Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Neuronauke

Featured Replies

• Author
15 hours ago, makaronee said:

Ukratko, siže snoviđenja je slučajan i sav taj jazz&onirički bioskop služi da sačuva neuronske mreže, e kako ih ne bi zauzela druga čula.

Hvala, mislim da sam razumela. Samo što izgleda da upravo nije tako. D

Držim da je sva ta onirička epopeja, mašina snevanja, isprva shvaćena kao transcendentni kanal komunikacije sa višim silama, a kasnije, po meri jačanja pozitivizma, kao carski put u nesvesno -najpre sredstvo u borbi za ograničene resurse; glavni argument mi je upravo ritmična pravilnost REM faza.

Nesumnjivo da će u tom (rnd) procesu, signal slučajno pokupiti i neki spoznajni šum, pa će se na to skupiti konzilijum frojda junga ferencija sa svojim kauzalističkim konstrukcijama.

Heh, utom se potkrade kučkadijalektika, pa kae, a šta ako je ritmičnos dokaz tog 1 višeg reda spoznaje, ora et labora, rodžače?

• 3 weeks later...
On 25. 6. 2026. at 17:57, makaronee said:

Heh, utom se potkrade kučkadijalektika, pa kae, a šta ako je ritmičnos dokaz tog 1 višeg reda spoznaje, ora et labora, rodžače?

što kučka, ja bih rekla (inspirisana anonimnim urbanim autorom): dijalektiko, oče i majko :D

jsz.jpg

ovo što pišeš zvuči kao iglmanova defensive activation teorija koja može biti interesantna u kontekstu proučavanja neuroplastičnosti (mada mi je ova analogija sa slepilom problematična iz raznih razloga, iako uzima u obzir neki relevantne faktore), ili nekog filozofskog pogleda na snove :) ali u kontekstu rem-a je nekako previše pojednostavljena. npr. fokusirana je samo na čulo vida, a san nije samo vizuelni, već prilično složen fenomen, u kom nekada ima i komponenti iz domena drugih čula, emocija, neki narativ, itd. slično, tokom rem-a se javlja aktivnost i u drugim regionima mozga, ne samo u vizuelnom korteksu, čime se ova teorija ne bavi. da ne kažem da ima ljudi (ili životinjskih vrsta/vrsti?) koje imaju malo rem faza spavanja, ili nemaju uopste, ili su veoma kratke, pa nemaju problem sa vidom. i obrnuto, ne vide, a imaju rem faze.

meni je nešto drugo interesantno ovde, a to je kako si formulisao teze: to sa ritmičnošću i spoznajom*, rnd procesima, ora et labora - dosta naginje nekom GEBovskom razmišljanju :) 

*

s tim što ne bih rekla da je ritmičnost dokaz spoznaje, malo mi je prejaka i naglavačka ta tvrdnja, ali obrnuto je dosta gebovski koncept, tj. da ritmičnost (kao rekurzije kroz autoreferencirajuće petlje), generiše neki meta level organizacije iz kojeg može proizaći neki epifenomen, tj. neka spoznaja (i ostali smisao).

i ovo da "signal slučajno pokupi neki spoznajni šum” isto zvuči hofstadterovski, samo opet obrnuto. kod njega bi upravo taj "šum" mogao kroz dovoljno iteracija autoreferenciranja da postane stabilan obrazac višeg reda, tj. ono što organizuje sistem. 

ГЭБ...

док сам укоБчао, четвртакдушо!

mada se kasnije pomolio izaugla tajneki hochpfcschtaedterpler.

u ovin ne*stanjima ne*svesti, moraću još prekonekoliko puta da pročitan,

pogotovo kranje zanimljivo zapažanje ogrnuto spojlerom.

za sada ću preispitati svoje radikalno brecanje na svosveisvja transcendentno u narodu, partiji i mesnoj zaednici.

6 hours ago, bey said:

da ne kažem da ima ljudi (ili životinjskih vrsta/vrsti?) koje imaju malo rem faza spavanja, ili nemaju uopste, ili su veoma kratke, pa nemaju problem sa vidom. i obrnuto, ne vide, a imaju rem faze.

ne znam dovoljno o fiziologiji sna, pogotovo kako se može sanjati potpun taktilno-auditivni osećaj kontrole nad sviranjem instrumenta i to u sastavu ansambla, npr.

svakako ne bih isključio mogućnost da su REM i snoviđenje u korelaciji.

na kraju, sadržaj snoviđenja mogu da verbalizuju samo h. sapiensi?

hvala za uputu na iglmana, nisam imao dovoljno strpljenja da pretražujem istorije na burazerimabrauzerima, a nisam se mogao setiti gdesamčito.