Popular Post Ras Posted February 13 Popular Post Posted February 13 (edited) Paradoksalno je da kao bivši član SKJ i neko ko nije bio fan benda pokrećem temu o Laibachu! Dodatak u naslovu teme govori o mom uzaludnom otporu, jer izgleda da sam se i ja upecao i da konačno uživam u Laibachu. Intenzivnije zanimanje, umesto sporadičnog (Volk, Let it Be, Kunst Der Fuge...) otpočelo je sa Wir Sind das Volk, a nastavilo sa Sketches of the Red Districts. Sada sam se vratio na prvi album (po imenu benda) i Novu Akropolu. Takođe, već neko vreme mi je žao što su neke vesti i napisi o Labachu i njihovim aktivnostima (nedavni odlični prikaz koncerta iz Novog Sada koji je pisao @klimt) ostali rasuti po različitim temama, a kao okidač za pokretanje poslužio je novi Laibachov newsletter. Kako Laibach ne nameravaju da stanu, nema razloga da ne nastavimo da ih pratimo u jednoj temi! Dakle, Laibach za ovu godinu najavljuju Opus Dei! turneju, ali i izložbu pod nazivom Laibach Kunst. Izložba za sada će, počev od juna obići 4 grada: Ljubljanu, Zagreb, Maribor i Podgoricu. Evo vesti: https://mailchi.mp/laibach/newsletter-february-2024 Edited February 13 by Ras 10 2 1
Popular Post klimt Posted February 14 Popular Post Posted February 14 (edited) 7 hours ago, Ras said: Paradoksalno je da kao bivši član SKJ pokrećem temu o Laibachu! Ne, druže Rase, to nije paradoksalno, već krajnje logično. Član SKJ bio je i Tomaž Hostnik (prvi pevač Laibacha, koji je mnogo doprineo formiranju koncepta), a i pomenuti klimt. Naša komunistička prošlost je samo dokaz da smo ispravno shvatili Laibachovu parolu da je politika najviša umetnost. Ajd sad malo ozbiljnije, nekoliko crtica o Laibachu, komunizmu i antifašizmu. Ovo je prilika da se predstave i neki manje poznati radovi. Tokom prve Turneje po okupiranoj Evropi, 1983. godine, nastupili su u Varšavi. U izuzetno burnom političkom trenutku u istoriju Poljske, na konferenciji za štampu, izjavili su "Mi smo komunisti". To je većinu publike žestoko iznerviralo. Jedan od prisutnih je na kratko napustio salu, i vratio se sa "poklonom" za grupu, zavijenim u novine "Trybuna Ludu" (službeno glasilo poljske komunističke partije). Poklon je bio još uvek topao, u novinama je bilo uvijeno govno. Članovi Laibacha nisu ostali dužni. Na izložbi u Lođu, pod nazivom Rekapitulacija, 2009. godine, vratili su govno Poljacima. Jedan od eksponata bila je porcelanska replika artefakta iz 1983. godine, govno uvijeno u "Trybuna Ludu". Njihove dve numere su vezane za Vojčeka Jaruzelskog. Prva ("Jaruzelski") je sa početka karijere a druga ("Appeal to all citizens", 2018.), koliko mi je poznato, nikada nije izdata na nosaču zvuka. Postoji samo živi snimak, ima ga na YouTube, i tekst je zasnovan na govoru Jaruzelskog pri uvođenju vanrednog stanja. Pre koncerta, čini mi se 2009. godine, puštali su pesme slovenačkih partizana u izvođenju hora slovenačkih ratnih invalida. Taj cd je mogao da se kupi, bio je u ponudi sa merčom. Dali su značajan doprinos promociji i prodaji ovog diska. Poljski nacionalni kulturni centar pozvao je Laibach da učestvuje 2014. godine u proslavi sedamdesetogodišnjice Varšavskog ustanka. Laibach su za tu priliku snimili EP "1. VIII 1944. Warszawa", sa obradama, a Poljski NKC ga je izdao. Te tri pesme, iste godine, izveli su i uživo u Poljskoj. Jedna je poljska, druga jevrejska, a treća nemačka. Poljska je naravno iz vremena Varšavskog ustanka (1944.), jevrejska je pesma koja je obeležila ustanak u Varšavskom getu (1943.), a nemačka je obrada hita iz nemačkog filma "Žena mojih snova" (1944.). Film je tipično eskapistički, kao i celokupna kinematografija Trećeg rajha. Naslov pesme je odgovarajući: "Ne brini o tome". O upotrebi grafika Nikolaja Pirnata, nastalih u toku NOB-a, za vizuelizaciju pesme "Ti ki izzivaš", pisao sam povodom prošlogodišnjeg koncerta u Novom Sadu. Pozdravljam otvaranje ovog topika! Edited February 14 by klimt 5 1 5
