February 6Feb 6 Author Nije ti baš za LAibah temu, više za razno. Inače korektan izbor svakog od njih.
February 15Feb 15 Author Laibach sviraju u Domu omladine 8. i 9. marta, pretpostavljam da većina koje zanima već to zna. Opus Dei nije album koji me impresionira, pa ću verovatno preskočiti. Takođe, Laibach imaju i novu obradu dostupnu na striming servisima itd... Foreigner - I want to know what love is Voleo bih i ja da znam. Original je gadan, Laibach verzija takva kakva je, meni njihova čitanja pop hiova obično ne leže. Za kraj, odlična intervju u današnjem Danasu: https://www.danas.rs/kultura/lajbah-intervju-studenti-8-mart-koncert/ Edited February 15Feb 15 by Ras
March 8Mar 8 Uuu, Laibach odličan! Čak je bilo i interakcije sa publikom, a Marina je pevala i na srpsko(hrvatsko)m delove koji su prilično aludirali na trenutna dešavanja...
March 8Mar 8 Popular Post On 8. 3. 2024. at 21:18, pt 2.0 said: meni je koncert laibach-a u SKC (bila sam prvi razred gimnazije, dakle 1986-7. godine) bio prvi koncert u životu. i danas se sećam utiska koji je koncert ostavio na mene. opus dei, kao i onda. nas tri na koncertu, kao i onda. krug započet u SKC 12.2.1987. zatvorio se 8.3.2025. u DO. Reveal hidden contents Edited March 8Mar 8 by pt 2.0
March 9Mar 9 On 8. 3. 2025. at 23:37, pt 2.0 said: opus dei, kao i onda. nas tri na koncertu, kao i onda. krug započet u SKC 12.2.1987. zatvorio se 8.3.2025. u DO. Reveal hidden contents Reveal hidden contents Svaka čast! Slikala si i mene sa sinom u drugom redu. Dokaz da sam bio. Reveal hidden contents
March 9Mar 9 On 9. 3. 2025. at 4:04, Klara said: Peter Handke!!! Sin ti ima fantastične bele lone! Ma jok bre! Billie Jean is not my lover She's just a girl who claims that I am the one But the kid with bele lone is not my son Sin me naravno slikao, crkavajući od smeha dok sam se bečio da ličim na Milana. Čak mi i bezuspešno sugerisao kako da postavim glavu i gde da gledam. Slikao me i ispred onog "kordona marica", na početku Brankovog mosta, dok sam bogoradao kako ih, kad se sve završi, treba sve otpustiti (to je bilo najpristojnije, ostalo su bile psovke). Neka gospođa mi sve to odobravala a on me molio da ućutim. Išli smo i do lažnih studenata da se zajebavamo pa se smorili. Pisaću o koncertu kad nađem vremena. Ujutru radim. Ha, ha, Handke... Edit: Juče ujutru pitam ženu "Šta da ti kupim za 8. mart", a ona kaže "Samo skrati bradu, to će mi biti najveći poklon. Sa tom sedom bradom si ko neki dedica". I tako, zbog ovog svetog praznika, odrekoh se "Vasa Pelagić stajlinga" i postadoh "Handke". Edited March 9Mar 9 by klimt
March 9Mar 9 Laibach 8. mart - Dan žena, 2025. DOB, Amerikana Dobro je primetio Wayfaring Stranger, gledajući pre nas nastup na ovoj turneji, oseća se manjak energije i oštrine. Novi aranžmani su usporili i omekšali dosta pesama, naročito one sa albuma Opus Dei. Takođe, uključivanje Marine na vokalu, tamo gde je pevao Milan, imalo je slične posledice. Amerikana je mala za Laibach. Nikada ih nisam gledao u ovako malom prostoru. Video materijal koji tradicionalno igra važnu ulogu u njihovom nastupu ovde nije mogao dovoljno da dođe do izražaja, jer je mala površina za projekciju. Zbog skučenosti, od članova grupe nije moglo dobro da se vidi platno, a projektovani materijal je delimično zahvatao i konstrukciju za rasvetu. Ne samo to, prvi put da