Frank Pembleton Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Brzo se to završava u PIO u nemanjinoj onaj levi ulaz. Obezbeđenje stoji deli brojeve, kažeš za šta si došao, kad si već tamo traži pre nego što dođeš na red da ti daju papir da popuniš zahtev za "pin" kad dođeš na red traži "listing uplaćenog staža" i daj im taj formular za pin dobićeš oboje, posle sa tim pinom možeš od kuće da proveravaš mislim da ima i varijanta da ti izračuna penziju. Ta cifra naravno nije "obavezujuća" ali mom rođaku je promašilo za 1500 rsd... 1
duda Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Da, to i zapravo jeste papir gde su podaci o vremenu provedenom na radu i o zaradama. I to je dato tačno po firmama u kojima si radio, odnosno od prijave do odjave. 1
ljuttko Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Jedan savet : Na tom papiru o stažu i uplaćenim doprinosima moraju da postoje uplate doprinosa po svakom osnovu ( ugovori o delu npr i sl ) jer i ti doprinosi ulaze u obračun penzija. Ali, ali, rastumačiti to i proveriti da li ti je ušlo u obračun penzija nije lako. Ja sam 4 godine skoro imala ugovor o delu mimo moje firme i uredno uplaćene doprinose za svaku uplatu a to nisam uspela da nadjem na listingu na osnovu piba firme dok mi recimo neka takva uplata stoji za godinu kada nisam imala nikakav ugovor sem osnovne plate . Koleginica iz firme u kojoj sam imala te ugovore me je upozorila da ih vrlo često nema u obračunu jer to i ne umemo da pogledamo i da se naprave ludi u pio pa ko se žali, žali. Otišla sam posle 2 godine od dobijanja rešenja da tražim konačno rešenje za penziju i ponela sve listinge iz firme za rad po ugovoru da mi objasne gde su te stavke. otpuhali su me rećima da je referent koji je radio moj obračun dao otkaz, da je sve obračunato ni ne pogledavši papir ( neka savetnica direktora) i da napišem zahtev za konačno rešenje. Posle 2 meseca sam dobila rešenje da ne mogu da mi izdaju konačno rešenjejer im fale neki koeficijenti ( ovi nedostajući koeficijenti su bili različiti od onoga što je pisalo da fali u privremenom rešenju potpuno ) i da ako u zakonskom roku od 3 g ne dobijem konačno rešenje , privremeno će se aitomatski smatrati trajnim. Čiča miča i gotova priča. Isteklo, to je što je.pritisnuta nekim drugim problemima nisam išla ponovo. U isto vreme moja kuma je imala manjak 2 godine doprinosa i staža i to na veoma visoku platu, bez objašnjenja zašto, žalila se odmah i posle nepunih godinu dana stigla je ispravka i isplata od godinu dana svega što je bilo loše obračunato. Tako, četvore oči, čuvajte papire i pregledajte svaku stavku. Dodatni bezobrazluk je što me je neka savetnica tamo odmah upozorila da mi se rad posle penzije neće obračunavati koliko god da ga ima a ni to nije tačno, ko nakupi više od 2 godine rada i po dobijanju penzije ima pravo da traži reviziju penzije sa tim dodatkom, ja nisam imala 2 godine i znala sam da nemam pravo na to all znaam i šta piše u zakonu.
Luther Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 9 hours ago, ljuttko said: ...... Dodatni bezobrazluk je što me je neka savetnica tamo odmah upozorila da mi se rad posle penzije neće obračunavati koliko god da ga ima a ni to nije tačno, ko nakupi više od 2 godine rada i po dobijanju penzije ima pravo da traži reviziju penzije sa tim dodatkom, ja nisam imala 2 godine i znala sam da nemam pravo na to all znaam i šta piše u zakonu. Netačno, potrebna je jedna godina rada nakon odlaska u penziju. Podnese se zahtev i dobije novi obračun. https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/091123/091123-vest7.html 1
Recommended Posts