napadaj Posted February 14 Posted February 14 Nikako da odvojim vreme za Laibach, ali volim ovu obradu koju sam slučajno čuo pre dosta godina: 1
warp Posted February 14 Posted February 14 Konačno topik kakav podforum muzika zaslužuje Malo bi proširio onu čuvenu da je Rajmštajn zapravo Lajbah za decu, meni su svi bendovi za decu kad ih poredimo sa Lajbahom Skoro je Ambrozić pominjao čuveni koncert u SKCu sa publikom u mrklom mraku, tad sam imao 16-17 godina, a ortaci koji su "bili" na koncertu dodavali su i detalje za koje se posle ispostavilo da nisu bili tačni, navodno su svima na ulazu u salu bile vezane ruke na leđima (nije nam palo napamet da pitamo kako su naručivali, nosili i pili pivo onda?) a reflektor sa bine prema publici je bio toliko jak da su morali da preskoče školu sledeći dan dok im se vid u potpunosti ne povrati. Sa ove vremenske distance siguran sam da su Laibach sami proizvodili ove mitove o svojim performansima, nije bilo YT, instagrama da bi moglo odmah da se proveri o čemu se tu radi...U ostalom u No History i kažu Use the language of misunderstanting... Što se tiče političke poruke i ideologije koju Laibach zastupa, i površnim interesovanjem za njih jasno je da stoje radikalno levo (anarho-komunisti ?) a mislim da im je jedna od osnovnih poruka da fašisti/nacisti nisu pali sa Marsa, da istorija i te kako može da se ponovi, koliko god to (naročito 80-tih) izgledalo neverovatno, kao i da nacionalizam i pop muzika snagu crpe iz istog bazenatm, a to je srednja klasa i niži slojevi srednje klase (uostalom srednja klasa je bila i glavni motor nacizma u Nemačkoj 30-tih) Omiljena pesma : "Leben- Tod" Album: "Nova Akropola" 7 1
Eleniko Posted February 14 Posted February 14 1 hour ago, warp said: Skoro je Ambrozić pominjao čuveni koncert u SKCu sa publikom u mrklom mraku, tad sam imao 16-17 godina, a ortaci koji su "bili" na koncertu dodavali su i detalje za koje se posle ispostavilo da nisu bili tačni, navodno su svima na ulazu u salu bile vezane ruke na leđima (nije nam palo napamet da pitamo kako su naručivali, nosili i pili pivo onda?) a reflektor sa bine prema publici je bio toliko jak da su morali da preskoče školu sledeći dan dok im se vid u potpunosti ne povrati. ahahaha ovo prvi put čujem, s tim da se ograđujem da je možda iz perioda kada sam već izgubio svako interesovanje za laibach i njihove koncerte, nakon što sam na početku pratio sve njihove nastupe u bgd - ne znam da li sam jedini ovde koji je bio na njihovom prvom možda ne baš koncertu ali recimo nastupu u beogradu u srećnoj novoj galeriji SKC, mislim da je bilo otvaranje izložbe neue slowenische kunst. sve vreme su kao mahniti punili prostoriju dimom iz dim mašine, iz toga su izranjali ti rani crno beli printovi a industrijski zvuci su išli sa magnetofona na podu. prostorijom je šetao tomaž hostnik, prvi pevač laibach koji je par meseci kasnije izvršio samoubistvo vešanjem, obučen u klasičnu naci uniformu sa insignijama NSK. bilo mi je ozbiljno zlo od svega toga, još sam išao u srednju školu. 1 1