je vizuelizacija nekako "siromašna" i daleko od perfekcije na koju su nas navikli. Nadao sam se da će povesti sa sobom i filozofa Petera Mlakara da nam, u skladu sa turbulentnim dešavanjima, održi govor, ili bar da oni sami na nešto direktniji način podrže studente. To je ipak izostalo. Međutim, veliko MEĐUTIM, meni je sve delovalo kao dobar after posle protesta. Ubeđen sam da se više od polovine prisutnih samo preselilo sa Trga republike u DOB. Radile su pištaljke, bilo je "Pumpaj". U kontekstu aktuelne situacije, tekstovi su bitno drugačije tumačeni. "Pogađalo" nas je sve što bi i najmanje zaličilo na komentar. Sin me je u dva navrata pitao da li je to originalni tekst, ili su ga izmenili. Publika je reagovala na svako pominjanje pravde, slobode, borbe... Došle su do izražaja numere koje nisu hitovi (ako tako nešto kod Laibacha postoji). To su: "Mi kujemo bodočnost" (borba protiv tiranije), "Brat moj" (dozivanje i ohrabrivanje saborca), "Ballad of a Thin Man" ("Because something is happening here, But you don’t know what it is, Do you, Mister Jones?"), "Trans-National" (Marina čita delove iz "Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima"), "The Great Seal" (na kraju čuveni Čerčilov govor koji je Marina ponovila na srpskom), "Life Is Life" ("Kada svako da sve, onda će svi dobiti sve", takođe Marina na srpskom). Pored ovih emotivnih vrhunaca, meni su najviše prijale "Smrt in pogin" (O sukobu Orjunaša i komunista u Trbovlju) i "Leben - Tod" (moj favorit sa Opus Dei). Vizuelizacija "The Great Seal" je bila najbolja: Tito, partizani, jugoslovenski košarkaši... Koliko je nepravde učinjeno NSK i Laibachu u bivšoj zajedničkoj državi, a oni je jedini i dalje na pozitivan način pominju u svojim radovima. Jedina numera izvedena na prethodnoj turneji (koncert u SNP-u), koja je ponovljena na sadašnjoj bila je "The Engine of Survival". Ženski deo publike je pevao ovu pesmu sa Marinom. U pozadini je išao spot inspirisan performansom "Was ist Kunst" genijalnog Raše Todosijevića. Pomenuti koncert u Novom Sadu je bio savršen u svakom pogledu, teško je to izjednačiti a kamoli nadmašiti. Ipak, i ovaj osmomartovski nije bio loš, uživao sam u njemu i savršeno se uklopio u "pumpaj" koncepciju. Zajeb Na "I Want to Know What Love Is" Marina zaista snima telefonom i taj snimak se projektuje na platnu iza benda. Videli smo se kako mašemo ali nismo to snimili, šteta. Merč Kao i uvek, vrlo bogat i raznovrstan. Majice su bile 3.000, ploče 5.000. Uzeo sam katalog izložbe Ausstelung Laibach Kunst 1980 - 1984. https://wtc.laibach.org/products/ausstellung-laibach-kunst-fundamenti-fundaments Edited March 9Mar 9 by klimt
March 9Mar 9 Ja sam mislio da će biti koncert u donjoj sali. Anyway, kad je krenula svirka, da znam pošto idem večeras?
March 9Mar 9 On 9. 3. 2025. at 17:47, igoraki said: Ja sam mislio da će biti koncert u donjoj sali. Anyway, kad je krenula svirka, da znam pošto idem večeras? Nisu na vreme krenuli (trebalo je u 21), ne sećam se koliko su kasnili, ali ja se ne bih igrao sa Slovencima.
March 9Mar 9 On 9. 3. 2025. at 17:47, igoraki said: Ja sam mislio da će biti koncert u donjoj sali. Anyway, kad je krenula svirka, da znam pošto idem večeras? Ako se ne varam, bilo je 21.13h, 21.14h kada su počeli. Gledao sam na sat jer mi je rečeno da će početi na vreme, pa sam hteo da vidim koliko će kasniti😁.