenjujte decu uživo ok i šta onda podeliti kečeve, a deca će onda kao zagrejati stolicu lololneće, ni kada dođe avgust, po pričama prijatelja profesora, ni kada im oni daju da sami izaberu koja 3 pitanja će naučiti za popravni, pa ni ta tri pitanja ne pipnu, očekujući da će ih na kraju ipak pustiti da ne ponavljaju godinu...

• kako ćeš ti naterati nekog da uči ako je on razmaženo derište, takvi ne bi smeli da dobiju diplomu osnovne škole, pa bi se onda možda njihovi roditelji zapitali kakav će im život biti, ovako gledaju samo da ih proguraju kroz osnovnu i srednju školu, i onda upišu na neki privatni miki maus fakultet i pošto je država izjednačila diplome sa državnih sa njihovim, samo nebo je granica a idiokratija ono šta nas sve čeka za 2 najviše 3 decenije

Ovo je nas lokalni problem koji nema veze sa AI. Mada, nije vise ni lokalni, imas para za faks? Izvolte gospodine buduci doktore. Nemas para? Ko te jebe dal znas ili ne znas, mars stoko na kasu u supermarketu.

29 minutes ago, Shan Jan said:

Ne mislim da to znaci prebacivanje celog rada u zgradu skole. Ti ces itekako zagrejati stolicu ako znas da ti AI nece pomoci da resis zadatke koje ti daju na casu. Da nije tako, ne bi deca uzimala dodatne casove a i ucila sama od kuce. Inace se slazem za domaci i roditelje. Moji su radili samnom na pocetku osnovne i onda samo prestali u jednom trenutku. Nebo i zemlja. Dok su radili samnom toliko me boleo tuki da su i ocene trpele. Kad sam sam zagrejao stolicu sve je leglo na svoje mesto.

Ja sam nedavno saznao da i kod nas neke osnovne škole (konkretno Vukova) nude to kao opciju - dnevni boravak u kom deca odrade domaći pre nego što odu kući, da se roditelji posle ne muče radeći sa njima jer realno ih mrzi.

To je IMHO vrlo loša ideja, klinci se ne navikavaju dok je vreme da mora da se uči i samostalno, nego stiču utisak da je učenje nešto što se radi pod nadzorom nastavnika. Da bi skinuli teret sa roditelja i učinili im život komfornijim, oni decu sprečavaju da razviju radne navike koje će im kasnije tokom obrazovanja biti neophodne.

Ako je AI stvarno problem, a bar za malu decu ne bi trebalo da bude, onda im koncipiraš domaći tako da zahteva izlaganje na času, više je neka forma malog usmenog ispita nego pismeni rad.

23 minutes ago, Weenie Pooh said:

To je IMHO vrlo loša ideja, klinci se ne navikavaju dok je vreme da mora da se uči i samostalno, nego stiču utisak da je učenje nešto što se radi pod nadzorom nastavnika. Da bi skinuli teret sa roditelja i učinili im život komfornijim, oni decu sprečavaju da razviju radne navike koje će im kasnije tokom obrazovanja biti neophodne.

Tako je u Aziji (Japan, Koreja i slično) deca su u školi bukvalno od jutra do mraka, tamo rade i domaći i šta god

Japanski mali mučenici su ekstremni primer, oni i posle škole idu u školu - sekcije, klubovi, kurac palac. Kući stižu tek uveče a sutra ujutru su neispavani jer dete svoju prirodnu potrebu za slobodnim vremenom stiže da zadovolji tek noću (

Kad pišu sastave na engleskom uvek im promiče tema umora i iscrpljenosti. Šta ti je hobi - spavanje. Šta najviše voliš u svojoj sobi - krevet. Šta si radio preko raspusta - spavao.

Čemu to služi osim ako ti oba roditelja rade puno radno vreme, ja stvarno ne znam.

Pa da, zato u Koreji ljudi ne žele da imaju decu jer ne žele da ih izlažu onome kroz šta su sami prošli.

2 minutes ago, Halvard said:

Pa da, zato u Koreji ljudi ne žele da imaju decu jer ne žele da ih izlažu onome kroz šta su sami prošli.

Koliko sam pratio, ima i do cene i nedostatka vremena. Izgleda taj ubitacni ritam traje tamo ceo zivot.

Da, i to naravno. Ali ima i taj momenat da neki ljudi žele decu, ali su svesni kako će im detinjstvo izgledati i onda odustaju.

• Popular Post

Ljudi šalju decu u dnevni boravak ne zato što ne žele da rade domaći sa njima već zato šte ne mogu zbog posla da ih pokupe niti ima ko da ih čuva dok su na poslu. Ne mešajte babe žabe.

1 hour ago, Weenie Pooh said:

Ako je AI stvarno problem, a bar za malu decu ne bi trebalo da bude, onda im koncipiraš domaći tako da zahteva izlaganje na času, više je neka forma malog usmenog ispita nego pismeni rad.

Za sasvim malu decu sigurno nije, ali ne vidim ko će da ih spreči da koriste AI da im rešava zadatke iz fizike i matematike čim ukapiraju da je to moguće. Ne može nastavnik da zada da se napravi prezentacija o polinomima i to predstavi na času, niti se ima vremena da svako dete to ponaosob radi.

Slažem se da je užasno rešenje sve prebaciti na rad u samoj školi koja onda traje od jutra do sutra. Prosto mora postojati koncept domaćeg kao samostalnog rada kod kuće, a AI tu stvarno može da napravi haos. Nije rešenje ni da roditelji dube deci nad glavom i proveravaju da li sama rade, jer su već i previše uključeni u proceš školovanje svoje dece.

Verujem da će se vremenom naći način, ali lako mogu da zamislim da u jednom periodu to bude realan problem.

Guest
This topic is now closed to further replies.
Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.