October 23, 2025Oct 23 Mislim da i odrasli mogu ds je dobiju. Sad bas upoznao devojku koja je lecila rak grlics materice. Spomenuh vakcinu, ona u fazonu da je pitanje da li to uopste radi.
October 23, 2025Oct 23 Mogu, samo bi trebalo da je delotvornija ako se dobije (što) ranije. Ali ima smisla i kasnije, pogotovo kod rizičnih grupa.
October 23, 2025Oct 23 Moja ćerka je vakcinisana s dve doze (kompletno), njene drugarice isto. Klinca ću odvesti ovih dana, taman su dobili poziv. (Na koji smo se u odeljenju samo mi odazvali)Mislim da je procenat ukupno vakcinisane dece 8%.
October 24, 2025Oct 24 Nije problem u neukim gradjanima nego u drzavi koja bi trebala kupiti dovoljan broj vakcina i proglasiti ju obaveznom.Dok god je vakcina samo preporucena, nece biti u sirokim slojevima drustva shvacena kao efikasna. Edited October 24, 2025Oct 24 by Paul Gompitz
October 24, 2025Oct 24 On 22. 10. 2025. at 7:19, radisa said:A najgore, znam da zovu iz doma zdravlja, kad ima vakcina, da se dođe...Moja klinka se vakcinisala, ali dosta njenih drugarica nije...Jer, jbg, vakcina, ko zna šta je to... Veliko zlo su ovakvi mediji, veliko...Meni je najjače što ljudi gutaju bensedine, brufene, ksanakse, a sad je moderno i ozempike kao bombone. Niko od njih ne pita šta ima u toj tableti, kupuju i kod dilera po oglasima, niko recept nema. Ali zato kad se pomene vakcina, odmah je tu Bil Gejts i zlatna milijarda.Stvarno mi nije jasan taj fenomen, a nije to samo kod nas i preko ima toga. Mislim valjda ako se plašiš farmakomafije i vakcine, onda je prirodno da ne uzimaš ni lekove oralno. Da li je to strah od igle ili je ljudskom mozgu neprirodno da unosi nešto u telo tim putem, nemam pojma.
October 24, 2025Oct 24 5 minutes ago, bejzbolka said:Meni je najjače što ljudi gutaju bensedine, brufene, ksanakse, a sad je moderno i ozempike kao bombone. Niko od njih ne pita šta ima u toj tableti, kupuju i kod dilera po oglasima, niko recept nema. Ali zato kad se pomene vakcina, odmah je tu Bil Gejts i zlatna milijarda.Stvarno mi nije jasan taj fenomen, a nije to samo kod nas i preko ima toga. Mislim valjda ako se plašiš farmakomafije i vakcine, onda je prirodno da ne uzimaš ni lekove oralno. Da li je to strah od igle ili je ljudskom mozgu neprirodno da unosi nešto u telo tim putem, nemam pojma.Samo su pglu jer ne razumeju koncept imuniteta i sta znaci stimulisati imunitet. Suvise je apstraktno. Tablete imaju trenutno dejstvo pa se lakse i razumeju sta su.
October 24, 2025Oct 24 7 minutes ago, bejzbolka said:Meni je najjače što ljudi gutaju bensedine, brufene, ksanakse, a sad je moderno i ozempike kao bombone. Niko od njih ne pita šta ima u toj tableti, kupuju i kod dilera po oglasima, niko recept nema. Ali zato kad se pomene vakcina, odmah je tu Bil Gejts i zlatna milijarda.Stvarno mi nije jasan taj fenomen, a nije to samo kod nas i preko ima toga. Mislim valjda ako se plašiš farmakomafije i vakcine, onda je prirodno da ne uzimaš ni lekove oralno. Da li je to strah od igle ili je ljudskom mozgu neprirodno da unosi nešto u telo tim putem, nemam pojma.Ti ljudi bi verovatno gutali i vakcine kad bi bilo tog neposrednog ličnog dobitka tj. trenutnog, brzog rezultata. Ali korist od vakcina nije kratkoročna niti očigledna. Dugoročnim posledicama (i za sebe a pogotovu neke apstraktne druge) ne barataju svi na adekvatan način i ne retko rade time i protiv sebe. Ne samo kada su lekovi u pitanju.edit: Nisam videla da glibav već rekao suštinu. Samo što ja ne bih rekla da je baš uvek nedostatak razumevanja u pitanju. Mnogi ljudi se ponašaju (popularno rečeno) neracionalno, iako imaju znanje. Edited October 24, 2025Oct 24 by Pixie
November 7, 2025Nov 7 Ne bavim se specijalno time, ali danas sam slucajno naletela na neki clanak u strucnom casopisu sa pregledom trenutne situacije sa mRNA-vakcinama protiv karcinoma u Nemackoj, u kome pise da je trenutno >10 ispitivanja u drugoj i trecoj (poslednjoj pre stavljanja u opticaj leka) fazi i da se rezultati i pocetak primene ocekuju u toku sledecih 1-2 godine. Ocigledno je i da se u narednom periodu ocekuje da se upotreba pre svega relativno brzo/brze odobri kod karcinoma koji inace imaju jako losu prognozu cak i kod (trenutno dostupne) adekvatne terapije (kao na primer karcinom pankreasa ili poslednji stadijumi melanoma). Isto je ocigledno i da sama vakcina nije dovoljna i da se ispituje u kombinaciji sa vec dostupnim terapijama (operacija, zracenje, kako bi se tumor smanjio), a pre svega sa ICI (immune checkpoint inhibitors), koji suzbijaju imunosuprimirajuce dejstvo tumora na imuni sistem. Nema nista o ruskim inovacijama ili rusko-srpskim kombinacijama.
