September 21, 2025Sep 21 Ja ne propuštam priliku da promovišem lokalne bendove nekad to napomenem, a nekad ne. Legitimni duhovni ili bilo koji drugi naslednici Roky Ericksona- The Black Angels Edited September 21, 2025Sep 21 by bios
September 25, 2025Sep 25 Ja obozavam stoner. Mislim da ni jedan stoner topic ne treba da prođe bez ove priče:Glavni izvor stoner i doom estetike su naravno Black Sabbath.Tony Iommi je levak koji je kao tinejdžer, radeći u fabrici, ostao bez vrhova srednjeg i domalog prsta desne ruke, svoje fret ruke. Da bi uopšte mogao da svira, napravio je plastične naprstke sa kožom na vrhu i prešao na tanje žice. Često je spuštao štim, na primer, na Master of Reality cela gitara je nastimovana za tri polutona nize, na Cis.Niži štim i njegov način sviranja daju onaj težak i mastan ton. Koristio je Laney pojačala, uz treble booster/fuzz. Najbolji primer tog „tromog“ Sabbath zvuka iz kog je izasao stoner su „Into the Void“ ili „Sweet Leaf“.Prvih pet albuma (Black Sabbath, Paranoid, Master of Reality, Vol. 4, Sabbath Bloody Sabbath) ostaju jedna od najvećih serija u istoriji R’n’R-a, i blueprint za stoner zvuk.
September 25, 2025Sep 25 Mene u zadnje vreme fascinira japanska stoner i doom skola. Oni su bili u igri jos na samom pocetku: Jos 1971 godine imali bend koji se zove Speed, Glue & Shinki, koji je ocigledno stvarao pod uticajem ranih blues majstora, stonsa, ali pre svega velike trojke hard roka, a narocito Black Sabbath. Imaju album Eve iz te godine koji je jedan od najboljih izdatih u 1971, a tih godina je konkurencija bila nikad veca. Taj album stoji rame uz rame sa bilo cime sto je radjeno tada. Licno mislim da ako postoji nesto sto se zove japanoise onda Speed, Glue i Shinki su ocevi, ali tvorac japanskog undergorund psych, stoner i doom zvuka je Keiji Haino i sve sto je u 80im radio sam, sa Zornom, sa Fushitushom. Ovo je vec zvuk koji izlazi iz post-pank estetike 80ih, i njega, jednako kao i Melvins, na primer, jednako inspirisu i Sabbath i pank rok. Ali ono zbog cega je Haino vazan je sto je (uz Melvinse, naravno) trasirao put za moj omiljeni psych, stoner, mosh, doom bend danasnjice: Boris. Evo prvog albuma Keiji Hainoa:A evo i Boris: Ono sto je za Boris specificno je to sto ih inspirisu i Sabbath, i Can, i Haino, i Zorn, ali pre svih Melvins. Kada je japanska stoner skola u pitanju, takodje takodje su sjajni i ovi bolesnici. Po meni, mozda najbolji naslednici Black Sabbath zvuka, jedini je problem, naravno, sto su tematski kreteni:
September 25, 2025Sep 25 1 hour ago, Minimoog said:„Into the Void“Kakva je to pesma, boze! Savrsentsvo. Zvuk, rifovi, melodija, sve. Nezvanicna himna stonerasa, verovatno nema benda koji tu pesmu nije obradio ili svirao. Najpoznatije i najlepse su Kyussova i Soundgardenova (Soundgarden je izveo jedan genijalan potez zamenivsi originalni Sabbathov tekst recima poglavice Sijetla upucenim "belom coveku"). A jedan od glavnih figura stonera Chris Goss je svoj bend nazvao po tom albumu Sabbatha, zbog greske na etiketi naravno ime je Masters of Reality. BTW, dodao bih i da Tool, posebno na albumima Aenima i Undertow, imaju stoneraskih momenata. 1 hour ago, Minimoog said:Prvih pet albuma (Black Sabbath, Paranoid, Master of Reality, Vol. 4, Sabbath Bloody Sabbath) ostaju jedna od najvećih serija u istoriji R’n’R-a, i blueprint za stoner zvuk.Sto ne i Sabotage? Mada, ok, Sabotage ima malo i prog elemenata.
September 25, 2025Sep 25 30 minutes ago, Sludge Factory said:Kakva je to pesma, boze! Savrsentsvo. Zvuk, rifovi, melodija, sve. Nezvanicna himna stonerasa, verovatno nema benda koji tu pesmu nije obradio ili svirao. Najpoznatije i najlepse su Kyussova i Soundgardenova (Soundgarden je izveo jedan genijalan potez zamenivsi originalni Sabbathov tekst recima poglavice Sijetla upucenim "belom coveku"). A jedan od glavnih figura stonera Chris Goss je svoj bend nazvao po tom albumu Sabbatha, zbog greske na etiketi naravno ime je Masters of Reality.BTW, dodao bih i da Tool, posebno na albumima Aenima i Undertow, imaju stoneraskih momenata.Sto ne i Sabotage? Mada, ok, Sabotage ima malo i prog elemenata.Izvinjavam se, nije prvih pet, nego prvih sest. Kritika ih cak negde naziva velikim slovima "First Six". Sabotage je definitivno ravnopravan u svakom smislu sa ostalim albumima. Strasan propust!Naravno, to sto kazes za Tool je potpuno tacno. Ta spora i teska strana underground, heavy i hard rok muzike, nikome nije strana. Cuje se svuda od Tool do Deftones, pa sve do Earth i Sun O))).Moj omiljeni primer je prva pesma na albumu Leviathan grupe Mastodon:Takodje, Electric Wizzard:Kada kazes Kyuss, oni su prica za sebe: Kyuss je svoj zvuk oblikovao na zloglasnim ‘generator parties” u kalifornijskoj pustinji (Palm Desert/Coachella Valley): dovlačili su benzinske agregate usred ničega, dizali zidove pojačala i svirali po celu noc. To je bila prava mala pocket scene.Takvo okruženje, vatra i beskraj u mraku, ne trpi mnogo dinamike, u takvom ambijentu prirodnije je svirati fuzz, teške rifove, dugačke jamove, zadrzati „ravniju“ dinamiku. Tako je nastao blueprint za desert/stoner rock :)
September 25, 2025Sep 25 Verujem su pravi Kyuss zvuk zapravo mogli cuti samo ti ljudi koji su tada bili na tim zurkama. Tu je floor noise (najtisa tacka) zapravo bio zvuk generetora koji brunda celu noc. U njihovoj svirci zvuk generatora u beskrajnom prostoru predstavlja dron. Integralni deo pesme. Jbt!! Kakvo li je to ludilo bilo! Uveren sam da njhovi studijski snimci nisu ni upola mocni kao prava stvar: to kako su oni zvucali u svom ambijentu na tim nastupima. To je zapravo Kyuss. A s obzirom na to koliko su dobri na onim albumima, mogu tek da zamislim sta su bili tada i tamo, uzivo..
September 25, 2025Sep 25 13 minutes ago, Minimoog said: Sun O))).Sunn O))) in Belgrade, 22 October 2025, 21:00 (Wednesday)SUNN O))) for the first time in Serbia!Sunn O))) formed in Los Angeles in 1998, with core members Stephen O'Malley and Greg Anderson. For over 20 years, they've challenged musical norms by synthesizin