Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stoner Rock/Metal, Psihodelija, Fuzz

Featured Replies

Od novijih bendova ja volim All Them Witches iz Nesvila:

Mada, nesto razmisljam, Sabbath jeste osnovni uticaj na stoner/doom estetiku, ali nije jedini. Interestantno je da - kako se vremena menjaju - tako neki od najvecih bendova ulaze i izlaze iz mode.

Danas se mantra vezuje za Sabat, ali pocetkom devedesetih, primarni uticaj hard-rok bendove te generacije bili su Hendiks i Cepelin, cak mozda i Nil Jang – one teze i tvrdje stvari, onako kako ih izvodi Crazy Horse.

U korenu, od 1970 do 1972, osnova za hevi muziku su tri albuma: Led Zep II, Deep Purple in Rock i Paranoid. Takodje, Hendriksov psihodelicni bluz, i nacin na koji zlostavlja pojacala i svira mikrofonijama, Experience ritam sekcija, fuzz/wah. To je abeceda stoner roka. Nakon uvoda u Voodoo Chile, prvi takt, - kada sva trojca grunu u isto vreme - , to je nacrt za stoner i doom.

Zapravo kada je ovaj zanr u pitanju postoje podvrste:

Prvo, cist stoner/doom tipa Sleep i Electric Wizard, Church of Misery. Njima je Sabbat glavni uticaj, znaci snizeni stimovi, monolitni rifovi, okultizam.

Onda je tu desert rock i sve oko Kyuss. Njima su primarni uticaj Hendriks, Americki Alt Bendovi, Cepelin. I, naravno, Sabat (cak mozda i ponesto od Metalike posto imaju chopove), ali oni nisu metal bend u sustini. Jbg, Kyuss je jam band. Mislim da su se ti bendovi cak i ogradjivali od metala.

Onda je tu fuzz hard-rok tipa Fu Manchu ili Truckfighters, Nashville Pussy. Ti bendovi jednako izlaze iz moto-rifova 70-ih tipa ZZ Top, Grand Funk, Alman Brothers ali i pank estetike. Fu Manchu su cesto navodili da su im glavni uticaj hard rok 70ih i pank rok.

I na kraju, postoje krosover bendovi tipa High on Fire ili Orange Goblin, koji imaju velike monolitne rifove ali i speed šut kakav recimo ima Motorhead.

I naravno, na kraju, tu su Melvins. Kategorija za sebe. Oni nikako nisu stoner/doom bend ali dele publiku sa ovim grupama. Oni su usporili hardkor pank do puzanja i u njega ugradili te velike rifove kakve ima Sabbath. Kultni bend koji je centar inspiracije za sve sto je vazno posle njih.

Lepo receno sve. heart

Psihodelija jeste bitan momenat stonera. Cak i pojedini omoti albuma navedenih bendova ili recimo benda Earth ili Mastodona to signaliziraju.

Pa Kyuss spot za pesmu One Inch Man.

A recimo i album Scotta Reedera basiste Kyussa ima blage elemente psihodelije.

A tacno je i za Nila Janga, veliki uticaj na grandz i stoner. Sve sto je masno i crno. evil

A sad malo istinske psihodelije

• Author

Meni je Pepper njihovo ultimativno remek delo. Ova numera mi je na visokom drugom mestu. wub

Meni je ova najdraža, nije doduše baš za ovaj topic

• Author

Edited by Rudolf Pingvinoglu

• 2 months later...
  • 3 months later...

Snimljeno u Joshua Tree.