November 23, 2025Nov 23 Sad sam video gostovanje nekog profesora sa Medicinskog fakulteta (mislim u KG) i nekog našeg doktora iz Moskve gde pričaju o mrna vakcini protiv raka.I ovaj iz Moskve kaže da oni kreću, parafraziram, "mi smo uklonili te birokratske prepreke i ovo nije "kliničko ispitivanje" niti smo u obavezi. Mi krećemo odmah sa lečenjem pacijenata".BTW, rekao je i da tamo dolazi i jedan pacijent iz Srbije...😳😳😳
November 24, 2025Nov 24 21 hours ago, Frank Pembleton said:Sad sam video gostovanje nekog profesora sa Medicinskog fakulteta (mislim u KG) i nekog našeg doktora iz Moskve gde pričaju o mrna vakcini protiv raka.I ovaj iz Moskve kaže da oni kreću, parafraziram, "mi smo uklonili te birokratske prepreke i ovo nije "kliničko ispitivanje" niti smo u obavezi. Mi krećemo odmah sa lečenjem pacijenata".BTW, rekao je i da tamo dolazi i jedan pacijent iz Srbije...😳😳😳Ne znam sta bih mislila o tome. Nekad to sve sa lekovima i jeste tako izgledalo, smuckas nesto pa prodajes, ali je bilo strasnih problema i ima razloga zasto se doslo do sadasnjeg sistema gde se rade razne faze klinickih ispitivanja i ide po nekim standardima da se provere bezbednost pa onda efikasnost itd...
November 24, 2025Nov 24 Ja sam u tom biznisu - klinicka ispitivanja lekova. Bilo koje preskakanje ICH GCP protokola dovodi u pitanje rezultate.Postoji upotreba jos neodobrenih lekova (i devices) u tzv. Compassionate use svrhe, kad je taj jos ispitivani lek poslednja opcija - ono, ne moze biti gore nego da mu ne damo lek.Ako krenemo da preskacemo i ignorisemo klinicke faze ispitivanja, opet cemo imati neku talidomid situaciju. Edited November 24, 2025Nov 24 by destiny
November 24, 2025Nov 24 1 minute ago, destiny said:Ja sam u tom biznisu - klinicka ispitivanja lekova. Bilo koje preskakanje ICH GCP protokola dovodi u pitanje rezultate.Postoji upotreba jos neodobrenih lekova (i devices) u tzv. Compassionate use svrhe, kad je taj jos ispitivani lek poslednja opcija - ono, ne moze biti gore nego da mu ne damo lek.Ako krenemo da preskacemo i ignorisemo klinicke faze ispitivanja, opet cemo imati neku talidomid situaciju.Naravno. Ono sto mi je proletelo kroz glavu je da ovi mozda imaju ovakav biznis model.
November 24, 2025Nov 24 1 hour ago, destiny said:Ja sam u tom biznisu - klinicka ispitivanja lekova. Bilo koje preskakanje ICH GCP protokola dovodi u pitanje rezultate.Postoji upotreba jos neodobrenih lekova (i devices) u tzv. Compassionate use svrhe, kad je taj jos ispitivani lek poslednja opcija - ono, ne moze biti gore nego da mu ne damo lek.Ako krenemo da preskacemo i ignorisemo klinicke faze ispitivanja, opet cemo imati neku talidomid situaciju.Ovaj što sam ga gledao je to "preskakanje" onako nonšalantno naveo, maltene kao vrlinu ruskog sistema...
November 24, 2025Nov 24 1 hour ago, destiny said:Ja sam u tom biznisu - klinicka ispitivanja lekova. Bilo koje preskakanje ICH GCP protokola dovodi u pitanje rezultate.Postoji upotreba jos neodobrenih lekova (i devices) u tzv. Compassionate use svrhe, kad je taj jos ispitivani lek poslednja opcija - ono, ne moze biti gore nego da mu ne damo lek.Ako krenemo da preskacemo i ignorisemo klinicke faze ispitivanja, opet cemo imati neku talidomid situaciju.Cini mi se da se nesto slicno desilo kad je bila zadnja epidemija Ebole u Africi. Iz USA stigao najnovoji lek, koji je bio u zavrsnici ispitivanja. Istrebili Ebolu ko da je bilo nije.
November 24, 2025Nov 24 1 hour ago, Shan Jan said:Cini mi se da se nesto slicno desilo kad je bila zadnja epidemija Ebole u Africi. Iz USA stigao najnovoji lek, koji je bio u zavrsnici ispitivanja. Istrebili Ebolu ko da je bilo nije.Ebola je specifična.Koliko se sećam reč jednog doktora toliko se "lako" prenosi i toliko je smrtonosna da "gasi" sama sebe.Npr. COVID je to "ispravio".Ja to laički, izvinite ako lupam...