klimt Posted February 14 Posted February 14 (edited) 35 minutes ago, Eleniko said: obučen u klasičnu naci uniformu sa insignijama NSK Pričali su o tome više puta. Sve su to bile uniforme ukradene iz JNA. Ako malo bolje pogledaš slike iz 80-tih, jasno se vidi. Ali ostalo, stav, mimika, muzika, NSK krstovi, plakati, omoti, sve je delovalo sugestivno, i na prvu loptu vuklo na tu stranu. Otuda i zabrane. Tek devedesetih, bilo je i nekih američkih uniformi, koje su opet na njima delovale nacistički. Edited February 14 by klimt 2
Eleniko Posted February 14 Posted February 14 jasno, samo što je hosnik izgledao kao loš naci stereotip iz partizanskih filmova jer je bio debeo i dosta zadrigao u toj uniformi. bilo kako bilo radilo je za taj koncept savršeno. 1
warp Posted February 14 Posted February 14 (edited) Takođe mnogima izmiče smisao za humor Laibacha, pa maltene u svemu što rade... Meni je urnebesan kraj pesme 2525 kada hor nema više šta da objasni pa samo ide Aaaaaaaaa aaaaaaaa Edited February 14 by warp 1
Eleniko Posted February 14 Posted February 14 ovo je vrv poslednji laibach koncert pred hostnikovo samoubistvo
April Posted February 14 Posted February 14 I od mene jedan za topik. Hteo jesenas da idem u neku banatsku pripizdinu da ih gledam, ali bilo užasno vreme. Uvek sam više voleo njihov lajv nego studijske snimke. 1
wayfaring stranger Posted February 14 Posted February 14 3 hours ago, warp said: Skoro je Ambrozić pominjao čuveni koncert u SKCu sa publikom u mrklom mraku, tad sam imao 16-17 godina, a ortaci koji su "bili" na koncertu dodavali su i detalje za koje se posle ispostavilo da nisu bili tačni, navodno su svima na ulazu u salu bile vezane ruke na leđima (nije nam palo napamet da pitamo kako su naručivali, nosili i pili pivo onda?) a reflektor sa bine prema publici je bio toliko jak da su morali da preskoče školu sledeći dan dok im se vid u potpunosti ne povrati. Sa ove vremenske distance siguran sam da su Laibach sami proizvodili ove mitove o svojim performansima, nije bilo YT, instagrama da bi moglo odmah da se proveri o čemu se tu radi...U ostalom u No History i kažu Use the language of misunderstanting... Velecasni Ambrožič je svojevremeno u fazi kada sam stvarno voleo Laibach pričao da je to bilo u maloj sali Doma omladine i da su sa plafona sve reflektore uperili u publiku pa su se ovi osecali kao u konc logoru. Laibach gledao samo jednom u velikoj sali SKC-a u vreme Opus Dei recimo i to je bilo odlicno. Izgubio interesovanje za njih nakon albuma Macbeth. Licno mi je fascinantnije to sto sa njima radi NSK nego sama njihova muzika. Bez te estetike, brzo bi potonuli, u prevodu da nije ljudi iza celog projekta, sam Laibach bi bio zanemarljiva pojava. Da ne zanemarimo jako, jako lose tekstove. A da ne budem mrgud na topicu Laibach fanova, evo i jedne dobre iz kasnije faze. 1
warp Posted February 14 Posted February 14 7 minutes ago, wayfaring stranger said: Velecasni Ambrožič
Ras Posted February 14 Author Posted February 14 Ovo je Ambrozić nedavno pisao o Laibachu i link je prenet na ovaj pdf u temu Svaštara: KOLUMNA: Najbolje pesme jugoslovenskog alternativnog roka (1983. – 1991.) (1/12) – Laibach – “Država” (1985.) – Music Box – Glazbeni portal (music-box.hr) U tekstu piše o tim reflektorima, scena koja kao de je preuzeta iz Valter Brani Sarajevo a u kojoj Nemci podižu cerade kamiona, pale reflektore i pucaju na omladince koji su uhvaćeni poput zečeva.
Recommended Posts